Robot a szemben

2011-03-18 09:29:31 | Módosítva: 2011-03-21 09:36:14

Első hallásra kellemetlennek tűnhet a tudat, hogy valami a szemünkbe kerül. Egy új eljárás viszont akár a látásunkat is megmentheti egy apró, szembe jutattatott szerkezet segítségével.

Az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration, azaz AMD) a szem sárgafolt sorvadásos megbetegedését jelenti. Kezelése leghatékonyabban a szembe adott gyógyszerinjekcióval valósítható meg, ez azonban gyakori alkalmazás esetén akár vakságot okozhat. Megoldás lehet egy új módszer, ami célzottan juttatja a gyógyszert a megfelelő helyre.

A Zürichi székhelyű from Institute of Robotics and Intelligent Systems (IRIS), Bradley Nelson vezetésével egy olyan mikrorobotot fejlesztett ki, amit elektromágnesekkel lehet irányítani, így pontosan elvezethető a kezelést igénylő területre. Egy speciális tűvel beültetve a robotot, szabadon irányítható a retinában, majd a kezelés végeztével hasonlóképpen eltávolítható onnan.

Az első, sikeres kisérleteket disznószemen végezték, a következő fázisban pedig élő állatokon kívánják kipróbálni. A következő videó bemutatja a műveletet.

(forrás: http://www.newscientist.com)További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kéményekről

Hazánkban évente átlagosan húszan halnak meg szénmonoxid mérgezés miatt, ami a nem megfelelően karbantartott kémény miatt következik be. A kéményseprők tapasztalatai szerint sokan azért nem...


Gyémánt vágótárcsák

Kemény vagy erősen koptató anyagok vágásához speciális vágóéllel rendelkező szerszámok szükségesek. Legtöbbször beton, kő vagy kerámia vágásakor lehet szükségünk gyémánt vágótárcsákra. Borsos áruk...