Megtakarítás szigeteléssel

2019-09-24 07:44:14 | Módosítva: 2019-09-24 07:55:15

Egyszer mindenki életében elérkezik az idő, amikor úgy érzi, muszáj felújítani, bővíteni a házát. Mi kell ehhez? Tervek, megfontolt döntések, pénz, erős idegrendszer…


Amikor építkezünk, mindenki szeret jó tanácsot adni, amikkel aztán még az építőanyagok előtt tele lesz a padlás. Néhányat azért mégis érdemes megfogadni, ha számít a minőség: köztük a gyártókét és az alkalmazástechnológusokét mindenképpen.

Amikor az építőanyagok kiválasztására kerül a sor, ne bízzuk teljes mértékben a kivitelezőre a választást. Az építőanyagok piacán a gyártók egyre magasabb minőségű termékeket kínálnak. Érdemes körbejárni a XXI. századi megoldásokat, mielőtt leragadnánk a „régen jól bevált”, „megszokott” termékeknél. A kivitelező testközeli előnyök alapján válogat: mit könnyű szállítani, vágni, gyorsan feldolgozni. Emellett viszont a termék legyen hosszú élettartamú, kiváló teljesítményű, reális áron.

Szigetelőanyagoknál a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényező. Sokan nem tudják, hogy korunk építőipari szabályozása kötelezően előírja a felújításoknál és hozzá- vagy új építéseknél a minimális szigetelési vastagságokat (tetőbe vagy homlokzatra pl. min. 25/15 cm) és az azzal elérendő hőszigetelési teljesítményt. Ezzel előre kalkulálni kell a költségek tervezésénél. Saját érdekünkben hozott szabályok ezek, amik elutasítják a „minimál megoldásokat”, erőteljesen a korszerű és energiahatékony irány felé terelgetve a háztulajdonosokat.


A modern anyagok számos esetben különlegesebb beépítési technológiát igényelnek. Ne próbáljuk ezt a tényt figyelmen kívül hagyni! Minden gyártónál elérhető részletes beépítési útmutató: videó vagy kézikönyv formában. Ezek betartásával gyakorlatilag kizárható mindennemű tévedés a kivitelezés során – ezek tanulmányozása nélkül azonban szinte biztosra vehetjük a hibákat és hiányosságokat, amelyek nagy része már nem is lesz javítható.

Lehet bízni az új anyagok minőségében. Ismerjük meg bátran közelebbről az ún. „öntartó” szigetelőanyagokat: pl. 0,035-0,032 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező URSA BiOnic szálas ásványgyapotot. Megfelelő méretre vágva (1,5-2 cm ráhagyás) tökéletesen befeszülnek a szarufaközökbe – bomba se robbantja ki őket – így szükségtelen a munka- és időigényes „Z” alakú huzalozás a rögzítésükhöz. Máris spóroltunk a munkadíjon!A modern, öntapadó ragasztócsíkkal ellátott tetőfóliák – URSA SECO fóliák – pedig azért lettek úgy megalkotva, mert a megfelelő szélességű átlapolás és az összeragasztás is elengedhetetlen feltétele, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre.

Építtessünk minőséget, a magunk örömére!

Erdei Melinda, URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PVC vízszigetelő lemezek

A PVC (polivinilklorid) vízszigetelő lemezek tiszta, környezetbarát, gyors kivitelezést tesznek lehetővé, beszéljünk akár új épületekről vagy rekonstrukcióról. Súlya kb. 1.5-2 kg/m2, ezért...


Tetőtéri hőszigetelés

Hogyan szigeteljünk tetőtér beépítéskor? Az igény viszonylag egyszerűen megfogalmazható: Azt szeretnénk, hogy télen kevés energiával és költségért kelljen fűtenünk, nyáron pedig ne legyen...