A minta ragadós lehet

Panellból Faluház Óbudán

2010-05-13 16:01:59 |

Magyarország legnagyobb lakóépülete, az óbudai 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, tízemeletes, 886 lakásos ún. Faluház. A hatalmas méretű, kb. Hévíz lakósságával azonos lakónak otthont adó épület a múlt év végére teljesen átalakult. Az 1970 körül épült épület teljes korszerűsítésen esett át, amelynek mind a finanszírozási, mind a műszaki megoldásai remélhetőleg példa értékűvé vállnak.

Az óbudai siker a kínálkozó lehetőségek megragadásában található. 2006 végén konzorciumi szerződést kötött Amsterdam Nord, Szófia Oboriste kerülete és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, hogy STACCATO néven pályázzon az Európai Unió által kiírt Concerto II keretprogramra. A pályázatban a III. kerület vállalta egy 800-900 lakásos panelépület felújítását az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, megújuló energiaforrások igénybevételével. A pályázaton elnyert támogatás 1 millió euró volt.
A kiválasztott társasház a Szőlő utcai Faluház lett. A társasház tavaly szeptember végén adta be pályázatát a Panel Plusz programra. A felújítás költségeinek 40 százalékát (420 millió forint) a kerület állta, az 1 millió eurós uniós támogatásból és saját forrásból. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék (400 millió), míg a tulajdonosokra 27 százalék (320 millió forint) esett.

A program azért is példaértékű, mert ilyen széleskörű összefogás egy korszerű technológia bevezetése érdekében talán még sohasem volt. A bürokráciával és a politikával szemben megfogalmazott általános bizalmatlanság ellenére sikerült a lakók több mint 80%-ának támogatását megszerezni a projekthez.
A Faluház Árpád híd felőli oldalán színes homlokzatot terveznek, amivel Óbuda látképén kívántak javítani, hiszen az Árpád hídon Pest felől érkezők elsőként ezzel az épülettel találkoznak.
A teljes homlokzat és a tető 10 cm vastag hőszigetelést kapott. 1800 darab régi nyílászárót cseréltek ki korszerű, 5 kamrás megoldásúakra. A tetőre 1500 m2 napkollektort telepítettek, amelyek 300 m3-es puffertartályba gyűjtik a nap által felmelegített vizet, és melyek a használati melegvizet adják a háznak. Ez az ország legnagyobb napkollektor rendszere, 25.000 m2 szigeteléssel, 5,6 tonna alumínium tartószerkezettel, 115 db napkollektorral és 3,8 km csőrendszerrel, ami a tetőről levezeti a hőt a hőközpontba. A napkollektor-rendszer 240 tonna co2 kibocsátás csökkenést eredményez évente, és 52%-ban biztosítja a melegvizet éves átlagban. A fűtést és a még szükséges hőenergiát továbbra is a FŐTÁV adja.
A Faluház megújulásával a felére csökkenhet az épület jelenlegi energiafelhasználása, ami a lakók számára már a kezdeti időkben is bőségesen fedezi a felvett hitelek törlesztési részleteit. Később pedig tiszta nyereséget hoznak majd. Ehhez jön még, hogy a lakások piaci értéke jelentősen megemelkedik, ami már most tapasztalható, hiszen a korszerűsítéssel a panel lakások legnagyobb negatívumát szüntették meg; a drága és energia-pazarló fűtési rendszert gazdaságosra és olcsóra cserélték.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházak felújításának problémái

Korábban a panel-felújítási program kapcsán a társasházak energetikai felújítása nagy lendületet vett. Ennek sok pozitív példáját látjuk egyes lakótelepeken, míg máshol alig találkozunk...


Elektromos fűtés, csak okosan

Ha fűtés rendszert tervezünk, felújítunk, vagy csak szeretnénk kiegészíteni a meglévő fűtésünket, ma már komoly alternatívaként kerül szóba a jó minőségű elektromos fűtőpanelek használata....