Hűtésre és fűtésre

Fan-coil rendszerek

2009-10-06 22:29:36 |

A legegyszerűbb hűtési rendszer, amit fűtésre is használhatunk. Szűrt, temperált levegő, zajtalan üzem jellemzi ezt a megoldást, ami kiegészítőkkel frisslevegős ellátásra is alkalmas.

A fan-coilok alacsony bekerülési költségüknek és kedvező tulajdonságoknak köszönhetően lassan egyeduralkodó hűtő/fűtő berendezéssé léptek elő a bankok, irodaházak és más igényesebb létesítmények esetében. Újabban - a kedvező tapasztalatok után - egyre inkább kezdik meghódítani a magánszektort is, és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák. A berendezést a magasabb komfort igények kielégítésére tervezték, és a piac visszaigazolása szerint egyre többen támasztanak színvonalas követelményeket az életkörülményeikkel szemben.
Azokban az épületekben, ahol nem csak a fűtést kell megoldani, hanem a hűtést is, érdemes elgondolkodni, hogy milyen gépészeti megoldást válasszunk. Szerencsére több lehetőség használható, attól függően, hogy milyenek a helyi adottságok, kell-e friss levegőt bejuttatni, mennyi pénzből lehet gazdálkodni stb. A legtöbb esetben elégséges a helyiségek hűtését és fűtését megoldani. Ilyenkor ésszerű megoldás a fan-coil rendszer alkalmazása. Ha egyes helyiségek frisslevegős ellátásáról is gondoskodni kell, a fan-coil gépek abban az esetben is megfelelőek, mert akár álmennyezeti, akár parapetes kivitelű készüléket választunk, a friss levegő beszívására is alkalmassá lehet tenni őket a megfelelő kiegészítő elemek felhasználásával.

Mi a fan-coil tulajdonképpen?

Az angol "fan coil" elnevezés - ventilátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent - szó szerinti fordításban. Szakmai körökben ez az elterjedtebb és ismertebb, de hívják még hűtő konvektornak, ventilátoros- konvektornak stb. is. Ez egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokaságából áll, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.
A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül. A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak a hűtésre. Az egyik ok a hideg felületen keletkező kondenzáció, amely a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne, a másik pedig a hűtéshez elégtelen méretű hőcserélő felület

Kétcsöves és négycsöves fan-coil

A kétcsöves fan-coilban a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. A fentiekből következik, hogy a fan-coil berendezésen, csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron), meleg víz (télen) kering. A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli, ill. a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron a hűtővíz. A fan-coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz, és négy vízoldali csonkja van.
Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsöveshez képest, hogy a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően hűt vagy fűt, szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Így pl. átmeneti időben (március, október) megoldható, hogy míg az épület északi tájolású helyiségeiben fűtenek, addig a déli tájolású részben hűtenek, azonos időben! A négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, ezért a fan-coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel, vagyis nem áll fenn az a veszély, mint a kétcsöves rendszernél, hogy a fűtési teljesítmény - szükségtelenül - sokkal nagyobb, mint a tényleges, helyiség által igényelt. Éppen ezért a négycsöves rendszernél meg kell vizsgálni, és méretezni kell a fan-coil berendezéseket téli esetre is.

Energiatakarékosság

A fan-coil hálózat energiatakarékossága több környezeti és rendszertényezőnek is köszönhető. A legfontosabb, és a legtöbb megtakarítást eredményezheti, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott 75-90 °C-os előremenő vízhőmérséklet, hanem elég a 40 °C. Az alacsony vízhőmérsékletek miatt, kiválóan társíthatók a fan-coil berendezések a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, geotermikus rendszerekkel, ami további energiatakarékosságot tesz lehetővé.
Energia megtakarítható úgy télen, mint nyáron a helyi szabályozásnak köszönhetően is. A lakás, ház, épület minden helyiségében, külön-külön - az éppen bent tartózkodók igénye szerint - beállítható a hőmérséklet. Ezáltal elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, minden helyiség egyedileg szabályozható.

Szabályozás

Akár beépített, akár fali szabályozót alkalmazunk, elérhető áron, intelligens készülékek találhatók a piacon. A mikroprocesszoros vezérlések automatikusan kiválasztják a megfelelő ventilátor-fordulatszámot, hogy a leggyorsabban elérhető legyen a beállított hőmérséklet. A szabályozó automatikusan kiválasztja a téli vagy nyári állapotot. Bármilyen rendellenesen meleg (hűtéskor) vagy hideg (fűtéskor) vízhőmérsékletnél (pl. leállt kazán) leállítja a fan-coil készüléket, ami természetesen azonnal újraindul, ha az üzemi körülmények helyreállnak. Sőt, hogy a felhasználás kényelmesebb legyen, a berendezések akár egy központi részből is vezérelhetőek.

Karbantartás

A legtöbb esetben a rendszert ellátó folyadékhűtő a szabadban van, ezért a fagyvédelemről gondoskodni kell. Ebben az esetben aktív fagyvédelemről van szó. Ez lehet leürítés, de ez nem biztonságos, és árthat a berendezésnek is. Jobb megoldás a rendszert fagyállóval (Pl. glikollal) feltölteni. Mint minden más klíma készüléket, a fan-coil berendezések is igényelnek tisztítást és karbantartást. Ez nagyon fontos a betegségek, gombák, vírusok, baktériumok terjedésének megakadályozása érdekében.

A fan-coil berendezések előnyös tulajdonságai:

 • elegáns megoldás, harmonikusan illeszkedik minden környezetbe
 • könnyű tisztítani
 • a beépített kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a lebegő hajszálaktól, pókhálótól és egyéb szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést
 • légcsatornázható, ezáltal a frisslevegő ellátás megoldható
 • a helyiségben csak egy berendezést kell alkalmazni, szemben a radiátor és klímakészülék együttes alkalmazásával
 • alacsony elektromos áramfogyasztás, hőszivattyúval, napkollektorral stb. kombinálható
 • alacsonyabb beruházási költség, mint hagyományos radiátoros és klíma rendszer együttes alkalmazása esetében
 • falra szerelhető, alatta takarítható
 • álmennyezetbe szerelhető, így nem foglal helyet
 • csendes üzem
 • rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felülethűtés

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.


Szabadtéri hűtés

Az adiabatikus hűtők között találunk olyat is, amelyek beltéri használatra lettek kifejlesztve. Látszólag hasonlóak ezek egy mobil klímához, de hatásosságuk össze sem mérhető egy valódi...