Napelemes okostelefon

2011-03-24 09:38:28 | Módosítva: 2011-03-24 14:41:44

Napon hagyni telefonunkat, táblagépünket nem a legjobb ötlet, de egészen más a helyzet, ha az eszköz kijelzője egyben napelem is. A francia Wysisp olyan átlátszó rétegen dolgozik, ami nem zavarja a készülék kezelését, és folyamatosan áramot termel.

Napelemes mobiltelefon töltővel sok bolt kínálatában találkozhatunk, az eBay aukciós portálon akár néhány dollárért is vásárolhatunk ilyen kiegészítőt. A Samsung, Blue Earth modelljébe egyenesen beépítette a szolárcellát, illetve a ZTE is piacra dobott napelemes mobilokat, ezeknél a készülék hátulját foglalja el a töltő. A Wysisp ötlete egyedülálló: a napelem a telefon kijelzőjén foglal helyet, így a zsebből kivéve rögtön energiát termel, ezzel együtt az eszköz is használható marad. Napsütésben 6 óra a töltési idő az első mérések szerint, de ha nem szeretnénk az erős UV sugaraknak kitenni telefonunkat, mesterséges fénnyel, szobában is tölthetünk, természetesen lassabban, mint az előző esetben. Ily módon nem kell konnektort keresnünk egy idegen helyen, vagy munkahelyünkön, a telefon az asztalra téve is feltöltődik, vagy megtartja akkumulátorának állapotát. Nem csak a kívülről érkező, hanem az LCD által kibocsátott fény egy része is elektromos energiává alakul. A találmány tulajdonképpen miniatűr szolárcellák tömege. A cellákat egy ultravékony rétegre helyezik, amire egy másik fólia kerül, ezeken henger alakú mikrolencsék foglalnak helyet, melyek lehetővé teszik a kijelző torzításmentes megtekintését. A technológia még finomításra szorul, egyelőre tehát nem kell megválnunk töltőinktől. Terveik szerint 2012-re elő tudnak állni egy olyan prototípussal, ami fél óra beszélgetési időt biztosít egy órányi töltéssel.

Videó a találmányról:

 
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.