Szigetelés és páraáteresztés

Hőszigetelő rendszerek

2010-04-30 22:01:29 |

A polisztirol alapanyagú hőszigetelésekkel kapcsolatban sok téveszme kering a köztudatban. Kevés szó esik viszont arról, hogy a szigetelés csak megfelelő anyagokkal párosítva nyújtja az optimális hatást.

A jól bevált és sokak által használt polisztirol alapanyagú hőszigetelő rendszerek leginkább kedvező árfekvésük miatt kedveltek. De további előnyük, hogy egyszerűen és gyorsan alkalmazhatóak.

Ár

Új ház építésénél a homlokzat az építkezés költségvetésében jelentős tételt jelent, attól függetlenül, hogy csak vakolattal látjuk el, vagy hőszigeteléssel is. Egy egyrétegű mész-cement vakolat, 2 cm vastagságban, színezéssel, munkaköltséggel együtt, négyzetméterenként hozzávetőlegesen 3300,- forintba kerül (ÁFA nélkül). Egy hőszigetelő rendszer, 8 cm vastagságú lemezzel, vakolattal, színezéssel kb. 4700,- Ft/m2 (ÁFA nélkül). A homlokzat hőszigetelése így megközelítőleg 1400,- Ft/m2-rel többe kerül, mint az új vakolat kivitelezése, ám egy olyan régebbi ház szigetelésével, amelynek eredeti külső falai minimális hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek (például tömör égetett téglából épült ház), a külső fal minden m2-én körülbelül 15 m3 földgázt tudunk évente megspórolni! A magas kezdeti költségek ebben az esetben nagyon gyorsan megtérülnek, és amíg a további években az új vakolat csak "díszíti" a házat, az új hőszigetelő rendszer házunkat jobban védi, és főként lényegesen kíméli a pénztárcánkat a fűtési költségek térítésénél.

Vastagság

Gyakran elhangzik a polisztirol lapokkal történő hőszigetelésekkel kapcsolatban, hogy elegendő az 5 cm-es vastagság. Ha korszerű falazóanyagból (nagyformátumú, nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal bíró téglablokk, fehér pórusbetonból készült pontos falazóelem és hasonló) készült, újonnan épült objektum hőszigeteléséről van szó, az 5 cm természetesen elég, feltéve, hogy nem extra alacsony energiafogyasztású vagy passzív házat építünk. Ám ha húsz-harminc éve épült, tömör vagy lyukacsos téglából, szürke gázszilikátból vagy kazánsalak betonból készült házról van szó, 5 cm polisztirol biztosan nem elég! Masszív volta ellenére (nagy vastagság) a hagyományos falazóelemekből készült fal csak minimális hőszigetelő tulajdonsággal bír. Más szóval minden tömör téglából épült ház "elviseli" a legalább 8 cm vastag hőszigetelést, mivel maga a falazat hőszigetelés szempontjából lényegében hatástalan.
Ezenfelül nem árt tudni, hogy a hőszigetelő anyag egy centiméterének ára a hőszigetelés teljes költségéhez képest elhanyagolható, míg a befektetett pénzeszközök hatékonyságát elsősorban a felhasznált hőszigetelő réteg vastagsága határozza meg! Minél vastagabb hőszigetelő réteget választunk, annál többet megtakarítunk a hőszigetelő rendszer élettartama alatt, és házunk valamint családunk számára jobb védelmet biztosíthatunk a téli faggyal és a nyári hőséggel szemben.

Páraátbocsátás

A páradiffúziós képesség fontos szempont a hőszigetelő rendszer kiválasztásánál. A falazóanyagok mikroszkopikus pórusain keresztül a pára kivezetődik a külső hűvösebb, vagyis az alacsonyabb nyomású tér felé. Ezért nagyon fontos, hogy az utólag felkerült homlokzati szigetelőanyag páraáteresztő képessége a lehető legjobb legyen, hogy a falazaton átjövő pára útját ne akadályozza. Ha a hőszigetelő rétegen nem tud távozni a pára, akkor lecsapódik, és előbb utóbb különböző épületkárosodások léphetnek fel.
A híresztelésekkel szemben egy szakszerűen hőszigetelt ház biztosan lélegzik! A külső fal páraátbocsátó képességét ("lélegzés") a diffúziós ellenállással fejezzük ki. A diffúziós ellenállás a fal vastagságával növekszik, egyúttal a fal páraátbocsátó képessége a fal anyagától függ - hőszigetelt fal esetében tehát magának a falazatnak jellemzőitől, és a hőszigetelő rendszer egyes rétegeinek jellemzőitől. Ezért fontos, hogy a hőszigetelés egyes elemei (hőszigetelő anyag, ragasztó, vakolat, színező stb.) egy azonos rendszer részeit képezzék, ne (csak) az ár alapján döntsünk!
A külső fal páraátbocsátó képességét sokszor feleslegesen túlbecsülik. Egy átlagos lakásban vagy családi házban sokkal kisebb mennyiségű vízgőz keletkezik, mint amennyit bármelyik külső fal képes átbocsátani. Fokozott páraképződésű helyiségekben (fürdőszoba, konyha, szauna) helyi elszívással, gépi szellőztetéssel is segíthetjük a képződő pára elvezetését.

