A tetőtéri ablakok árnyékolási lehetőségei

2010-05-17 18:18:22 | Módosítva: 2010-05-20 11:22:52

A tetőtérben fontos a jó bevilágítás, ám a nyári időszakban a túl sok fény és főként az ezzel járó hőhatás ellen fokozottan kell védekezni. Szerencsére a tetőtéri ablakoknál beépített árnyékolókkal megoldható ez a feladat.

A külső redőny biztosítja a tetőtér teljes komfortját, mivel gátolja a túlzott felmelegedést, és ha szükséges, teljes elsötétítés is megvalósítható vele. E mellett még kiszűri a külső zajokat is. Ez annak köszönhető, hogy kívülre szerelhető, takarása szabályozható, és az alumínium lamellák hőszigetelő bevonattal ellátottak. A mozgatása kézi hajtókarral, elektromos motorral és akár távkapcsolóval is működtethető.
Optimális megoldásnak mondható a külső napellenző roló is, amely védelmet szolgáltat a túl meleg napsütéssel szemben, ám eközben lehetővé teszi a kilátást. Előnye, hogy kívül veri vissza a hősugárzást, ezért hatékonyan véd a tikkasztó meleg ellen. A roló az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló hálós anyagból készül, rugós hengerre lehet felcsévélni, amit a keretszárny teljes szélességéig érő és a felső részére erősített alumíniumtokozás véd. Az ablak nyitott helyzetében a szellőzést is lehetővé teszi, magasságának állításával pedig tetszés szerint távnyitó rúddal szabályozható a roló árnyékoló hatása.
A reluxa is elterjedt tetőtéri ablak kiegészítő, amely a beáramló fény mennyiségét a lamellák dőlésszögének változtatásával képes szabályozni, de az ablak belső oldala felöl. Véd a túlzott napsugárzástól, és széles hatásfok között szabályozható fényviszonyokat teremt a helyiségben. Az oldalsó vezetősínek biztosítják az ablakszárny akadálytalan mozgatását és a lamellák beállított helyzetének állandóságát. Mozgatása kézzel és elektromosan is lehetséges.

A harmonika árnyékoló dekoratív, és kellemesen tompítja a belső fényviszonyokat Elegáns és dekoratív hatású minden tetőtéri ablakon a harmonika árnyékoló. Alkalmazásával lágy-, és tetszés szerinti magassági beállítása miatt változatos fényviszonyok érhetők el. Anyaga kétoldalt vezetősínekben fut, harmonika szerkezetének köszönhetően merev tartású, és speciális műanyag szálbevonatának köszönhetően jelentősen korlátozza a helyiség felmelegedését.
Az ablakok keretére erősített vezetősínekben futó standard roló a belső tér díszítése mellett az erős fénnyel szemben is jelentős védelmet nyújt. Csökkenti a fény erősségét, és emellett a különféle anyagainak köszönhetően esztétikailag is kellemes látványt biztosít. Némely változata sötétítő funkciót is elláthat. Ugyancsak rugós rúdra csévélhető, és bármely magasságba állítható, így a beeső fény mennyiségét könnyű az ilyen rolókkal szabályozni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmonika ajtók

Szűk terek, kis alapterületű lakások egyik praktikus nyílászárójaként funkcionálhatnak, amelyek azonban akár egyéb szerepet is betölthetnek, pl. térelválasztók is lehetnek. Kis helyigényűek,...


Panelházak résszigetelése

A harminc-negyven éves panelépületek némelyikénél már építése idején sem fordítottak nagy gondot a szakszerű résszigetelésre. Ahol mégis, ott az elmúlt évtizedek során keletkeztek rések a panel...