Csökkenti a falak hidegsugárzását

Belső hőszigetelés tapétával

2008-10-25 19:48:35 |

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy lakótelepi épületnél, ha a tulajdonosoknak csak egy része vállalja az ezzel járó költségeket. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyéneként és a lakásokon belül nem lehet csökkenteni a hőveszteséget.

Ennek talán legegyszerűbb módja, ha a lakás falait hőszigetelő tapétával vonjuk be. Léteznek ugyan ennél hatásosabb megoldások is, ám ezek mindegyike jelentős belső térvesztéssel, a tapétázásnál jelentősebb kiadással és munkával jár. A hőszigetelő alátéttapéta alkalmazása nem okoz érezhető tércsökkenést, viszont az oldalfalakra és a mennyezetre ragasztásával csökkenti falak hideg kisugárzását, különös tekintettel a hőhidas szerkezeti részeken, eltünteti a dilatációtól kialakuló repedéseket és egyéb falhibákat, továbbá a táblás anyagok találkozási helyeit a könnyűszerkezetes házaknál, tetőtér beépítéseknél. Alkalmazható minden olyan külső határoló falszerkezet belső felületén, amelynek a hőátbocsátási tényezője a legkedvezőtlenebb falfelületeken kisebb, mint 1,35 W/m2K. A hőszigetelő alátét tapétával burkolt helyiségekben határozottan kellemes melegérzetet tapasztalunk, és felragasztása akár saját kezűleg is elvégezhető.
Maga a hőszigetelő alátéttapéta magja jó hőszigetelő tulajdonságú habosított polietilén, vagy sztirol anyag. Mivel ezeket az anyagokat nem lehet tapétázni, ezért egy, vagy mindkét oldalát vastag kartonpapírral kasírozzák le, ami megkönnyíti a felragasztásukat, és a legkülönfélébb tapéták felragasztására is jó alapot biztosít. E hőszigetelő alátét tapéták általában 5 mm vastagságúak, 500-505 mm szélesek, hővezetési tényezőjük általában 0,043 W/m2K, és a tekercsek hossza gyártmánytól függően 10, 14, illetve 20 m. A falak nedvesedését ugyan nem szüntetik meg, ám erre csak tartós, kemény fagyok esetén kell számítani.
Felragasztásuk nem igényel glettelt felületet, de a falakról a laza festékréteget le kell kaparni, az olajfestéket pedig alaposan le kell dörzsölni. A falak kellősítése - 1 rész diszperziós ragasztó és 8 rész víz keverékével történő átvonása - a por lekötésére szolgál. Penészes falak esetén a penészspórák szétszóródását alapos tisztítással ajánlatos megakadályozni.
A hőszigetelő alátéttapéta felragasztásához csak kizárólag a termékhez ajánlott diszperziós ragasztót lehet használni, mert a szilárd tapadás csak ezzel biztosítható. A száradási idő általában 24 óra. Nem használhatók a padló- és csemperagasztók, továbbá az álmennyezeti sztirol lapokhoz ajánlott, magas töltőanyag tartalmú ragasztók, mert ezek nem elég rugalmasak, és így a tapéta felragasztása nem lesz biztonságos. A hőszigetelő tapéta egyik oldala a maganyagon túlnyúló széllel rendelkezik, ami biztosítja az egymás mellé ragasztott csíkok hézagmentes egymás mellé ragasztását. Az alátét hőszigetelő tapéták méretre vágását éles tapétavágó késsel még a tapétázó asztalon célszerű elvégezni.
A ragasztót a falfelületre glettvassal célszerű felhordani, egyenletes eloszlatását pedig hengerrel biztosítsuk. Ezt kövesse a tapéta falra simítása és a papírszélek a már felragasztott csík szélére ragasztása. E célra a tapétaragasztó is megfelel, de a papírszegély kétszeri átkenésével. Száradás után e sávokat a kartonszegély vastagságának eltüntetése érdekében célszerű átglettelni.
Teljes száradás után a hőszigetelő alátéttapétára szinte bármilyen tapéta felragasztható, ám a ragasztót csak a fedő tapétára kell egyenletesen felkenni, az alátétre nem! Az alátét közvetlen festése nem javasolt, helyette inkább festhető, vagy fűrészporos tapétát érdemes a felületére ragasztani. Munka közben fontos az állandó szellőztetés a túlzott párásodás elkerülése érdekében.
Végezetül megemlítjük, hogy a belső hőszigetelés javítására használható parafa tapéta is, hiszen ez az anyag is jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és e mellett még jó hangszigetelő is. A falak szellőzését a parafa tapéta nem gátolja, és önmagában, külön fedőrétegként is nagyon mutatós falburkolatot képez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...