Dekoratív fűtőtest burkolat

A Falco folyamatosan bővülő bútoripari félkész termékeit egymással kombinálva is nagyon előnyösen lehet alkalmazni. A gyár új terméke a belsőépítészek és bútorasztalosok által kedvelt perforált lemez. Az 5 mm vastagságú, farostalapú, dekorral-, és furnérral borított perforált lemezek különféle méretű, alakú és lyuksűrűségű nyílásokkal áttört felületűek, és keretbe foglalva dekoratív látványt nyújtanak ajtók, paravánok betétlapjaiként, egyedi falburkolatokként stb. Mi most az új lapanyagot fűtőtest burkolat kialakításánál alkalmaztuk, mégpedig az ajtókeretlécek felhasználásával.

Az előnytelen külsejű fűtőtesteket ugyanis keretekbe foglalt perforált lemezből készült burkolattal könnyű eltüntetni, a lyukakon pedig akadálytalanul áramolhat a meleg levegő. A burkolat így bútor jellegű lesz, és az ajtófront keretlécek garantálják még a nagyobb méretű burkolatok szilárdságát is. A különféle dekor-, illetve furnér bevonatok nagyon megkönnyítik az ilyen burkolatoknak a szoba berendezéséhez történő igazítását, és akár extra szín variációk megvalósítására is lehetőséget adnak.
Első feladat a megfelelő belső tér meghatározása volt. Itt figyelembe vettük a termosztát faltól való távolságát, a fűtőtest padlótól mért és a faltól való távolságát, és 5-8 cm ráhagyással határoztuk meg a burkolat belső terének a méretét. Fontos a csővezetékek helye és azok faltól mért távolsága. Ha ezek távolabb vannak a faltól, mint a keretléc szélességének a fele, akkor célszerű a kritikus oldalburkolatot ennek megfelelően keskenyebbre méretezni.
A csővezetékek számára a kész oldalelemen utólag is kifűrészelhetők az átvezető nyílások, de azok legfeljebb a keretelem szélességének a feléig érjenek. A belső méretek alapján kell meghatározni az egyes keretelemek és a betétlapként alkalmazott perforált lemezek méretét. A tervezésnél arra is célszerű ügyelni, hogy a burkolat keretezett lapjai miként illeszkedjenek egymáshoz, mivel ez az egész burkolat méretére kihatással van.
Az egyes keretelemeket párosítva, gérvágó fűrésszel vágtuk le. Ez biztosította az elemek pontosan 45 fokos illeszkedését, illetve a keret sarkainak a merőlegességét. Először az előlap keretét állítottuk össze. A sarokkötéseket egy-egy lamelló csappal is megerősítettük. Leszabtuk a bele illő perforált lemezdarabot is. Mivel az elem nútmérete 10 mm széles volt, a perforált lapot 5 mm vastag hézagoló léc beragasztásával szorítottuk a szélesebb horonyba. A záró keretelem helyére ragasztása után a többi oldallapot is így állítottuk össze, majd a belső sarkokba rögzített betétlécek segítségével egymáshoz erősítettük a kész oldallapokat. Ezek egyben a burkolat lábaiként is szolgálnak. Az összeszerelt burkolatot ezt követően már csak a helyére kellett állítani és máris eltűnt mögötte az ominózus fűtőtest.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aljzatkiegyenlítésre van szükség?

A kiegyenlítő anyagok a sima és burkolásra alkalmas felületek készítéséhez, a padlóburkolatok fektetése előtt az egyenetlenségek kiegyenlítéséhez alkalmazhatók.


A kandalló nem szemetes

A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban....