Energiatakarékos mindennapok

Ajtó-, ablakszigetelés olcsón

2011-04-30 21:41:55 | Módosítva: 2011-05-05 10:31:40

Az épületen belüli hőveszteség 10–25 %-a a nyílászáróknál alakul ki, főleg, ha nincsenek megfelelően szigetelve. Állandó légáramlás, huzat van az ajtóknál, ablakoknál, a rések miatt magasabb lesz az energiafelhasználás a lakásban. Hogy kell-e szigetelni, és hol? Csúsztassuk végig tenyerünket az ablakkereten, vagy mozgassunk egy égő gyertyát az ajtókeret körül lassan – könnyen megtalálhatjuk a réseket!

Ha nincs pénzünk teljes ajtó-, ablakcserére, ha nem elérhetőek számunkra a támogatási, pályázati lehetőségek, utólagos nyílászáró szigeteléssel is jelentősen tudjuk költségeinket csökkenteni. A hézagok egyszerű tömítésével akár 40 % energiát is megtakaríthatunk. A szigetelés után azonos fűtési mód mellett a szoba hőmérséklete 3-4°C-kal emelkedik, mindeközben 15-20%-kal csökken a felhasznált fűtési energia, és csökken a por és zajterhelés. Továbbá javul közérzetünk, óvja egészségünket. Mivel nem lesz huzat a lakásban, kevesebb por és kipufogógáz jut be, csökkennek a külső zajok, nem folyik be a hólé vagy az eső az ajtó/ablak alatt, így a szigetelés költsége jóval hamarabb megtérül, mint egy új ablak beszerzése. A legegyszerűbb megoldások, a legolcsóbb termékek hézagtömítésre ajtókhoz és ablakokhoz a szalagok, alátétek; résekhez, hézagokhoz a tömítőanyagok.

Ha a rés..

… 1-7mm közötti, a habszivacs vagy gumiprofil az ablak és ajtó tömítésekre a legegyszerűbb megoldás. A gumiból készült tömítő szalagokat az ajtók és ablakok belső felületén használjuk. A gumik lágyak, rugalmasak, az ajtó zárásakor nem okoznak feszültséget a tok és a becsukott ajtószárny között, a réseket tökéletesen zárják. A szalagok típusát a betűjelzéseiről lehet azonosítani, amelyek az ablaknál és ajtónál kitöltendő tér vastagsága szerint változnak.
- D profil: 3 – 7 mm közötti vastagsághoz,
- P profil: 2 – 5 mm közötti vastagsághoz,
- E profil: 1 – 3,5 mm közötti vastagsághoz.
A szigeteléshez nincs szükség sem speciális szerszámokra, sem pedig különleges kézügyességre, mivel öntapadó csík, egyszerűen ollóval a kívánt méretre vágható, és csak fel kell ragasztani az ajtó-, ablak keretére. Minden típusú ablakra és ajtóra alkalmazható. Nemcsak a hideg-meleg légáramot gátolja, hanem a por és víz bejutását is. -30 és +80 °C között alkalmazható, sőt az UV sugárzásnak is ellenáll.
Olyan szélességű profilt kell választani, amilyen széles az ajtó vagy az ablakkeret kávája. A szigetelőanyag vastagságát a szigetelendő rés nagysága szerint érdemes megválasztani. A legolcsóbbak élettartama 1-2 év, akkor ajánlott, ha ablakcserét tervezünk ez időn belül. A drágább szigetelések élettartama kb. 4–8 év.

… 1,5 cm körüli, ajánlott az ajtóseprű (ajtókefe) használata. Szintén előre gyártott elem, akkor érdemes alkalmazni, ha az ajtó és a padló közötti rés 1,5 cm körüli. Öntapadós kiszerelésben kapható, csak fel kell ragasztani az ajtó aljára. Hossza általában 1 m, többféle színben kapható, így az ajtóhoz illeszkedőt tudunk választani. A szigetelő ajtóseprű ideális a padlószőnyeghez. Olyan típusai is rendelkezésre állnak, amelyek alkalmasak a parketta illetve kerámia padlóhoz is. Élettartama hosszú.

…. 2 cm körüli, az ajtóalátét jelentheti a megoldást. Előre gyártott szigetelőelem, általában 1 méteres kiszerelésben kapható, kb. 2 cm-s résig alkalmazható. Egyszerűen az ajtó alá csúsztatjuk, mintegy ráhúzzuk. Ha szorulna, mert kisebb a rés, éles késsel kiigazíthatjuk.

…. legalább 2 cm: habszalagot tehetünk az ajtó alá, hogy befedje az ajtó és padló közötti rést. Alkalmazható kő-, márványburkolatnál, parkettánál, sőt a padlószőnyegnél is. A habtermékekkel, viszonylag kis felületi zárónyomással kiváló minőségű tömítettséget lehet elérni. Rugalmasságuk miatt a tömítendő felület alakjához jól igazodnak.

A szigetelők kaphatóak az Ezermester Bolthálózatnál, ahol egyben szaktanáccsal segítenek, hogyan szigeteljük szakszerűen nyílászáróinkat.

Ezermester boltok:

1092 Budapest, Ferenc krt. 28;
1117 Budapest, Móricz Zs. krt. 14.;
1117 Budapest, Váli u. 2.;
1117 Budapest, Váli u. 4.;
1185 Budapest, Üllői út 829.;
1222 Budapest, Borkő u. 12.;
1222 Budapest, Háros u. 131.;
2011 Budakalász, József A. u. 73.;
9300 Csorna, Bartók Béla u. 50.;
2344 Dömsöd, Dózsa Gy. u. 1.;
2330 Dunaharaszti, Némedi út 10.;
2132 Göd, Teleki Pál u. 1/a;
5130 Jászapáti, Kossuth L. u. 25.;
6900 Makó, Kossuth u. 22.;
9200 Mosonmagyaróvár, Nap u. 40;
2013 Pomáz, Kossuth Lajos u. 19.;
7100 Szekszárd, Rákóczi út 43.;
5000 Szolnok, Szántó krt. 61-63.;
5008 Szolnok-Szandaszöllős, Munkácsy M. u. 28.;
9012 Győr-Ménfőcsanak, Mérföldkő u. 9.
2045 Törökbálint, Munkácsi M. u. 1/a.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.