Penész a házban

A penész veszélyes mikroorganizmus, amely közvetlenül veszélyezteti az ember egészségét, ezért jelenléte a házban, illetve lakásban nem kívánatos. A penésznek nedvességre és nyugalomra van szüksége az életben maradáshoz - ez azt jelenti, hogy a beltérben azokon a nedves helyeken találja meg életterét, ahol kicsi a légmozgás - leggyakrabban a sarokban vagy masszív bútor mögött.
Ha meg akarjuk oldani a lakótér penészproblémáját, ismerni kell a probléma okát. Az ok pedig egészen egyszerű: nem hőszigetelt falak! A nem vagy rosszul hőszigetelt falnak kicsi a hőellenállása, vagyis télen nagyon lehűl, belső felülete hideggé válik. A kritikus helyeken, ahol korlátozott a légmozgás (sarkok, bútor mögötti helyek, hőhidak), a fal belső felületének hőmérséklete 2-3 °C-kal alacsonyabb, mint a nem burkolt sík felületeké! Ahol a felület hőmérséklete a kritikus hőmérséklet - ún. harmatpont alá süllyed (kb. 12 °C a beltéri levegő konkrét hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függően), felszíni kondenzáció következik be, vagyis a levegőből a vízgőz a hideg falfelületen kicsapódik, és folyadékká válik. A hideg, nedves falfelület a minimális légáramlásnak kitett helyeken így a penész és egyéb egészségre káros mikroorganizmusok ideális életterévé válik.
A megfelelő hőszigetelés a fal belső felületi hőmérsékletének növekedését eredményezi, így a meleg falon a levegőben található vízgőz nem csapódik le, vagyis a fal hosszantartóan száraz marad, a száraz meleg falon a penésznek nincs esélye a túlélésre!

Miért gondolkodjunk rendszerben?

Ha biztonságot és minőséget szeretnénk kapni a pénzünkért cserébe, a hőszigetelés megvásárlásánál és alkalmazásánál elkerülhetetlen a rendszerszemlélet. Miért érdemes rendszerben gondolkodni?

  • A szállító által ajánlott összes tartozék speciálisan hőszigetelés céljára lett kifejlesztve, és kölcsönösen összehangolt, vagyis a rendszer, mint egész, megbízhatóan működik
  • A teljes körű hőszigetelő rendszerek tulajdonságait független bevizsgáló intézetek vizsgálják, és rendszeresen ellenőrzik
  • A komoly, komplett hőszigetelő rendszerek gyártói már évek óta a piacon vannak, és rendszereik minőségét több kivitelezett referenciaépület igazolja
  • A komplett hőszigetelő rendszerek gyártói szükség esetén szívesen adnak tanácsot, megfelelő kivitelező céget ajánlanak. A megvásárolt hőszigetelő rendszerhez homlokzatszínezési tervet, hőtechnikai számításokat mellékelnek, vállalják a teljes rendszer szállítását az építkezés helyszínére - mindezt sokszor térítésmentesen
  • Amennyiben a már kivitelezett homlokzaton bármilyen probléma merülne fel, a komplett hőszigetelő rendszerek gyártóihoz panasszal lehet fordulni.

Kétrétegű kőzetgyapot hőszigetelés

Újdonság a homlokzati hőszigetelésben a kétrétegű kőzetgyapot hőszigetelés. A szigetelés inhomogén, azaz két rétegből áll. A felső, 20 mm vastag réteg tömörebb, ami különösen magas pontszerű terhelhetőséget biztosít, azaz a homlokzatot ellenállóbbá teszi a külső mechanikai hatásokkal szemben. Az alsó, vastagabb réteg elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az esetleges felületi egyenlőtlenségekhez. A két réteg együttesen pedig 10%-kal jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a korábbi, homogén homlokzati szigetelés.
A kőzetgyapot páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező, ennek köszönhetően nem akadályozza a párának homlokzaton keresztül történő eltávozását, ami csökkenti a penészesedés kialakulását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szlacsi avatarja

Szlacsi         szigetelés

Helló!
Én kérdezni szeretnék, hogy egy régi vegyesfalazatú(vályog-némi tégla), ház esetén milyen külső szigetelést érdemes alkalmazni?
Illetve a már fent lévő vakolatot el kell e távolítani, a miatt hogy a szigetelőrendszer hatásfokát ne rontsa?
Köszönöm

Hangszigetelés a lakáson belül

A környezeti ártalmak között a különféle zajok okozta terhelések egyre nagyobb fontosságot kapnak. Míg az épületek hőszigetelési előírásai fokozottan szigorodnak, addig az érvényes hangszigetelési...


Házilagos megoldás a felszívódó nedvesség ellen

A különféle fizikai és vegyi injektálásos módszerrel készülő falszigetelési eljárásokhoz képest forradalmian új – bár már több mint 10 éve reklamáció nélkül bizonyító – megoldás a DRYZONE...