Karnis választás

2010-11-30 22:52:45 |

Egy otthon függönyök nélkül, a függönyök pedig karnisok nélkül szinte elképzelhetetlenek. A különféle függönyök felfüggesztéséhez különböző karnisok szükségesek.

A karnis hossza mindig fontos, oldalanként legalább 15-20 cm-rel nyúljon túl az ablaknyílás szélein, ellenkező esetben nem lehet majd teljesen az ablak mellé húzni a függönyt.
A függönynek a dekoratív látványon túl használati funkciója is van. Elsődlegesnek mondható, hogy nappal engedje be a világosságot, és ki is lehessen rajta látni. Ám este - redőny, reluxa híján - a sötétítést is függönnyel kell megoldani. Ilyen esetekben kétpályás karnisokra van szükség.
Az egyszerű, könnyű függönyöket, sötétítőket a mennyezetre szerelt egy-, két- vagy többsoros műanyag sínelemekre érdemes felfüggeszteni. A hosszuk általában 150-300 cm, szélességük pedig a sorok számától függ elsősorban.
A rúdkarnisokat általában a súlyosabb anyagú függönyöknél szokás használni, ám sok esetben a könnyebb anyagú függönyök felfüggesztésénél is előnyösek. Egy és két rudas kivitelben szerezhetők be általában készletben, amely tartalmazza a konzolokat, a rudat, karikákat, karnisvégeket és a csipeszeket. A rudak átmérője általában 16-28 mm, a rúdhosszak pedig 1,6-2,8 m között változnak, azt azonban jó tudni, hogy bizonyos fesztávon túl plusz konzol beépítése ajánlott a rúd behajlása miatt.

Anyaguk lehet tömör farúd, réz-, krómozott cső, esetleg kovácsoltvas jellegű. Természetesen a farúd sosem lesz olyan tartós és ellenálló, mint az üreges fém. A karnisvégek esetenként szabadon, tetszés szerint variálhatók. A sárgaréz anyagú rudak inkább a súlyosabb, elegáns, a szatén, a nikkel bevonatúak pedig inkább a modern berendezésekhez illenek jól.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: karnis, függöny

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karnis megoldások

Nem kétséges, hogy a függöny meghatározó lakberendezési elem, különösen a szobákban, legyen az nappali-, dolgozó- vagy háló, alapvetően hozzájárul a helyiség képéhez, összbenyomásához. A...


Árnyékolás változatosan

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...