Hajszárítók és más hajkozmetikai elektromos készülékek

2010-02-12 00:13:37 |

A hajszárító az egyik legelterjedtebb háztartási kisgép, szinte minden családban megtalálható. Emellett a hajcsavarók, hajvasalók is egyre több fürdőszoba kellékeivé váltak. Míg utóbbiak egy szépészeti igényt elégítenek ki, addig a hajszárítónak egészségügyi vonatkozásai is vannak.

Fura dolog az emberi természet, mondhatják sokan: akinek egyenes a haja az göndörítené, akinek göndör a kisimítaná... Ám aki elégedett a hajával, a mosás utáni szárításra annak is szüksége van. Hetente egy-két alkalomnál többször nem egészséges hajat mosni, mert az igénybe veszi a haj szerkezetét, és a fejbőr természetes állapotát is befolyásolja. A hajszárítás egyesek szerint egészségtelen, mások szerint szükséges. A megoldás itt is a mértékletességben rejlik.
A túlzottan meleg levegővel történő hajszárítás valóban károsítja a hajszálat, szárítja azt. Ám hideg időben, ha nem szárítunk hajat, akkor a fejbőr megfázhat, ami korpásodáshoz, hosszútávon hajhulláshoz vezet. Hajszárítókat 1000 forinttól 30 000 forintig árulnak az üzletekben, a drágábbak már a fodrászok speciális gépeivel is vetekednek.

Hajszárítók nagy választékban

Hazánkban körülbelül 30-40 féle hajszárítótípus van forgalomban. A megfelelő készülék kiválasztásakor érdemes több szempontot is figyelembe venni, hiszen a hajszárítót várhatóan a család minden tagja használja majd. Előnyös, ha nem a legegyszerűbb, hanem a hölgyek igényeinek is megfelelőbb profi gépet választunk. Ha összeszámoljuk, hogy jeles alkalmakkor egy ilyen készülékkel fodrász nélkül is elkészíthető egy-egy látványosabb frizura, akkor már mindjárt nem is tűnik olyan nagynak a készülékek közötti árkülönbség.
A készülékek burkolata készülhet műanyagból, de könnyűfém burkolatúakkal is találkozhatunk az üzletekben. A család számára hasznos, ha minél kisebb zajszintű terméket választunk, hiszen egy-egy hangosabb változat zajára felriad az egész ház. Egyes típusoknak mindössze 65 decibel a zajkibocsátása, ami közel hatvan százalékkal csendesebb működést jelent, mint a hagyományos gépeké.
A jó gép úgy szárítja a hajat, hogy közben azt nem szárítja ki. Egyszerűbben: egy profi gép a hajszálakon lévő nedvességet leszárítja, ám a hajszálat nem, vagy csak kis mértékben melegíti fel, így annak belső szerkezetéből nem von el vizet. z úgy oldható meg, hogy nem magas hőmérsékletű levegővel, rövid idő alatt szárítunk, hanem alacsonyabb hőmérsékletű, csak langyos, ám nagyobb mennyiségű levegővel szárítunk. A haj így nem melegszik fel annyira hogy károsodjon, de a gép nagy levegőhozama miatt mégis gyorsan megszárad a haj.

Az ilyen típusok általában kettős légbeszívóval rendelkeznek a fokozott erejű légáram miatt, ám a kifújt levegő hőmérséklete mindössze 57 °C körüli. Már beszerezhetünk olyan csúcsgépet is, ami képes a páratartalmat figyelni, és amikor érzi, hogy csökken a kipárolgás, ezáltal a haj körüli levegő hőmérséklete növekszik, akkor alacsonyabb hőmérsékletűre állítja a készüléken kifújt levegőt. Ennél egyszerűbb típusokat is ellátnak fokozatkapcsolóval, ebben az esetben mi kapcsoljuk át a hajszárító levegőjének a hőmérsékletét: a szárítás kezdetekor először magasabb hőmérsékletű fokozatba, majd ahogy szárad a haj egyre csökkentjük a hajszárító levegőjének a hőmérsékletét.

Lényeges apróságok

Előnyös, ha a hajszárítónak van akasztója. Apróságnak tűnhet, de a gép tárolása sokkal biztonságosabb valahol a falra akasztva, mint a fürdőszobában ide-oda letéve, ahol általában szinte minden vizes. Az üzemi hőmérsékletről való visszahűlés is gyorsabban megy, ha felakasztva tároljuk a gépet.
Az utazó hajszárítók tudása elmarad a hagyományos készülékekéhez viszonyítva, de ezeknek nem is ez a fő szerepe. Összecsukhatók, így kis helyt foglalnak, emellett 120 és 230 voltos hálózatról is üzemelnek.

Az otthoni típusok többségéhez van egy vagy többféle, leszerelhető szűkítő, melyek a levegő irányítását végzik. Frizurák készítésekor, a haj "beszárításakor" lényeges, hogy egy-egy tincsre koncentráltan fújhassuk a levegőt. A frizura fixálásához előnyös, ha a hajszárító hideg levegő fújására is képes. Általában azok a típusok, melyek különböző hőfokozatra állíthatók, azok rendelkeznek hideglevegős kapcsolási állással is.
A szűkítő mellett hosszú és hullámos hajúak esetén érdemes lehet diffuzoros készülék vásárlása. Ez egy kerek, tüskeszerű kiemelkedésekkel ellátott adapter, mely a hullámos haj szárításában nyújt segítséget.
Ha mélyebben beleássuk magunkat a hazánkban kapható hajszárító csúcsmodellek világába, még ionizátoros típusra is szert tehetünk. Ez a készülék egy negatív ionfelhőt képez, ami semlegesíti a káros pozitív ionokat, egyszerűbben tisztítja és revitalizálja a hajat.
A kényelmi és többletfunkciók mellett érdemes más apróságokra is odafigyelni a vásárláskor. Így például arra, hogy a készülék könnyű legyen, és lehetőleg gumírozott, vagy biztos fogást biztosító bevonattal legyen ellátva a fogórésze. Ne melegedjen át, és ami ma már alapvető elvárás - ha csak nem bevizsgálatlan készüléket veszünk -, hogy legyen felszerelve túlmelegedés elleni biztonsági védelemmel.

Néhány szó a hajvasalókról

A különféle tincsgyártó készülékek, vagy épp hajsimítók működése mind hőhatáson lapul, ami nem tesz túl jót a hajnak. A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás, de nem mindegy, hogy milyen áron. A kerámialapos hajvasalók például sokkal kevésbé károsítják a hajat, mint hagyományos társaik. A védelmet különfél a hőhatástól védő hajkozmetikumokkal is fokozhatjuk a hajformázás megkezdése előtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vitorlás építés házilag

Fűz András vagyok, 38 éves. Jelenleg informatikusként dolgozom, de gépész-villamos mérnök a végzettségem. Imádok barkácsolni és már nagyon sok mindent készítettem házilag, többek közt a házamat...


Horgász kajak

Bár még februárban tél lesz, akitavaszra el akar készülni egy ilyen horgász kajakkal, annak ideje hozzáfogni a munkához. Olvasónk leírását adjuk közre.