VEKLA - Forradalmian új építőanyag

2009-07-22 22:46:31 | Módosítva: 2009-07-25 19:49:25

Veres Klára forradalmian új építőanyagot fedezett fel, amelynek a Vekla fantázianevet adta. A termékek pedig a Habiten nevet viselik. A találmány a müncheni BAU építőipari világvásár után Lyonban is bemutatkozott, legutóbb pedig Romániában, Aradon. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ tudna adni.

A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte "előde" hátrányos tulajdonságát úgy, hogy akár árvízveszélyes területeken is bátran alkalmazható.
Egy amerikai kutatóintézet 5 millió dollárért megvette volna a szabadalom jogát, ám a feltatáló magyar befektetőket keresett, akik közreműködnének a Habiten-termékek gyártásában, ipari üzemeket építenének. Így magyar földön marad a találmány hasznosítása. Ipari üzemek épülnek szerte az országban. A mintaüzem már működik Kartalon. Végül nem várt nagy érdeklődés övezte az új magyar csodatalálmányt, ami a magyar építőipar jelenlegi helyzetében nagy lökést adhat. A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók - köztük kis- és középvállalkozások is - önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazhassák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat. Közel 250 jelentkezővel folytattak tárgyalást, végül nemrég megközelítőleg 50 vállalattal, illetve önkormányzattal fogtak össze, hogy a gyártóüzemeket beindítsák. Az év második felében megkezdődhet a magas- és mélyépítésére egyaránt alkalmas termékek gyártása. A VEKLA üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek.

A VEKLA szabadalom a Habiten, kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energia-hatékony és a klímaváltozáshoz jól alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

A Habiten alapötlete; tetszés szerinti hulladékból, pl. tégla-törmelékből, betonból, üvegből, fából, polisztirolból és más anyagokból granulátumot (kis-szemcséjű golyókat) állítanak elő, majd ezt az anyagot megőrlik. Az őrleményhez különleges, a szabadalom tárgyát képező folyadékot, egy vegyi anyagot adagolnak ragasztó-elemként. A kapott folyékony állagú anyagból formába öntéssel, préseléssel állítható elő a kívánt építő-elem; tégla, cserép, födémelem, járólap, ill. fa-granulátum esetén akár ajtólap is. Az eljárás menete hasonlít a betonkészítésnél alkalmazott módszerhez, a cementhez való kavics-adagoláshoz. A találmány központi eleme tehát a ragasztó, többkomponensű vegyi anyag, a KLA 555 jelű oldat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vekla, építőanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezés fából: kicsit másképp

A fát, mint építőanyagot nagyon régóta használja az emberiség. Aképeken látható kissé rendhagyó felhasználási móddal viszonylag könnyen és költséghatékonyan építhetünk kisebb kerti épületeket,...


Építőanyag és hőtechnika

Kevesen gondolnák, hogy amikor egy épület fűtésrendszerének optimális kiválasztásáról gondolkozunk, akkor alapvető szempontként kell mérlegelnünk a ház építőanyagát is. Az összefüggésekről Dr....