Robot a szemben

2011-03-18 09:29:31 | Módosítva: 2011-03-21 09:36:14

Első hallásra kellemetlennek tűnhet a tudat, hogy valami a szemünkbe kerül. Egy új eljárás viszont akár a látásunkat is megmentheti egy apró, szembe jutattatott szerkezet segítségével.

Az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration, azaz AMD) a szem sárgafolt sorvadásos megbetegedését jelenti. Kezelése leghatékonyabban a szembe adott gyógyszerinjekcióval valósítható meg, ez azonban gyakori alkalmazás esetén akár vakságot okozhat. Megoldás lehet egy új módszer, ami célzottan juttatja a gyógyszert a megfelelő helyre.

A Zürichi székhelyű from Institute of Robotics and Intelligent Systems (IRIS), Bradley Nelson vezetésével egy olyan mikrorobotot fejlesztett ki, amit elektromágnesekkel lehet irányítani, így pontosan elvezethető a kezelést igénylő területre. Egy speciális tűvel beültetve a robotot, szabadon irányítható a retinában, majd a kezelés végeztével hasonlóképpen eltávolítható onnan.

Az első, sikeres kisérleteket disznószemen végezték, a következő fázisban pedig élő állatokon kívánják kipróbálni. A következő videó bemutatja a műveletet.

(forrás: http://www.newscientist.com)További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az ingatlanok tisztántartási kötelezettségei

Akárhol élünk is az országhatáron belül, többnyire unos-untig felpanaszoljuk, hogy az utak, terek szemetesek, elhanyagoltak. Sőt sok esetben az ingatlanokon belül is hasonló a helyzet. Magyarázat...


Új akku télire

A hidegre fordult időjárás gyakran megadja a kegyelemdöfést autónk indító akkumulátorának. Legkellemetlenebb ez, ha reggeli induláskor, vagy egész napos szabadban állás után hazafelé indulva...