Jó szék-e a szép szék?

Már a földön ülés szokását is alapvető kényelmi igény és funkcionális szempontok változtatták meg. Az egyiptomiakat, akik a semmiből megteremtették az ülőbútorokat, ezen gondolatok késztették a legegyszerűbb és már egyszerűségükben is nagyszerű berendezési tárgyak elkészítésére.

Az ülőbútorok fejlődését tekintve a történelem mélyére látunk.
- látunk hierarchiát, hatalmat a trónszékek közelében;

- látunk verejtékezve munkát végző mesterembereket, más-más anyagokat megmunkálni, remekműveket létrehozva az utókor számára;

- látunk boldog családokat otthonaik ebédlőasztalaik körül, egyedi jegyekkel díszített székeiken;

- látunk szépasszonyokat buja környezetben, párnázott székekben zenét, verset és társaságot élvezve;

- látunk nagy felfedezőket expedíciós sátraikban összecsukható székeiken kuporogva, jegyzeteik rendezése közben;

Magyar fejlesztésű munkaszékek otthonra és irodába (Veneto)- ma pedig látjuk magunkat XX. századi embereket technokrata, ugyanakkor maximálisan kényelemre törekvő környezetben, sokféle ülőbútorral körbevéve, aminek formáját anyagát komoly ergonómiai tanulmányokat is folytató ipari formatervezők vagy iparművészek hozzák létre.
Bútorgyártó elődeink tapasztalati úton tudták, hogy milyen széket kell létrehozni egy adott funkcióhoz. A több évezreden át hagyományozódott ismereteket tudományos rendszerességgel a XIX. század közepén kezdték feldolgozni és kutatni az új lehetőségeket. Magát az ergonómia kifejezést, mely a görög munka és törvények szóból származik, Wojciech lengyel kutató írta le először. Ez a tudomány - mely nem mellékesen szoros kapcsolatban áll az iparesztétikával és a közízlés formálással - megismertet minket azzal, hogyan tudja az ember teljesítőképességét a legmagasabb szinten kifejteni, és hogyan élhet legkényelmesebben legbiztonságosabban és legegészségesebben.
Egy megvásárolt széktől tudtunkon kívül a termék-ergonómia külső megnyilvánulásait kérjük számon. Lakásunkban leggyakrabban előforduló széktípus az étkezőszék. Kiválasztásánál esztétikai szempontokon túl, sok másra is oda kell figyelni. Elsődleges, hogy mindig ki kell próbálnunk, de nem csak önállóan, hanem a vele használni kívánt asztallal együtt is. A szék ülőmagassága, az asztallap alsó kiképzése közti távolság és testalkatunk (magyarul a combunk vastagsága) meghatározó méretek és egyediek. Ha ezek a paraméterek egymáshoz viszonyítva megfelelőek a szék formáját kell figyelnünk.
Étkezéshez azok a legjobbak, amelyeknek ülőfelülete kissé hátrafelé lejt, és támlája is enyhén döntött. Így ülve, felvehetünk olyan kényelmes testtartást, amikor gyomrunk nem szorul össze és kellemes, hosszú, igazi beszélgetős ebédet és vacsorát is úgy ülhetünk, ehetünk végig, hogy nem kell testtartást váltva nyomorognunk. A kényelmet fokozhatja, ha jó formájú széken rugalmas ülő- és háttámlapárnázat van. Ha karfás étkezőszéket szeretnénk, két szempontot kell irányadónak tekintenünk.

- szűk alapterületű ebédlő esetén étkezéseken kívül be kell tolnunk a székeket az asztal alá, ebben az esetben a karfa magassága az asztallap alsó méreténél alacsonyabb legyen;

- ha nagy tér áll rendelkezésünkre, akkor nem kell a széket betolnunk, és lehet a karfa ennél magasabb is, de nem kényelmes, sőt fárasztó, ha az alsó és a fölső karunk által bezárt szög nagyban eltér a derékszögtől.
Ha az összes fenti szempontnak megfelelnek a nekünk tetsző darabok, és esztétikailag is illeszthetők a berendezés többi részéhez, akkor választottunk jól.
A lakásban fellelhető irodaszékek jelentősége a kommunikációs szokások változásával egyenes arányban nőtt meg. Egyre többet ülünk a számítógép előtt (egyre többen nem csak szórakozásból), tehát ezen bútordarabok kiválasztása sem mellékes. Az otthoni, úgynevezett home office székek hasonlítanak a professzionális darabokhoz vagy ugyanolyanok is lehetnek.
Az olasz csúcs designe zseniális gyerekszékeA jó munkaszék legjellemzőbb tulajdonsága, hogy gördíthető, állítható ülőmagasságú, támlája dönthető, van deréktámasztó pontja, karfája mozgatható, anyaga pedig strapabíró és jól szellőző textil vagy lélegző bőr. A helyesen beállított munkaszék hosszú távú munkavégzés közben sem fáraszt, és nem okoz testi károsodást. Ha jól ülünk, talpunk a padlón fekszik, lábunk a térdünknél derékszögben van, combunk vízszintes, hátunk egyenes, alkarunk pedig szintén derékszögben fekszik és éri el a klaviatúratartót. Ehhez persze szintén figyelnünk kell az asztal és a szék viszonyára és a megfelelő monitor magasságra is.
A jó gyerek-tanulószéknek még ennél is professzionálisabbnak kell lennie. A magasságállítás itt azért fontos, hogy követhesse a használók időnként rohamos növekedését. A formatervezők új törekvései szerint a gurulós lábazatot stabil talp váltja föl, viszont az ülőfelület a gyerekek mozgásigénye szerint előre is, hátra is csúsztatható, és a karfa is hasonlóan működik A fejlesztések nagyszerűsége abban rejlik, hogy e minden irányba mozgatás közben a gyerekek asztallaphoz való viszonya állandó marad. Ezek a darabok nem olcsók, de kiváló minőségük miatt akár örökölhetők is. Így sok más haszontalanság helyett inkább javasolható megvásárlásuk. Ha a gyerekek ilyet használnak elkerülhető a még el nem csontosodott porcos részek károsodása, például a gerincoszlopban.
Minden háztartásban vannak egyszerű munkaszékek, amit például a konyhában használunk a főzés előkészítése közben vagy a háztartási helyiségben vasalásnál, illetve a műhelyben barkácsoláskor stb. Mivel ezeken a felületeken viszonylag rövid ideig ülünk a külső megjelenésen és az egyszerű tisztíthatóságon kívül egyetlen szempontot kell figyelembe vennünk, ez pedig az adott munkavégzésnél szükséges magasság. Ha ez nem ideális, akkor a végzett tevékenységet hátráltatja és balesetveszélyes is lehet, ha nem látunk rá a munkafelületre.
A jó minőségű, ergonómiailag is megfelelő ülőbútor fontos része minden lakás berendezésének. Mivel egészségünk nem lehet mellékes, érdemes a hagyományos szempontokon túl a felsoroltakat is maximálisan figyelembe venni. Az ágyak, kanapék, karosszékek is ugyanilyen fontosságúak. A tudományos alapossággal megtervezett bútorok nagyobb lehetőséget adnak számunkra akár komoly munkavégzésről, akár lustálkodó kényelemről van szó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan válasszunk hűtőszekrény-t

A drága hűtőszekrényt csak megvásárolni költséges, egy régebbi, magas fogyasztású típust lecserélve egy-két év alatt bejön az ára. Nem is beszélve az extrákról, melyek megkönnyítik az élelmiszerek...


Pótfűtés gépkocsiban

A mai korszerű gépkocsiknak már nem kell a "trabantos" problémával küzdeniük; vagyis hogy inkább csak melegben hajlandók fűteni, télen nem. A hidegben parkoló, áthűlt autóba reggel beülni viszont...