Hajszárítók és más hajkozmetikai elektromos készülékek

2010-02-12 00:13:37 |

A hajszárító az egyik legelterjedtebb háztartási kisgép, szinte minden családban megtalálható. Emellett a hajcsavarók, hajvasalók is egyre több fürdőszoba kellékeivé váltak. Míg utóbbiak egy szépészeti igényt elégítenek ki, addig a hajszárítónak egészségügyi vonatkozásai is vannak.

Fura dolog az emberi természet, mondhatják sokan: akinek egyenes a haja az göndörítené, akinek göndör a kisimítaná... Ám aki elégedett a hajával, a mosás utáni szárításra annak is szüksége van. Hetente egy-két alkalomnál többször nem egészséges hajat mosni, mert az igénybe veszi a haj szerkezetét, és a fejbőr természetes állapotát is befolyásolja. A hajszárítás egyesek szerint egészségtelen, mások szerint szükséges. A megoldás itt is a mértékletességben rejlik.
A túlzottan meleg levegővel történő hajszárítás valóban károsítja a hajszálat, szárítja azt. Ám hideg időben, ha nem szárítunk hajat, akkor a fejbőr megfázhat, ami korpásodáshoz, hosszútávon hajhulláshoz vezet. Hajszárítókat 1000 forinttól 30 000 forintig árulnak az üzletekben, a drágábbak már a fodrászok speciális gépeivel is vetekednek.

Hajszárítók nagy választékban

Hazánkban körülbelül 30-40 féle hajszárítótípus van forgalomban. A megfelelő készülék kiválasztásakor érdemes több szempontot is figyelembe venni, hiszen a hajszárítót várhatóan a család minden tagja használja majd. Előnyös, ha nem a legegyszerűbb, hanem a hölgyek igényeinek is megfelelőbb profi gépet választunk. Ha összeszámoljuk, hogy jeles alkalmakkor egy ilyen készülékkel fodrász nélkül is elkészíthető egy-egy látványosabb frizura, akkor már mindjárt nem is tűnik olyan nagynak a készülékek közötti árkülönbség.
A készülékek burkolata készülhet műanyagból, de könnyűfém burkolatúakkal is találkozhatunk az üzletekben. A család számára hasznos, ha minél kisebb zajszintű terméket választunk, hiszen egy-egy hangosabb változat zajára felriad az egész ház. Egyes típusoknak mindössze 65 decibel a zajkibocsátása, ami közel hatvan százalékkal csendesebb működést jelent, mint a hagyományos gépeké.
A jó gép úgy szárítja a hajat, hogy közben azt nem szárítja ki. Egyszerűbben: egy profi gép a hajszálakon lévő nedvességet leszárítja, ám a hajszálat nem, vagy csak kis mértékben melegíti fel, így annak belső szerkezetéből nem von el vizet. z úgy oldható meg, hogy nem magas hőmérsékletű levegővel, rövid idő alatt szárítunk, hanem alacsonyabb hőmérsékletű, csak langyos, ám nagyobb mennyiségű levegővel szárítunk. A haj így nem melegszik fel annyira hogy károsodjon, de a gép nagy levegőhozama miatt mégis gyorsan megszárad a haj.

Az ilyen típusok általában kettős légbeszívóval rendelkeznek a fokozott erejű légáram miatt, ám a kifújt levegő hőmérséklete mindössze 57 °C körüli. Már beszerezhetünk olyan csúcsgépet is, ami képes a páratartalmat figyelni, és amikor érzi, hogy csökken a kipárolgás, ezáltal a haj körüli levegő hőmérséklete növekszik, akkor alacsonyabb hőmérsékletűre állítja a készüléken kifújt levegőt. Ennél egyszerűbb típusokat is ellátnak fokozatkapcsolóval, ebben az esetben mi kapcsoljuk át a hajszárító levegőjének a hőmérsékletét: a szárítás kezdetekor először magasabb hőmérsékletű fokozatba, majd ahogy szárad a haj egyre csökkentjük a hajszárító levegőjének a hőmérsékletét.

Lényeges apróságok

Előnyös, ha a hajszárítónak van akasztója. Apróságnak tűnhet, de a gép tárolása sokkal biztonságosabb valahol a falra akasztva, mint a fürdőszobában ide-oda letéve, ahol általában szinte minden vizes. Az üzemi hőmérsékletről való visszahűlés is gyorsabban megy, ha felakasztva tároljuk a gépet.
Az utazó hajszárítók tudása elmarad a hagyományos készülékekéhez viszonyítva, de ezeknek nem is ez a fő szerepe. Összecsukhatók, így kis helyt foglalnak, emellett 120 és 230 voltos hálózatról is üzemelnek.

Az otthoni típusok többségéhez van egy vagy többféle, leszerelhető szűkítő, melyek a levegő irányítását végzik. Frizurák készítésekor, a haj "beszárításakor" lényeges, hogy egy-egy tincsre koncentráltan fújhassuk a levegőt. A frizura fixálásához előnyös, ha a hajszárító hideg levegő fújására is képes. Általában azok a típusok, melyek különböző hőfokozatra állíthatók, azok rendelkeznek hideglevegős kapcsolási állással is.
A szűkítő mellett hosszú és hullámos hajúak esetén érdemes lehet diffuzoros készülék vásárlása. Ez egy kerek, tüskeszerű kiemelkedésekkel ellátott adapter, mely a hullámos haj szárításában nyújt segítséget.
Ha mélyebben beleássuk magunkat a hazánkban kapható hajszárító csúcsmodellek világába, még ionizátoros típusra is szert tehetünk. Ez a készülék egy negatív ionfelhőt képez, ami semlegesíti a káros pozitív ionokat, egyszerűbben tisztítja és revitalizálja a hajat.
A kényelmi és többletfunkciók mellett érdemes más apróságokra is odafigyelni a vásárláskor. Így például arra, hogy a készülék könnyű legyen, és lehetőleg gumírozott, vagy biztos fogást biztosító bevonattal legyen ellátva a fogórésze. Ne melegedjen át, és ami ma már alapvető elvárás - ha csak nem bevizsgálatlan készüléket veszünk -, hogy legyen felszerelve túlmelegedés elleni biztonsági védelemmel.

Néhány szó a hajvasalókról

A különféle tincsgyártó készülékek, vagy épp hajsimítók működése mind hőhatáson lapul, ami nem tesz túl jót a hajnak. A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás, de nem mindegy, hogy milyen áron. A kerámialapos hajvasalók például sokkal kevésbé károsítják a hajat, mint hagyományos társaik. A védelmet különfél a hőhatástól védő hajkozmetikumokkal is fokozhatjuk a hajformázás megkezdése előtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Horgászladik saját kezűleg

Mostanság elvétve hallunk arról, hogy valaki maga fog csónak építésébe. Érthető, hiszen ez nem olcsó vállalkozás, ráadásul időigényes, nagy munka. Aki meg csónakra vágyik, vehet készen újat, vagy...


1 Akku - 1000 munka

A Proma Hungary Kft. bemutatja az új akkus kézi PowerPremium szerszámcsaládot, amely gépek a lithium-ion technológia eredményeit hasznosítva segítik a felhasználó munkáját. A lítium-ion (Li-Ion)...