A tetőtéri ablakok árnyékolási lehetőségei

2010-05-17 18:18:22 | Módosítva: 2010-05-20 11:22:52

A tetőtérben fontos a jó bevilágítás, ám a nyári időszakban a túl sok fény és főként az ezzel járó hőhatás ellen fokozottan kell védekezni. Szerencsére a tetőtéri ablakoknál beépített árnyékolókkal megoldható ez a feladat.

A külső redőny biztosítja a tetőtér teljes komfortját, mivel gátolja a túlzott felmelegedést, és ha szükséges, teljes elsötétítés is megvalósítható vele. E mellett még kiszűri a külső zajokat is. Ez annak köszönhető, hogy kívülre szerelhető, takarása szabályozható, és az alumínium lamellák hőszigetelő bevonattal ellátottak. A mozgatása kézi hajtókarral, elektromos motorral és akár távkapcsolóval is működtethető.
Optimális megoldásnak mondható a külső napellenző roló is, amely védelmet szolgáltat a túl meleg napsütéssel szemben, ám eközben lehetővé teszi a kilátást. Előnye, hogy kívül veri vissza a hősugárzást, ezért hatékonyan véd a tikkasztó meleg ellen. A roló az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló hálós anyagból készül, rugós hengerre lehet felcsévélni, amit a keretszárny teljes szélességéig érő és a felső részére erősített alumíniumtokozás véd. Az ablak nyitott helyzetében a szellőzést is lehetővé teszi, magasságának állításával pedig tetszés szerint távnyitó rúddal szabályozható a roló árnyékoló hatása.
A reluxa is elterjedt tetőtéri ablak kiegészítő, amely a beáramló fény mennyiségét a lamellák dőlésszögének változtatásával képes szabályozni, de az ablak belső oldala felöl. Véd a túlzott napsugárzástól, és széles hatásfok között szabályozható fényviszonyokat teremt a helyiségben. Az oldalsó vezetősínek biztosítják az ablakszárny akadálytalan mozgatását és a lamellák beállított helyzetének állandóságát. Mozgatása kézzel és elektromosan is lehetséges.

A harmonika árnyékoló dekoratív, és kellemesen tompítja a belső fényviszonyokat Elegáns és dekoratív hatású minden tetőtéri ablakon a harmonika árnyékoló. Alkalmazásával lágy-, és tetszés szerinti magassági beállítása miatt változatos fényviszonyok érhetők el. Anyaga kétoldalt vezetősínekben fut, harmonika szerkezetének köszönhetően merev tartású, és speciális műanyag szálbevonatának köszönhetően jelentősen korlátozza a helyiség felmelegedését.
Az ablakok keretére erősített vezetősínekben futó standard roló a belső tér díszítése mellett az erős fénnyel szemben is jelentős védelmet nyújt. Csökkenti a fény erősségét, és emellett a különféle anyagainak köszönhetően esztétikailag is kellemes látványt biztosít. Némely változata sötétítő funkciót is elláthat. Ugyancsak rugós rúdra csévélhető, és bármely magasságba állítható, így a beeső fény mennyiségét könnyű az ilyen rolókkal szabályozni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...


Fordított rétegrendű lapostető

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket, azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú...