Hűtésre és fűtésre

Fan-coil rendszerek

2009-10-06 22:29:36 |

A legegyszerűbb hűtési rendszer, amit fűtésre is használhatunk. Szűrt, temperált levegő, zajtalan üzem jellemzi ezt a megoldást, ami kiegészítőkkel frisslevegős ellátásra is alkalmas.

A fan-coilok alacsony bekerülési költségüknek és kedvező tulajdonságoknak köszönhetően lassan egyeduralkodó hűtő/fűtő berendezéssé léptek elő a bankok, irodaházak és más igényesebb létesítmények esetében. Újabban - a kedvező tapasztalatok után - egyre inkább kezdik meghódítani a magánszektort is, és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák. A berendezést a magasabb komfort igények kielégítésére tervezték, és a piac visszaigazolása szerint egyre többen támasztanak színvonalas követelményeket az életkörülményeikkel szemben.
Azokban az épületekben, ahol nem csak a fűtést kell megoldani, hanem a hűtést is, érdemes elgondolkodni, hogy milyen gépészeti megoldást válasszunk. Szerencsére több lehetőség használható, attól függően, hogy milyenek a helyi adottságok, kell-e friss levegőt bejuttatni, mennyi pénzből lehet gazdálkodni stb. A legtöbb esetben elégséges a helyiségek hűtését és fűtését megoldani. Ilyenkor ésszerű megoldás a fan-coil rendszer alkalmazása. Ha egyes helyiségek frisslevegős ellátásáról is gondoskodni kell, a fan-coil gépek abban az esetben is megfelelőek, mert akár álmennyezeti, akár parapetes kivitelű készüléket választunk, a friss levegő beszívására is alkalmassá lehet tenni őket a megfelelő kiegészítő elemek felhasználásával.

Mi a fan-coil tulajdonképpen?

Az angol "fan coil" elnevezés - ventilátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent - szó szerinti fordításban. Szakmai körökben ez az elterjedtebb és ismertebb, de hívják még hűtő konvektornak, ventilátoros- konvektornak stb. is. Ez egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokaságából áll, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.
A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül. A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak a hűtésre. Az egyik ok a hideg felületen keletkező kondenzáció, amely a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne, a másik pedig a hűtéshez elégtelen méretű hőcserélő felület

Kétcsöves és négycsöves fan-coil

A kétcsöves fan-coilban a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. A fentiekből következik, hogy a fan-coil berendezésen, csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron), meleg víz (télen) kering. A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli, ill. a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron a hűtővíz. A fan-coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz, és négy vízoldali csonkja van.
Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsöveshez képest, hogy a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően hűt vagy fűt, szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Így pl. átmeneti időben (március, október) megoldható, hogy míg az épület északi tájolású helyiségeiben fűtenek, addig a déli tájolású részben hűtenek, azonos időben! A négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, ezért a fan-coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel, vagyis nem áll fenn az a veszély, mint a kétcsöves rendszernél, hogy a fűtési teljesítmény - szükségtelenül - sokkal nagyobb, mint a tényleges, helyiség által igényelt. Éppen ezért a négycsöves rendszernél meg kell vizsgálni, és méretezni kell a fan-coil berendezéseket téli esetre is.

Energiatakarékosság

A fan-coil hálózat energiatakarékossága több környezeti és rendszertényezőnek is köszönhető. A legfontosabb, és a legtöbb megtakarítást eredményezheti, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott 75-90 °C-os előremenő vízhőmérséklet, hanem elég a 40 °C. Az alacsony vízhőmérsékletek miatt, kiválóan társíthatók a fan-coil berendezések a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, geotermikus rendszerekkel, ami további energiatakarékosságot tesz lehetővé.
Energia megtakarítható úgy télen, mint nyáron a helyi szabályozásnak köszönhetően is. A lakás, ház, épület minden helyiségében, külön-külön - az éppen bent tartózkodók igénye szerint - beállítható a hőmérséklet. Ezáltal elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, minden helyiség egyedileg szabályozható.

Szabályozás

Akár beépített, akár fali szabályozót alkalmazunk, elérhető áron, intelligens készülékek találhatók a piacon. A mikroprocesszoros vezérlések automatikusan kiválasztják a megfelelő ventilátor-fordulatszámot, hogy a leggyorsabban elérhető legyen a beállított hőmérséklet. A szabályozó automatikusan kiválasztja a téli vagy nyári állapotot. Bármilyen rendellenesen meleg (hűtéskor) vagy hideg (fűtéskor) vízhőmérsékletnél (pl. leállt kazán) leállítja a fan-coil készüléket, ami természetesen azonnal újraindul, ha az üzemi körülmények helyreállnak. Sőt, hogy a felhasználás kényelmesebb legyen, a berendezések akár egy központi részből is vezérelhetőek.

Karbantartás

A legtöbb esetben a rendszert ellátó folyadékhűtő a szabadban van, ezért a fagyvédelemről gondoskodni kell. Ebben az esetben aktív fagyvédelemről van szó. Ez lehet leürítés, de ez nem biztonságos, és árthat a berendezésnek is. Jobb megoldás a rendszert fagyállóval (Pl. glikollal) feltölteni. Mint minden más klíma készüléket, a fan-coil berendezések is igényelnek tisztítást és karbantartást. Ez nagyon fontos a betegségek, gombák, vírusok, baktériumok terjedésének megakadályozása érdekében.

A fan-coil berendezések előnyös tulajdonságai:

 • elegáns megoldás, harmonikusan illeszkedik minden környezetbe
 • könnyű tisztítani
 • a beépített kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a lebegő hajszálaktól, pókhálótól és egyéb szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést
 • légcsatornázható, ezáltal a frisslevegő ellátás megoldható
 • a helyiségben csak egy berendezést kell alkalmazni, szemben a radiátor és klímakészülék együttes alkalmazásával
 • alacsony elektromos áramfogyasztás, hőszivattyúval, napkollektorral stb. kombinálható
 • alacsonyabb beruházási költség, mint hagyományos radiátoros és klíma rendszer együttes alkalmazása esetében
 • falra szerelhető, alatta takarítható
 • álmennyezetbe szerelhető, így nem foglal helyet
 • csendes üzem
 • rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ventilátor, párologtató hűtés vagy klíma?

Hosszú távon a hőség megviseli mindenki szervezetét, csökken a koncentrációnk, nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Van néhány eszköz, ami kellemesebbé teheti a forró napokat, már csak az a...


Hőszivattyú

MESTER+A közel nulla épületenergia szabványok fokozatos életbe léptetése egyaránt kihívást és lehetőséget jelent az épületgépészet számára. Azegyik ígéretes lehetőség mindenképpen a hőszivattyús...