Előre kevert építőanyagok

A kávé kedvelőinek nem kell bemutatni a "3 az 1-ben" kávéporok előnyeit. Az előre kevert építőanyagok ugyanezen elv alapján készülnek, minden összetevőt a megfelelő arányban tartalmaznak. Csak víz kell hozzájuk, és már dolgozhatunk is velük.

A barkácsáruházakban és építőanyag kereskedésekben is találkozhatunk olyan zsákos építőanyagokkal, amiknél nem kell az arányokkal, összetevőkkel foglalkoznunk, csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a céljainknak megfelelőt. Szinte minden nagy építőanyag-gyártó készít efféle mixeket. A felhasználáshoz mindössze követni kell a gyártó technológiai utasításait. Az előre kevert anyagokat gyakran látják el a "száraz" előtaggal, ezek közül talán legelterjedtebb a szárazbeton.

Szárazbeton
A szárazbeton gyárilag előkészített beton, homokból (max. 0,4 mm szemcseátmérő) és cementből áll, így nem történhet keverési hiba. Helyes felhasználás esetén sima betont vagy esztrichet kapunk. Alkalmazható minden betonozási munkához a házban és a ház körül, mint pl. alapozáshoz, köpeny és zsalukövek, kerti falak, támasztó és pilléroszlopok feltöltéséhez, ajtók és ablaklemezek, erkélyek és födémek, záró rétegek hézagainak kiöntéséhez, ráépíthető előre gyártott elemekre, födémekre, lépcsőkre, padlózatokra, aknákra, szegélyek és kerékvetők, földelő lemezek és terméskövek áthelyezésére és még sok másra.

A szárazbeton alkalmazása
A betonozási munka a szokásos módon végezhető. A szárazbetont, mint zsákos árut kézzel, szabadesésű, folyamatos vagy kényszerkeverővel kell összekeverni. A keveréstől a beépítésig úgy szállítsuk, hogy a keverék ne osztályozódjon szét. A bedolgozott beton legyen megfelelő sűrűségre tömörítve és elsimítva. A vízadagolás mennyisége adja a kívánt felhasználási konzisztenciát. 1 zsákhoz kb. 2,8-4 l víz szükséges. Csak tiszta, vezetékes víz használható. A feldolgozás és a kötés ideje alatt az anyag, az alapfelület és a levegő 5 °C-nál magasabb hőmérsékletű legyen.

Szárazhabarcs
A szárazhabarcs több célú építőanyag. Egyrészt beton és vasbeton szerkezetek durva felületi hibáinak, fészkesedésének javítására szolgál, kül- és beltérben egyaránt. Felhasználása történhet foltszerűen vagy felújításként a teljes felületi rétegben is. A szárazhabarcs maximum 0,5 mm szemszerkezetű, így befejező, simító felületképzésre, vékony rétegű javítások (glettelés) készítésére alkalmas. Másrészről sokoldalúan alkalmazható régi épületek felújítására, műemlékek helyreállítására, új építés területén falazó-, vakoló- és fugázó habarcsként.
Elsősorban természetes kő és égetett agyag falazó elemekhez ajánlott, de mészhomok tégla, könnyűbeton és tufa anyagokhoz is használják. A szemnagyságot a várható rétegvastagsághoz igazodva kell megválasztani. A szárazhabarcs egyrészt kötőanyagot, másrészt osztályozott, maximum 2 mm vagy 4 mm szemnagyságú ásványi adalékanyagot és a feldolgozhatóságot segítő adalékszereket tartalmaz, amelyeket az építés helyén vízzel kell friss habarccsá keverni. Könnyen bedolgozható, fokozott vízmegtartó képességű, kiválóan tapadó anyag, amely kikeményedés után kivirágzás- és foltmentes felületű, klímaálló és fagyálló.

Alkalmazás
A szennyeződéseket, port, habarcsot, laza részeket el kell távolítani az alapfelületről. A kilátszó, kilógó acélbetétekről a rozsdát drótkefézéssel, de inkább homokfúvással távolítsuk el. Vegyi szennyeződés, sókivirágzás ellen gőzborotvás tisztítás javasolt. Az erősen fészkes, laza betonrészeket ki kell vésni. A habarcs felhordása előtt a felületet nedvesítsük be, majd várjuk meg, míg a felület újra szívóképes lesz.
Az előírás szerint bekevert alapozót a megtisztított, nedvesített felületre kőműves-kefével, ecsettel hordjuk fel. Az így készült tapadóhíd felületét a habarcs felhordása előtt ne hagyjuk kiszáradni. A képlékeny konzisztencia eléréséhez egy-egy zsák (25 kg) habarcshoz kb. 5 liter keverővíz szükséges. Függőleges felületen vagy mennyezeten végzett munka esetén célszerű a habarcsokat 10-15%-kal kevesebb vízzel keverve sűrűbb konzisztenciájúra készíteni. A finom javítóhabarcs elsősorban a kisebb felületi hiányosságok, fészkesedések kijavítására illetve a felület egyesítésére, glettelésére szolgál. A megfelelő konzisztenciára kevert habarcsot - 10 perc pihentetés után újra kell keverni - a még nedves alapozóra felhordva kijavítjuk a felület hiányosságait. Tűző napsütésben, magas hőmérsékleten a felületet védeni kell a gyors kiszáradástól (pl. fóliával, vízpermetezéssel). A javított felületek korrózióvédelme és esztétikus megjelenése fokozható epoxi-cement kötőanyagú vizes bázisú bevonóanyaggal.

Szárazvakolat
A szárazvakolat fehér színű, 2 mm legnagyobb szemcseméretű poralakban készül és kerül kiszállításra, általában 25 kg-os, zsákos kiszerelésben. Alkalmazható a külső hőszigetelő vakolatrendszer záró rétegeként, színvakolatként, vagy hagyományos alapvakolaton. Felhordása előtt vékonyvakolat alapozó használata szükséges. A szárazvakolat vízzáró, de páraáteresztő. Színezése homlokzatfestékkel történő átfestéssel lehetséges. Felhasználás előtt tiszta vízzel kell keverni. A 25 kg szárazvakolathoz, kb. 7 liter víz hozzáadása szükséges. Anyagszükséglete kb. 2,7 kg/m2.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: építőanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő kender

Az építőiparban is törekvés, hogy minél több építőanyag természetes eredetű legyen. A szigetelő-anyagokra ez nem nagyon jellemző, de azért vannak ilyenek, pl. a kender alapú szigetelőanyagok. A...


Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....