Megtakarítás szigeteléssel

2019-09-24 07:44:14 | Módosítva: 2019-09-24 07:55:15

Egyszer mindenki életében elérkezik az idő, amikor úgy érzi, muszáj felújítani, bővíteni a házát. Mi kell ehhez? Tervek, megfontolt döntések, pénz, erős idegrendszer…


Amikor építkezünk, mindenki szeret jó tanácsot adni, amikkel aztán még az építőanyagok előtt tele lesz a padlás. Néhányat azért mégis érdemes megfogadni, ha számít a minőség: köztük a gyártókét és az alkalmazástechnológusokét mindenképpen.

Amikor az építőanyagok kiválasztására kerül a sor, ne bízzuk teljes mértékben a kivitelezőre a választást. Az építőanyagok piacán a gyártók egyre magasabb minőségű termékeket kínálnak. Érdemes körbejárni a XXI. századi megoldásokat, mielőtt leragadnánk a „régen jól bevált”, „megszokott” termékeknél. A kivitelező testközeli előnyök alapján válogat: mit könnyű szállítani, vágni, gyorsan feldolgozni. Emellett viszont a termék legyen hosszú élettartamú, kiváló teljesítményű, reális áron.

Szigetelőanyagoknál a hővezetési tényező és a szigetelési vastagság a legfontosabb tényező. Sokan nem tudják, hogy korunk építőipari szabályozása kötelezően előírja a felújításoknál és hozzá- vagy új építéseknél a minimális szigetelési vastagságokat (tetőbe vagy homlokzatra pl. min. 25/15 cm) és az azzal elérendő hőszigetelési teljesítményt. Ezzel előre kalkulálni kell a költségek tervezésénél. Saját érdekünkben hozott szabályok ezek, amik elutasítják a „minimál megoldásokat”, erőteljesen a korszerű és energiahatékony irány felé terelgetve a háztulajdonosokat.


A modern anyagok számos esetben különlegesebb beépítési technológiát igényelnek. Ne próbáljuk ezt a tényt figyelmen kívül hagyni! Minden gyártónál elérhető részletes beépítési útmutató: videó vagy kézikönyv formában. Ezek betartásával gyakorlatilag kizárható mindennemű tévedés a kivitelezés során – ezek tanulmányozása nélkül azonban szinte biztosra vehetjük a hibákat és hiányosságokat, amelyek nagy része már nem is lesz javítható.

Lehet bízni az új anyagok minőségében. Ismerjük meg bátran közelebbről az ún. „öntartó” szigetelőanyagokat: pl. 0,035-0,032 W/mK hővezetési tényezővel rendelkező URSA BiOnic szálas ásványgyapotot. Megfelelő méretre vágva (1,5-2 cm ráhagyás) tökéletesen befeszülnek a szarufaközökbe – bomba se robbantja ki őket – így szükségtelen a munka- és időigényes „Z” alakú huzalozás a rögzítésükhöz. Máris spóroltunk a munkadíjon!A modern, öntapadó ragasztócsíkkal ellátott tetőfóliák – URSA SECO fóliák – pedig azért lettek úgy megalkotva, mert a megfelelő szélességű átlapolás és az összeragasztás is elengedhetetlen feltétele, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre.

Építtessünk minőséget, a magunk örömére!

Erdei Melinda, URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sikalastic®-1 K

A Sikalastic®-1 K egykomponensű, rugalmas, speciális alkáli-állópolimerekkel módosított, szálerősített cementhabarcs vízszigeteléshez és betonvédelemhez. Finomszemcsés, válogatott...


Duplo rendszer

Meglévő épületek ablakainak felújítása során sokan csak ablakcserében gondolkodnak, pedig léteznek olyan megoldások is, amelyek az üvegezés rétegszámának növelésével hatékonyabb és gazdaságosabb...