Biztonságos szárnyak alatt

2009-06-06 02:07:08 |

A biztonság az ember egyik alapvető szükséglete. Biztonságban akarjuk tudni magunkat az utcán, utazás közben vagy a munkánk során. De leginkább otthonunkban ügyelünk a biztonságra. Senki sem vásárol tudatosan olyan terméket, amely veszélyt jelenthetne számára. A tetőtéri ablakok sajátos termékek, amelyek a felhasználók feje fölé, a tetőszerkezetbe kerülnek beépítésre. A tetőn munkát végzők számára a tetőablakoknak biztonságot kell nyújtaniuk, illetve meg kell akadályozniuk az épületbe való könnyű bejutást.

A tetőtéri ablakoknak alapvető funkcióikon, a szellőzésen és bevilágításon túl, biztonságot kell nyújtaniuk, valamint meg kell gátolniuk az épületbe való véletlen beesést. A látszólag komolytalan veszély valós problémát jelent. Egyesült államokbeli statisztikai adatok szerint egy év alatt 23 ember vesztette életét bevilágítókon való beesés következtében.
A FAKRO cég mindig is kiemelten kezelte ügyfeleinek biztonságát - standard megoldásként elsőként vezette be tetőtéri ablakaiban az edzett üveget. Mostanáig nem volt egyértelmű a termékek biztonsági szintjének meghatározása, azonban 2007. február 1.-én egész Európában életbe lépett az ajtókra és ablakokra vonatkozó EN 14351-1 sz. harmonizált szabványrendszer. Ennek része a tetőtéri ablakokra vonatkozó 13049 sz. szabvány, amely alapján egyértelműen be lehet sorolni a termékeket különböző biztonsági osztályokba. A szabvány 5 biztonsági osztályt határoz meg az ablakra csapódó 50 kg tömegű test esési magassága szerint.
Minden FAKRO tetőtéri ablakról elmondható, hogy legalább a III. biztonsági osztályba tartozik az egész ablakra vonatkoztatva az üvegezéssel együtt.
A kéményseprőt, tetőfedőt vagy a tv-szerelőt baleset érheti, ha véletlenül rálép a nem megfelelő biztonsági fokozatú ablak szárnyára. A biztonságos nyílászárók alkalmazása hozzájárul az épület biztonságos üzemeltetéséhez.
Egyre gyakoribbak a lakásokba és házakba történő betörések. Az életszínvonal emelkedésével otthonaink felszereltsége is egyre inkább értékesebbé válik, a magántulajdon védelme általános igény. A tulajdonosok elsősorban a homlokzati nyílászárókat biztosító betörésvédelmi rendszerekbe fektetnek be, de gyakran megfeledkeznek a tetőtéri ablakokról, amelyeken keresztül szintén be lehet jutni a helyiségekbe. Az aggasztó statisztikai adatok szerint egyre több betörés történik tetőtéri ablakon keresztül.
A tetőtéri ablakokon keresztüli betörések számának csökkentése érdekében a FAKRO kifejlesztette a tetőtéri ablakok szerkezetét megerősítő, újszerű topSafe rendszert.

A topSafe rendszer jellemzői:

  • újszerű megoldás a vasalat megerősítésére, a hosszabb és vastagabb facsavarok ferdén behajtva a szárny fa profiljába megakadályozzák a vasalat kiszakadását és az ablakszárny belökését a helyiségbe,
  • speciálisan megerősített fa- és zárszerkezeti elemek,
  • szerszámokkal történő betörést nehezítő fémprofil-merevítés.

A topSafe rendszerű tetőablakok a betöréssel szemben megnövelt ellenállással rendelkeznek. Nyugodtan aludhatunk abban a tudatban, hogy a tetőn a legbiztonságosabb FAKRO tetőablakok kerültek beépítésre, amelyek nemcsak az időjárás viszontagságaitól védenek meg.

Extra méretek

Egyre több helyen merül fel igény a régi, elöregedett tetőtéri ablakok cseréjére. A gond általában az, hogy a jelenleg használt típusok méretrendszere eltér a cserélendő típusokétól, így vagy kisebb ablakot lehet alkalmazni, kisebb bevilágítófelülettel, vagy a tetőszerkezetben lévő nyílást kell kibővíteni. Az első mindenképpen kompromisszumot jelent, a második extra költségekkel jár.
A FAKRO gyártási rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőtéri ablak a hozzá tartozó kiegészítőkkel megrendelhető, ezáltal a bevilágítófelület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők le a régi ablakok a modernebb, biztonságosabb ablakokra.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek hőszigetelési követelményei

A beépítésre alkalmas padlások lakótérré való átalakításával, kedvező áron oldható meg a ház bővítése. A család gyarapodásával szükséges lehet egy ilyen beruházás, ez azonban csak akkor lesz...


Tetőtéri ablakok cseréje

A legjobb minőségű nyílászárók is elöregszenek idővel, esztétikailag, hőtechnikailag vagy biztonság szempontjából nem felelnek már meg igényeinknek. A nagyobb ablakgyártók csereakcióinak...