Adventtől vízkeresztig

2008-12-11 16:25:45 |

Ismét karácsony. Elhatározás kérdése csupán, hogy ne hagyjuk belehajszolni magunkat semmi túlzásba, hanem a saját családi szokásaink szerint, békésen készülődjünk, és igyekezzünk meghitt ünnepeket varázsolni. Ajándékokkal is persze, de elsősorban kedves meglepetésekkel, finom ízekkel, illatokkal, odafigyeléssel és törődéssel.

Advent a várakozás, a felkészülés ideje. Az eredeti vallási és népi hagyományok folyamatosan alakulnak, változnak. Mindenki másképp ünnepel, de közös bennünk, hogy díszítünk, vásárolunk, és gondolatban már összeállítottuk a karácsonyi menüt.
Az ünnepi hangulat megteremtését a karácsonyi ajtódísz és az adventi koszorú elkészítésével kezdjük. Jól tesszük, ha az egész lakásban egy adott színvilágot és hangulatot próbálunk végigvezetni. Nagyon sok rendelkezésre álló anyag van minden háztartásban, csak föl kell térképeznünk. Tobozok, termések, kagylók, csigaházak, szalagok, üveggömbök mind, mind kínálják magukat, hogy festve vagy eredeti állapotukba dekoráció legyen belőlük.
Puritán, visszafogott, de mégis nagyon meghitt, karácsonyi hangulatot árasztó szobaKoszorúkhoz oázis habot, szalma vagy fűzfa alapot, esetleg textil fonatot alkalmazhatunk. Ezeket lehet festeni, szalaggal díszíteni, az összeválogatott díszítőelemekkel saját ízlésünk szerint felöltöztetni. Rögzítéshez legpraktikusabb a tűződrót vagy a ragasztópisztoly használata. A gyertyákat elhelyezhetjük szorosan egymás mellé, vagy hagyományos módon egymástól egyenlő távolságra is.
Az ajtódísz hasonlóan készül, de függőleges felfüggesztése miatt a díszek közül egy válik hangsúlyossá. Mivel ezek szabadban helyezkednek el, nagyon jól használhatók hozzá a valódi örökzöldek. Az ajtó mellett földíszíthetünk cserepes növényeket, melyek kivilágítva még hívogatóbbá teszik otthonunkat. Aki nem érez magában elég kézügyességet, mindezeket készen is megvásárolhatja. Különösen kedvesek a plüssfigurákkal üdvözlő feliratokkal díszített ajtó koszorúk.
A lakás több pontjára is érdemes díszeket elhelyezni. Ezek lehetnek angyalkák, csillogó terítők, apró díszekkel telirakott kosárkák, A bíborszínű alkalmi huzat nagyon ünnepélyes, kiválóan illik hozzá a színazonos üveggyöngy dekorációgyertyák, mécsesek, karácsonyi figurák.... Jó, ha bármerre is nézünk, a meghittség és a kellemes várakozás érzése tölt el bennünket. Földíszített fenyőág füzérekkel, világító izzókkal tovább fokozhatjuk ezt a hatást.
Kisgyerekes családoknál érdemes adventi naptárt készíteni. A huszonnégy fiókos, zsebes, rekeszes, meglepetéseket rejtő naptár fokozza a készülődés izgalmát. A gyerekszoba ablakait mindenképp díszítsük föl! Használhatunk ehhez sablonokat, gyerekek által készített papírdíszeket, műhavat, arany- vagy ezüstfestéket.
Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, a függönyöket, a párnákat is karácsonyi mintájúra cserélhetjük ilyenkor. Megoldás lehet az is, ha a függönyökre karácsonyi szalagokat, gyöngyöket, csillagokat esetleg angyalkákat, angyalszárnyakat akasztunk.
A legfőbb attrakció minden családban a karácsonyfa. Üveggömbös, szalmadíszes, mézeskalácsos, vagy extra design szerint egy színben tartott? Mindegyik másképp szép. Nagyon egyszerű, nagyon természetes eszközökkel tették karácsonyivá az otthonos nappalitVannak divatok, amiket követünk, vannak, amiket nem. Vagy őrizzük hosszú évekre visszamenőleg a hagyományokat, vagy mindig újat találunk ki. Minden esetben érdemes ötleteket gyűjteni az áruházakban föllelhető tucatnyi földíszített fa alapján.
A terítés és az ünnepi asztal díszei, színei mindenképp legyenek összhangban a lakás és a fa dekorációival. Karácsonykor lehetünk bátrabbak a csillogó-villogó díszítőelemekkel, nem kell félnünk, hogy túlzásaink visszatetszést keltenek. Fölhasználhatunk sok olyan elemet, amelyek a hétköznapokban talán még giccsesek is lennének, de a karácsonyi hangulatban inkább kedvesnek, szeretetreméltónak látjuk.
Az ünnepi környezetben egészen vízkeresztig, január 6-ig gyönyörködhetünk. A hagyomány szerint ekkor kell lebontani a karácsonyfát.
Élvezzük ki minden szép pillanatát!

Draveczki Julianna
lakberendező

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Békés, boldog Karácsonyt!

A 2016-os év végén is szeretnénkbékés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánni az Ezermester minden előfizetőjének ésolvasójának, akár a nyomtatásban, akár az interneten olvas minket!


Boldog Karácsonyt!

Szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt kívánunk az Ezermester minden olvasójának!