Lakások és épületek gépi szellőzése

Gépi szellőztetés – 20-30% energia-megtakarítás

2011-04-30 21:38:52 | Módosítva: 2011-05-03 23:10:07

Az energia racionális felhasználása egyre nagyobb értéket képvisel a társadalomban. Ez azt eredményezi, hogy az épületek energia igényét és szennyezőanyag kibocsátását tovább kell csökkenteni. Alacsony energia szintű házaknál nem alakulhat ki légcsere. Az olyan káros anyagok, mint a CO2, a bútorokban és a szőnyegekben lévő oldószerek vagy vízgőz stb. többé már nem tudnak eltávozni és rontják a helyiség klímát.

Fontos az embernek és fontos az épületnek

A rosszul szellőző, hőszigetelt helyiségekben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is, ami penészgombák, mikroorganizmusok vagy atkák növekedését különösen elősegíti. A vízpára és az általa létrejövő penészgomba képződés nem csak az épület szerkezetet károsítja, hanem a helyiség levegőjében lévő penész spórák az állandó testkontaktus által egészség-károsítóak lehetnek.
Ablakon keresztül nem lehet a szükséges lakásszellőzést biztosítani. Egyrészt túl nagy lehet a szellőztetés mértéke, ami a falak lehűléséhez vezet, másrészt a költségesen felfűtött levegő a szabadba távozik. Az ablak környékének a lehűlése szintén penészgomba képződést eredményezhet.

A helyiséglevegő minőségének javítása

További légkezelési eljárásokkal, mint pl. a külső levegő szűrése, az ellenőrzött lakótérszellőzésnek köszönhetően a por, a zaj és a pollenek távol tarthatók. Ez lényeges könnyebbséget hoz minden allergiás számára, akik a házban a szó szoros értelmében „fellélegezhetnek”. A DIN 1946-2 CO2 felső határának 1500 ppm-et ad meg, de javasolja az 1000 ppm Pettenkofer értéket. A levegő minőség nem csak egyedül a CO2 terhelésből adódik, hanem más anyagok is terhelik a levegőt.
Ezek közé tartozik: Nitrogénoxidok, szénhidrogének, aldehidek, oldószerek, főzés, fürdés, mosás párolgásából származó vízpára, organikus anyagok bomlástermékei, emberi, állati és növényi szaganyagok, aeroszolok, organikus és nem organikus porok, mint a pollenek, a textil szálak, vírusok, baktériumok, gombák és gomba spórák.

A diagramm megvilágítja egy hálószobában a lakótérszellőzés előnyét az egyszerű ablakszellőztetéssel szemben. Ez a mérés egyértelműen mutatja, hogy a szobában - 2 személyt figyelembe véve - lakótérszellőzés nélkül kb. 1,5 óra után eléri az 1500 ppm maximális határt, majd azt jelentősen meghaladja. Ellenben gépi szellőzéssel a Pettenkofer által megállapított 1000 ppm határ folyamatosan betartható. Ezt jelzi a pihentető alvás és a magasabb teljesítőképesség is.

Energiapazarlás

Hőszigeteléssel és korszerű ablakok beépítésével jelentősen csökkenteni lehet a transzmissziós hőveszteséget. Ellenben a szellőzési hőveszteséget csak hővisszanyerőn keresztüli megfelelő légcserével lehet alacsony értéken tartani. A hővisszanyerő beépítése további energia megtakarítással jár, és hozzájárul a környezetvédelemhez. Az elszívott meleg levegő a hőenergiáját a hőcserélőn keresztül átadja a beszívott külső levegőnek. Így érezhetően csökken a hőigény, és kedvezőbb energiaegyensúlyhoz vezet. Ez kb. évi 20-30% fűtési költség megtakarítást is jelenthet!

AIRFRESH szellőztető készülék hővisszanyerővel

A hővisszanyerővel rendelkező AIRFRESH szellőztető készülék lakásokhoz vagy kisebb irodákhoz ajánlott. Az AIRFRESH egy falra szerelhető központi szellőztető készülék – 90%-os hővisszanyeréssel –, amely kiegyenlített szellőzést valósít meg.
A radiális egyenáramú ventilátorok automatikus fordulatszám szabályozással gondoskodnak az állandó légmennyiségről a szűrők elpiszkolódásától függetlenül. A ventilátorok folyamatosan friss levegővel látják el a lakóteret. A speciális ellen-keresztáramú hővisszanyerő alacsony külső hőmérséklet mellet is biztosítja az energia megtakarítást és a megfelelő komfortérzetet. A befúvás nagy indukciójú befúvókon keresztül huzatmentesen, az elszívás az alárendelt helyiségekben történik, ezáltal is meggátolva a nem kívánatos szagok, nedvesség k?utását ezekből a terekből.
Az AIRFRESH szellőztető készülékben található bypass szabályozás vezérlő elektronikája figyeli és lekérdezi a külső- és a helyiség levegőhőmérséklet értékeket, ezáltal, ha az automatika úgy érzékeli, akkor a frisslevegőt direkt – nem a hővisszanyerőn keresztül – engedi befújni a szobákba. Ez a funkció nyáron szükséges, amikor nem kell, hogy a külső (friss) levegőt az elszívott levegő felmelegítse. Ezáltal a készülék alkalmas az ún. szabad hűtés megvalósítására is.

Miért kell gépi lakótérszellőzés?

  • Hővisszanyerővel a szellőzési hőveszteség csökkentése fűtési költséget takarít meg.
  • A gépi szellőzés javítja a helyiségklímát és a jó közérzetet, mivel a friss levegő szűrt, és a káros anyagokat és a penész spórát kiszellőztetjük.
  • A zaj és bűz „ki van zárva”, mivel szellőztetéskor az épület ablakai csukva maradhatnak.
  • A zárva tartott ablakok megnehezítik a betörők bejutását.
  • Lakótérszellőzés alkalmazásával a CO2 koncentráció az előírt érték alatt marad. Ez nagyobb teljesítőképességhez és jobb regenerációhoz vezet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még tart a parlagfű szezon

A pollenszezon februártól októberig tart. Októberben még rendszeresen találkozhatunk a parlagfű pollenjével, ami a legtöbb szenvedést okozza az arra érzékenyeknek. Bár már kevesebbet...


Ablakkertek

Képes ötletadó ablakkertépítéséhez!