Biztonságos szárnyak alatt

2009-06-06 02:07:08 |

A biztonság az ember egyik alapvető szükséglete. Biztonságban akarjuk tudni magunkat az utcán, utazás közben vagy a munkánk során. De leginkább otthonunkban ügyelünk a biztonságra. Senki sem vásárol tudatosan olyan terméket, amely veszélyt jelenthetne számára. A tetőtéri ablakok sajátos termékek, amelyek a felhasználók feje fölé, a tetőszerkezetbe kerülnek beépítésre. A tetőn munkát végzők számára a tetőablakoknak biztonságot kell nyújtaniuk, illetve meg kell akadályozniuk az épületbe való könnyű bejutást.

A tetőtéri ablakoknak alapvető funkcióikon, a szellőzésen és bevilágításon túl, biztonságot kell nyújtaniuk, valamint meg kell gátolniuk az épületbe való véletlen beesést. A látszólag komolytalan veszély valós problémát jelent. Egyesült államokbeli statisztikai adatok szerint egy év alatt 23 ember vesztette életét bevilágítókon való beesés következtében.
A FAKRO cég mindig is kiemelten kezelte ügyfeleinek biztonságát - standard megoldásként elsőként vezette be tetőtéri ablakaiban az edzett üveget. Mostanáig nem volt egyértelmű a termékek biztonsági szintjének meghatározása, azonban 2007. február 1.-én egész Európában életbe lépett az ajtókra és ablakokra vonatkozó EN 14351-1 sz. harmonizált szabványrendszer. Ennek része a tetőtéri ablakokra vonatkozó 13049 sz. szabvány, amely alapján egyértelműen be lehet sorolni a termékeket különböző biztonsági osztályokba. A szabvány 5 biztonsági osztályt határoz meg az ablakra csapódó 50 kg tömegű test esési magassága szerint.
Minden FAKRO tetőtéri ablakról elmondható, hogy legalább a III. biztonsági osztályba tartozik az egész ablakra vonatkoztatva az üvegezéssel együtt.
A kéményseprőt, tetőfedőt vagy a tv-szerelőt baleset érheti, ha véletlenül rálép a nem megfelelő biztonsági fokozatú ablak szárnyára. A biztonságos nyílászárók alkalmazása hozzájárul az épület biztonságos üzemeltetéséhez.
Egyre gyakoribbak a lakásokba és házakba történő betörések. Az életszínvonal emelkedésével otthonaink felszereltsége is egyre inkább értékesebbé válik, a magántulajdon védelme általános igény. A tulajdonosok elsősorban a homlokzati nyílászárókat biztosító betörésvédelmi rendszerekbe fektetnek be, de gyakran megfeledkeznek a tetőtéri ablakokról, amelyeken keresztül szintén be lehet jutni a helyiségekbe. Az aggasztó statisztikai adatok szerint egyre több betörés történik tetőtéri ablakon keresztül.
A tetőtéri ablakokon keresztüli betörések számának csökkentése érdekében a FAKRO kifejlesztette a tetőtéri ablakok szerkezetét megerősítő, újszerű topSafe rendszert.

A topSafe rendszer jellemzői:

  • újszerű megoldás a vasalat megerősítésére, a hosszabb és vastagabb facsavarok ferdén behajtva a szárny fa profiljába megakadályozzák a vasalat kiszakadását és az ablakszárny belökését a helyiségbe,
  • speciálisan megerősített fa- és zárszerkezeti elemek,
  • szerszámokkal történő betörést nehezítő fémprofil-merevítés.

A topSafe rendszerű tetőablakok a betöréssel szemben megnövelt ellenállással rendelkeznek. Nyugodtan aludhatunk abban a tudatban, hogy a tetőn a legbiztonságosabb FAKRO tetőablakok kerültek beépítésre, amelyek nemcsak az időjárás viszontagságaitól védenek meg.

Extra méretek

Egyre több helyen merül fel igény a régi, elöregedett tetőtéri ablakok cseréjére. A gond általában az, hogy a jelenleg használt típusok méretrendszere eltér a cserélendő típusokétól, így vagy kisebb ablakot lehet alkalmazni, kisebb bevilágítófelülettel, vagy a tetőszerkezetben lévő nyílást kell kibővíteni. Az első mindenképpen kompromisszumot jelent, a második extra költségekkel jár.
A FAKRO gyártási rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőtéri ablak a hozzá tartozó kiegészítőkkel megrendelhető, ezáltal a bevilágítófelület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők le a régi ablakok a modernebb, biztonságosabb ablakokra.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

Az épületek padlásterei általában kihasználatlanok, bár egyre több épületben létesülnek e holt terekben lakások. Ennek egyik oka, hogy bizony elég rögös út vezet az ilyen beruházások megkezdéséig.


Zárak, zárszerkezetek

Lakásunkat még akkor is ajánlatos zárva tartani, ha otthon tartózkodunk. Ha pedig távol vagyunk, a bejárati ajtóra és a felszerelt zárakra bízzuk otthonunk védelmét. Nem mindegy tehát, hogy milyen...