Kerti munkák, amelyeket még december előtt célszerű elvégezni

A szenvedelmes kertész és az ősz

2019-10-18 12:52:31 | Módosítva: 2019-10-18 13:21:53

Ahogyan azt minden vérbeli kertész tudja: a nyár elmúltával bizony nem ér véget a kerti munka, sőt! Számos olyan feladat van, amit pontosan ebben az évszakban kell elvégeznünk. Lássuk hát, hogy egy igazán gondos kertész hogyan készíti fel a kertjét, a növényeit, a talajt és a pázsitot a közelgő cudar időjárásra!


Az első, és talán legfontosabb teendőnk: a fűnyírás

De nem ám az a fajta „csak legyek túl rajta” típusú fűnyírás, hiszen ha nem fordítunk elegendő figyelmet a gyep megfelelő karbantartására, az bizony csúnyán megbosszulja magát! Fontos tehát, hogy kellő körültekintéssel lássunk munkához.

Mindenekelőtt ügyeljünk rá, hogy a megfelelő fűnyírót válasszuk. Lehet ez akár egy környezetkímélő benzinmotoros-, vagy elektromos modell, de letehetjük a voksunkat egy aránylag csekély karbantartást igénylő, igazán csendes, tolóerővel működtethető, kézi-, illetve önjáró gép mellett is. A professzionális fűnyírók hatalmas piacát látva könnyedén a bőség zavarába csöppenhetünk, ezért vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen gép tenné a lehető legkényelmesebbé, leghatékonyabbá a munkánkat. Vannak olyan konstrukciók, amelyek lehetővé teszik, hogy magunk döntsünk, hogy a levágott fű kosárba kerüljön, vagy a gép dobja oldalra, mulcsozza, vagy állítsa katonás sorba a levágott szálakat. Ha lehetséges a vágási magasság állítása, akkor törekedjünk rá, hogy 1,5-10 cm magasságot adjunk meg.

A füvet igyekezzünk minél apróbbra vágni, így a talajon szétterítve szinte azonnal megkezdődhet a bomlása, és értékes tápanyagokkal töltheti fel a földet. Természetesen dönthetünk a komposztálás mellett, ez esetben szükségünk lesz egy megfelelő gereblyére is a nyírás után. Ha pedig állatokat is tartunk, célszerű a fűszálakat kiszárítva takarmányként hasznosítani.


Vágd vissza az évelőket

A másik, nagyon fontos teendő, hogy szakszerűen visszavágjuk az évelő növényeket, a fákat és a cserjéket, hogy a hamarosan beköszöntő hideg idő és a csapadék ne tehessen kárt bennük, a hó súlya alatt ugyanis a lombkorona sajnos eldeformálódhat. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor tövig vissza kell metszenünk a fűféléket, és formára kell vágnunk az örökzöld növényeket, vissza kell vágnunk az évelőket, valamint ki kell vágnunk az egynyári virágokat. Ehhez választhatunk akár elektromos, akár benzinmotoros fűkaszát, sövényvágót, vagy ágvágót, illetve elektromos láncfűrésszel is nekiveselkedhetünk. Számoljunk vele, hogy ha kézi fűrésszel dolgozunk, az lényegesen megnövelheti a munkára fordítandó időt.

Mi legyen a kerti tóval?

A kerti tavat ebben az időszakban érdemes már leengednünk, majd utána precízen kitakarítanunk a medrét, ezzel megakadályozva, hogy a tél során bármi megtelepedjen benne.

Ha pedig ezzel is megvagyunk…

Az ősz kiválóan alkalmas bizonyos új növények és fák ültetésére (persze van néhány kivétel, ezért, mielőtt munkához látsz, célszerű tájékozódni, hogy melyek ezek). Ezen kívül, áshatsz új ágyásokat, és átdolgozhatod az évelő ágyásokat is, de ügyelj rá, hogy jó minőségű szerszámokkal dolgozz, különben a nap végén jó eséllyel hatalmas vízhólyagra számíthatsz a tenyereden.

A Szerszámkell.hu webáruházban az összes különböző féle kerti munkához megtalálod a megfelelő eszközt, munkatársak pedig örömmel segítenek kiválasztani az igényeidnek leginkább megfelelőt.

Kellemes és hatékony munkát kívánunk!

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

matesuszt avatarja

matesuszt        

Remek tippek egy hozzám hasonló kezdőnek, hogy mit kell csinálni ősszel a kertben. A témában tovább kutattam, mert szeretném, hogyha télen is minden olyan rendezett lenne, mint tavasszal és nyáron. És így találtam egy olyan cikket is, ami számomra sokat segített abban, hogy milyen ruházatban és mivel álljak neki a munkáknak. Én csak ajánlani tudom. https://lakberinfo.hu/kert/kertek/2019-09-13-oszi-munkak-a-haz-korul/

A kerti tó növényei

Többféle technológiával építhetünk kerti tavat: választhatjuk a tófóliás megoldást, a kész, lesüllyesztendő műanyag medret, vagy az agyagtéglás bélelést is - ezekről már írtunk lapunkban. Most a...


Növénysarok a lakásban

A növények csoportos elhelyezésnek előnyei és hátrányai is vannak. Legyen az szobában, teraszon vagy a kertben, érdemes mindig átgondolni, hogy tömegben vagy egyesével mutatósabbak az adott növények.