Hasznos tanácsok az ország Faipari Kompetencia Központjaiból

Indul a terasz-szezon

2012-06-28 22:56:12 | Módosítva: 2014-02-11 11:12:17

A fából készült termékek egyre nagyobb teret hódítanak napjaink építészetében, belső-építészetében. Bár még nem tartunk nyugati szomszédunk, Ausztria közelében a fa használatot illetően, fiatal magyar tervezők előszeretettel dolgoznak újra az anyaggal. Ez annak is köszönhető, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fa használat és a tudatos erdőgazdálkodás megfelel a fenntarthatóság elveinek. Egyre többet hallani a korszerű szlogent: „Küzdj a klímaváltozás ellen, használj és ültess több fát!”

A kereslet növekedésével szükség van képzett szakemberek tanácsára, akik jól ismerik a fa világát és a faipar modern termékeit, technológiáit. Ennek az igénynek megfelelve alakított ki Magyarország első számú faipari vállalata, a Jaf Holz Ungarn Kft. Faipari Kompetencia Központokat az ország 6 pontján. A Központok célja, hogy az érdeklődők egy helyen érjék el a faiparhoz kapcsolódó termékeket – a bútor- és épületvasalatoktól kezdve, a faipari felület-kezelő anyagokon át a faipari ragasztókig –, és tanácsot kapjanak szakmai kérdésekben. A szakmai kérdések között gyakran merül fel a terasz-burkolás problémája.

Április táján, mind az új építésű mind pedig a felújításra váró teraszoknál dilemmát jelent, hogy milyen anyagot válasszunk, amely valóban időtálló. A faipar világában megjelent néhány korszerű anyag és felületkezelő eljárás, amelyeket mindenképpen érdemes számításba venni. Más teraszburkolatokkal ellentétben a fa előnye a természetközeli élmény, amelyet tapasztalhatunk a felület felmelegedésétől kezdve az anyag tapintásáig, illatáig. Az új technológiákkal készült anyagok abban is fejlődést mutatnak, hogy kellemes rajtuk mezítláb járni, mert szálkamentesek.

De hogyan biztosíthatjuk, hogy fából készült teraszunk évtizedekig szolgáljon? Sokan gondolják, hogy teraszt házilag fával leburkolni egyszerűen elvégezhető feladat. A Kompetencia Központok tanácsadói azonban ezt nem ajánlják, mert a kivitelezést mindig gondos tervezés előzi meg, és fontos a jó minőségű anyag kiválasztása is. A legnagyobb keménységi fokkal, legnagyobb stabilitással a trópusi fafajok bírnak. Ezek a fafajok a vetemedésre, repedésre kevésbé hajlamosak, mint a nálunk honos fajok. A trópusi fafajták mellett megfelelő felületkezelő eljárással hazai fafajtákból is építhetünk teraszt.

A teraszok burkolásának legfontosabb lépése a lapok rögzítése. A legmodernebb rögzítési módszer a rejtett rögzítés. Ez esetben a szakemberek két „dekket” fognak össze egy lamellás bemarás által, ami stabilan lent tartja a fát. Ezzel a módszerrel a fa felületén csavarozás nem jelenik meg, a végeredmény pedig szebb és időállóbb lesz.

A lerakás után a legfontosabb, hogy az elkészült felületeket a megfelelő védelemmel lássuk el. A felületkezelők speciális vékony olajok, amelyek a fának a saját nedvesség-háztartását befolyásolják, fába befele dolgoznak, és nem felületi réteget képeznek. Ezek az olajok nem engedik nagymértékben kiszáradni a fát, és ezáltal a rugalmasságát sem veszíti el.
Ha a burkolásnál követjük ezeket a javaslatokat, biztosak lehetünk benne, hogy hosszú ideig élvezhetjük a teraszunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, erkély

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobil teraszfedések

Előző lapszámunkban már elindítottuk azt a sorozatot, amiben aPVCalapanyagú ponyvák lakberendezési felhasználásával foglalkozunk. Ezt a technológiát korábban elsősorban a járműfelépítményekhez...


WPC burkolat Kül- és beltérben

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges...