Liapor duzzasztott agyagkavics a tetőtérbeépítésben

2012-05-31 11:06:30 | Módosítva: 2012-05-31 11:06:30

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot szerves anyag tartalmú agyagból 1200 °C-os kiégetéssel nyerik, melynek folyamán a szerves anyag elégé­sekor keletkező gázok felfújják a még lágy olvadt agyagot. Kihűlés után egy kemény klinkeres héj és egy porózus belső szerkezet jön létre. Az agyaggolyó könnyű, nagy nyomószilárdságú, fagyálló, tűzálló, jó hő- és hangszigetelő, kémiai hatásoknak jól ellenálló, környezetbarát (de nem olcsó) építőanyag.

A tetőtér beépítésben pedig pont ilyen anyagokra van szükség. Ezért itt a Liapor duzzasztott agyagkavicsot felhasználjuk: feltöltésként, mint szemcsehézagos, vagy mint hézagtömör könnyűbetonként. (Más felhasználás – zöldtető, falazóblokkok – is lehetséges.)

Feltöltésként szintkiegyenlítéseknél, pl. fafödémeknél, vagy boltív kiegyenlítéseknél alkalmazható. Mivel kiváló pára-áteresztési tulajdonsággal rendelkezik, közvetlenül a fa mellé is beépíthető. Párapufferoló hatású, azaz felszívja a vízgőzt, később pedig leadja. A nagy szilárdsága miatt változó terhelésre nem töredezik össze, mint pl. a salak, vagy a gázbeton termékek. Ezért pl. a Liapor fit nevű termék szárazépítésben, szárazpadló alá nagyon kiváló adalék. Ez van a Knauf szárazpadlós rendszerekben is. Jó hangelnyelő tulajdonsága miatt a Liapor födémfeltöltések a kopogást is jól csillapítják. A zsákos anyagokat építsük be, mert ennek a víztartalma 0,5%, míg a silós anyagé az időjárástól függő nedvességű, akár 5-8% is lehet.

Könnyűbetonként: Ezek a betonok nagyon jó hő- és hangszigetelők. Drénbetonként: a Liapor golyókból megfelelő receptúrákkal (pl. 1 m3 betonhoz 1 m3 Liapor NW 4/8, 150 kg cement és kb. 120 liter víz) szemcsehézagos beton készíthető. Ezt a szemcsehézagos- vagy drénbetont használhatjuk feltöltésekre, a tiszta Liaporos anyaghoz hasonlóan, vagy faszerkezetes falak feltöltéséhez, födémkiképzéshez. Pl. egy 10 cm-es drénbeton feltöltés, a tetején 1 cm vastag cementhabarcs simítással már alkalmas a ragasztott parketta vagy padlócsempe alá, és mivel nem nedvesség érzékeny, így pl. fürdőszobában is. Ez azonban nem alkalmas alap a szárazépítésű vagy egyéb falak alapjának, oda feltétlenül hézagtömör betont használjunk!

Hézagtömör könnyűbetonként: a Liapor hézagtömör könnyűbetonok LC 8/10 minőségben aljzatbetonként használhatók elsősorban. Súlyuk 1000 kg/m3 a Liapor homokos receptúrával, illetve 1350 kg/m3 a folyami homokos receptúrával. Hasonló módon a Liapor LC 20/22 könnyűbeton 1350 kg/m3 Liapor homokos receptúrával, 1650 kg/m3 a folyami homokos receptúrával. Ez utóbbi létezik pumpálható, és nem pumpálható kivitelben is. A Liapor LC 20/22 betont vasalt szerkezetekben használják. Bár az ára kb. 2,5-3 szorosa a kavicsbeton árának, mégis néhány helyen a súlya miatt ezt kell alkalmazni, illetve megfelelően alkalmazva pénzt lehet megtakarítani vele. Ilyen pl. a kihajló erkélylemez esete, ahol egy polisztirol lapos bebugyolálást, vagy egy ún. Isokorb elemet lehet megtakarítani vele (hőhidasság megszüntetése). Ez méterenként kb. 20-30 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

A Liapor beton alkalmazásánál figyelni kell, hogy a betonfelületet kb. 1 centivel a szint alá kell húzni, mert a beton szilárdulásánál a felületen lévő golyók a kötés közben kiemelkedhetnek. Erre egy 1 cm vastag cementhabarcs simítás jön másnap. A kavicsbeton és Liapor beton együtt betonozható, csupán egy munkahézag megszakító lemezt kell közéjük tenni. Az ábra a hőmérsékleti eloszlást mutatja egy ilyen erkélyen. Látható, hogy belül a felületi hőmérséklet mindenütt 12 °C-nál magasabb, így a páralecsapódás és penészképződés veszélye nem áll fent.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: liapor, agyag, beton, aljzat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Tetszik!

Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...


Homlokzati hibák javítása

Egy épület homlokzati burkolatán rendeltetésszerű használat során vagy nem tervezett igénybevételek miatt is bekövetkezhetnek sérülések. Ezek kijavítása fontos, mert a hiba mértékétől függően...