Liapor duzzasztott agyagkavics a tetőtérbeépítésben

2012-05-31 11:06:30 | Módosítva: 2012-05-31 11:06:30

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot szerves anyag tartalmú agyagból 1200 °C-os kiégetéssel nyerik, melynek folyamán a szerves anyag elégé­sekor keletkező gázok felfújják a még lágy olvadt agyagot. Kihűlés után egy kemény klinkeres héj és egy porózus belső szerkezet jön létre. Az agyaggolyó könnyű, nagy nyomószilárdságú, fagyálló, tűzálló, jó hő- és hangszigetelő, kémiai hatásoknak jól ellenálló, környezetbarát (de nem olcsó) építőanyag.

A tetőtér beépítésben pedig pont ilyen anyagokra van szükség. Ezért itt a Liapor duzzasztott agyagkavicsot felhasználjuk: feltöltésként, mint szemcsehézagos, vagy mint hézagtömör könnyűbetonként. (Más felhasználás – zöldtető, falazóblokkok – is lehetséges.)

Feltöltésként szintkiegyenlítéseknél, pl. fafödémeknél, vagy boltív kiegyenlítéseknél alkalmazható. Mivel kiváló pára-áteresztési tulajdonsággal rendelkezik, közvetlenül a fa mellé is beépíthető. Párapufferoló hatású, azaz felszívja a vízgőzt, később pedig leadja. A nagy szilárdsága miatt változó terhelésre nem töredezik össze, mint pl. a salak, vagy a gázbeton termékek. Ezért pl. a Liapor fit nevű termék szárazépítésben, szárazpadló alá nagyon kiváló adalék. Ez van a Knauf szárazpadlós rendszerekben is. Jó hangelnyelő tulajdonsága miatt a Liapor födémfeltöltések a kopogást is jól csillapítják. A zsákos anyagokat építsük be, mert ennek a víztartalma 0,5%, míg a silós anyagé az időjárástól függő nedvességű, akár 5-8% is lehet.

Könnyűbetonként: Ezek a betonok nagyon jó hő- és hangszigetelők. Drénbetonként: a Liapor golyókból megfelelő receptúrákkal (pl. 1 m3 betonhoz 1 m3 Liapor NW 4/8, 150 kg cement és kb. 120 liter víz) szemcsehézagos beton készíthető. Ezt a szemcsehézagos- vagy drénbetont használhatjuk feltöltésekre, a tiszta Liaporos anyaghoz hasonlóan, vagy faszerkezetes falak feltöltéséhez, födémkiképzéshez. Pl. egy 10 cm-es drénbeton feltöltés, a tetején 1 cm vastag cementhabarcs simítással már alkalmas a ragasztott parketta vagy padlócsempe alá, és mivel nem nedvesség érzékeny, így pl. fürdőszobában is. Ez azonban nem alkalmas alap a szárazépítésű vagy egyéb falak alapjának, oda feltétlenül hézagtömör betont használjunk!

Hézagtömör könnyűbetonként: a Liapor hézagtömör könnyűbetonok LC 8/10 minőségben aljzatbetonként használhatók elsősorban. Súlyuk 1000 kg/m3 a Liapor homokos receptúrával, illetve 1350 kg/m3 a folyami homokos receptúrával. Hasonló módon a Liapor LC 20/22 könnyűbeton 1350 kg/m3 Liapor homokos receptúrával, 1650 kg/m3 a folyami homokos receptúrával. Ez utóbbi létezik pumpálható, és nem pumpálható kivitelben is. A Liapor LC 20/22 betont vasalt szerkezetekben használják. Bár az ára kb. 2,5-3 szorosa a kavicsbeton árának, mégis néhány helyen a súlya miatt ezt kell alkalmazni, illetve megfelelően alkalmazva pénzt lehet megtakarítani vele. Ilyen pl. a kihajló erkélylemez esete, ahol egy polisztirol lapos bebugyolálást, vagy egy ún. Isokorb elemet lehet megtakarítani vele (hőhidasság megszüntetése). Ez méterenként kb. 20-30 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

A Liapor beton alkalmazásánál figyelni kell, hogy a betonfelületet kb. 1 centivel a szint alá kell húzni, mert a beton szilárdulásánál a felületen lévő golyók a kötés közben kiemelkedhetnek. Erre egy 1 cm vastag cementhabarcs simítás jön másnap. A kavicsbeton és Liapor beton együtt betonozható, csupán egy munkahézag megszakító lemezt kell közéjük tenni. Az ábra a hőmérsékleti eloszlást mutatja egy ilyen erkélyen. Látható, hogy belül a felületi hőmérséklet mindenütt 12 °C-nál magasabb, így a páralecsapódás és penészképződés veszélye nem áll fent.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: liapor, agyag, beton, aljzat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Tetszik!

Betonozás meleg időben

A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet, melyet évről évre megdőlő melegrekordok is jellemeznek, egyre nagyobb kihívás elé állítja a betonozást végzőket, kivitelezőket.


Átláthatatlan kerítések

A kerítések mérete, anyaga nagyban befolyásolja, hogy milyen kapcsolata lesz telkünknek az utcával és a szomszédokkal. A nagy erődítményszerű kerítések sokakat taszítanak, mondván „börtönhatást”...