Igazolt 60%-os megtakarítás!

Panel-rehabilitáció

2012-01-08 21:01:31 | Módosítva: 2012-01-10 20:33:59

Budapesten, a XVII. Kis u. 3. szám alatti társasházon a panel program keretében korszerűsítést hajtottak végre. Az alábbiakban az elmúlt években elért energia-megtakarítási eredményeket mutatjuk be.

A társasház ugyan a 2008. évi (ÖM panel program) pályázatán nyert el támogatást, de az épületnél megvalósított műszaki tartalom, valamint a támogatás-önrész arány nagyságrendileg hasonló a ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Klímabarát Otthon Panel Alprogramjára benyújtott pályázatokhoz. A ZBR támogatási rendszerében 33% alaptámogatás mellé „C” kategóriától felfelé 10-26% közötti bónusz támogatás került meghatározásra.

A Kis u. 3. számú épület azonos mutatóiból kiindulva megállapítható, hogy ezen keretek között biztosítható a megtérülés és az eredményesség. Az elért energiamegtakarítás a felújítás utáni fűtésszezonban - összesen négy hónap alatt - 60 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás lakásokra vetítve fedezetet nyújt az önrészként felvett hitel havi kötelezettségeire is. Pénzforgalmi szemléletben vizsgálva pedig az látható, hogy a beruházás a tulajdonosok számára azonnal megtérült. A Kis utca 3. szám alatti épület közössége számára ugyanis a hitelfelvétel miatt megnőtt havi közös költség és a havi távhő számla együttes összege kevesebb, mint a szomszédos, hasonló paraméterű, nem felújított épületé. És ebben nincs benne az ingatlanok értéknövekedése, valamint a nyári hűtési igény csökkenéséből adódó további elektromos energia megtakarítás mértéke.

A beruházás kapcsán megállapítható, hogy a panel program innovációs alapjának tekintett dunaújvárosi SOLANOVA program keretében korszerűsített épület (az 80%-ot meghaladó megtakarítást ért el) lakásértéket megközelítő bekerülési költséggel jelen gazdasági körülmények között tömegesen nem alkalmazható. Ugyanakkor a „B” energetikai kategóriát megcélzó komplex panel beruházások ár-érték arányában megfelelő keretet biztosítanak 60%-ot elérő megtakarítással országos tömeges alkalmazásra.

Megtakarítási eredmények:

A felújítási körben érintett átlagos 52 m2-es 135 légköbméteres lakás hőigénye 47 GJ, Budapesten. A lakossági fajlagos hőfogyasztás 0,338 GJ/légköbméter volt átlagosan. Körzetenként kisebb-nagyobb eltérések vannak. Az egyéb célú fajlagos hőfogyasztás átlagosan 0,481 GJ/légköbméter évente, de nagyobb szórással, mint a lakásoknál: 0,286-0,798 GJ/ légköbméter. Ezek közül egyre többen igyekeznek leválni a távfűtésről. Az intézményi fogyasztók közül a legkárosabb a tízszintes lakóházak közé telepített „lepények” (iskolák, óvodák) leválása, mert egyéb, a közösségnek okozott számtalan hátrány mellett a környező házak homlokzatára füstölnek. (Igaz, a korszerű kazánokból csak kis mennyiségű szennyezőanyag jut a levegőbe.)

A panelos és iparosított technológiával épített épületek felújítást megelőző állapotban „E” és ettől rosszabb kategóriában helyezkednek el. A ZBR pályázati adataira alapozva megállapítható, hogy a „B” kategória eléréséig átlagosan 4-6 kategóriaugrás valósul meg. Az átlagos panel pályázatban érintett épületeknél épületszinten a „B” kategória elérése esetén 50-60 % közötti fűtési hőmegtakarítás valósul meg, ami átlagos 50 m2-es lakásméretre vetítetten 1,5-1,8 millió forintba kerül.

(forrás: Főtáv, ZBR)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Heatkeeper panelek

Energia megtakarítás és a költségcsökkentés mindennapjaink döntő kérdései. Az emberek jövedelmük egyre nagyobb hányadát költik közüzemi díjakra. Mindenki részéről fokozottabban jelentkezik az...


Elektromos fűtés, csak okosan

Ha fűtés rendszert tervezünk, felújítunk, vagy csak szeretnénk kiegészíteni a meglévő fűtésünket, ma már komoly alternatívaként kerül szóba a jó minőségű elektromos fűtőpanelek használata....