Karnis választás

2010-11-30 22:52:45 |

Egy otthon függönyök nélkül, a függönyök pedig karnisok nélkül szinte elképzelhetetlenek. A különféle függönyök felfüggesztéséhez különböző karnisok szükségesek.

A karnis hossza mindig fontos, oldalanként legalább 15-20 cm-rel nyúljon túl az ablaknyílás szélein, ellenkező esetben nem lehet majd teljesen az ablak mellé húzni a függönyt.
A függönynek a dekoratív látványon túl használati funkciója is van. Elsődlegesnek mondható, hogy nappal engedje be a világosságot, és ki is lehessen rajta látni. Ám este - redőny, reluxa híján - a sötétítést is függönnyel kell megoldani. Ilyen esetekben kétpályás karnisokra van szükség.
Az egyszerű, könnyű függönyöket, sötétítőket a mennyezetre szerelt egy-, két- vagy többsoros műanyag sínelemekre érdemes felfüggeszteni. A hosszuk általában 150-300 cm, szélességük pedig a sorok számától függ elsősorban.
A rúdkarnisokat általában a súlyosabb anyagú függönyöknél szokás használni, ám sok esetben a könnyebb anyagú függönyök felfüggesztésénél is előnyösek. Egy és két rudas kivitelben szerezhetők be általában készletben, amely tartalmazza a konzolokat, a rudat, karikákat, karnisvégeket és a csipeszeket. A rudak átmérője általában 16-28 mm, a rúdhosszak pedig 1,6-2,8 m között változnak, azt azonban jó tudni, hogy bizonyos fesztávon túl plusz konzol beépítése ajánlott a rúd behajlása miatt.

Anyaguk lehet tömör farúd, réz-, krómozott cső, esetleg kovácsoltvas jellegű. Természetesen a farúd sosem lesz olyan tartós és ellenálló, mint az üreges fém. A karnisvégek esetenként szabadon, tetszés szerint variálhatók. A sárgaréz anyagú rudak inkább a súlyosabb, elegáns, a szatén, a nikkel bevonatúak pedig inkább a modern berendezésekhez illenek jól.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karnis, függöny

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...


Függönyök és ablakok

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő...