VEKLA - Forradalmian új építőanyag

2009-07-22 22:46:31 | Módosítva: 2009-07-25 19:49:25

Veres Klára forradalmian új építőanyagot fedezett fel, amelynek a Vekla fantázianevet adta. A termékek pedig a Habiten nevet viselik. A találmány a müncheni BAU építőipari világvásár után Lyonban is bemutatkozott, legutóbb pedig Romániában, Aradon. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ tudna adni.

A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte "előde" hátrányos tulajdonságát úgy, hogy akár árvízveszélyes területeken is bátran alkalmazható.
Egy amerikai kutatóintézet 5 millió dollárért megvette volna a szabadalom jogát, ám a feltatáló magyar befektetőket keresett, akik közreműködnének a Habiten-termékek gyártásában, ipari üzemeket építenének. Így magyar földön marad a találmány hasznosítása. Ipari üzemek épülnek szerte az országban. A mintaüzem már működik Kartalon. Végül nem várt nagy érdeklődés övezte az új magyar csodatalálmányt, ami a magyar építőipar jelenlegi helyzetében nagy lökést adhat. A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók - köztük kis- és középvállalkozások is - önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazhassák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat. Közel 250 jelentkezővel folytattak tárgyalást, végül nemrég megközelítőleg 50 vállalattal, illetve önkormányzattal fogtak össze, hogy a gyártóüzemeket beindítsák. Az év második felében megkezdődhet a magas- és mélyépítésére egyaránt alkalmas termékek gyártása. A VEKLA üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek.

A VEKLA szabadalom a Habiten, kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energia-hatékony és a klímaváltozáshoz jól alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

A Habiten alapötlete; tetszés szerinti hulladékból, pl. tégla-törmelékből, betonból, üvegből, fából, polisztirolból és más anyagokból granulátumot (kis-szemcséjű golyókat) állítanak elő, majd ezt az anyagot megőrlik. Az őrleményhez különleges, a szabadalom tárgyát képező folyadékot, egy vegyi anyagot adagolnak ragasztó-elemként. A kapott folyékony állagú anyagból formába öntéssel, préseléssel állítható elő a kívánt építő-elem; tégla, cserép, födémelem, járólap, ill. fa-granulátum esetén akár ajtólap is. Az eljárás menete hasonlít a betonkészítésnél alkalmazott módszerhez, a cementhez való kavics-adagoláshoz. A találmány központi eleme tehát a ragasztó, többkomponensű vegyi anyag, a KLA 555 jelű oldat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vekla, építőanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenntartható építészet

Az energiatudatos vagy más néven fenntartható építészet gondolatát is Földünk erőforrásainak kimerülése és a környezetvédelem szülte. Egy olyanfajta koncepciót jelent, ami biztosítja az...


Fa az örök klasszikus

A fa valószínűleg az emberiség egyik első építőanyaga lehetett. Az idő telt-múlt, napjainkban számos korábban fából készült dolgot készítenek inkább műanyagból. A bútorok, nyílászárók esetén –...