Az Internetes vásárlás

2011-08-16 22:59:14 | Módosítva: 2011-08-16 22:59:50

Akár ki sem kell mozdulnunk a lakásból, egyetlen kattintással bármilyen terméket, szolgáltatást elérhetünk otthonunkból. A modern technika vívmányainak köszönhető a lehetőségek veszélyeket is hordoznak magukban, így nem árt tisztában lennünk speciális jogainkkal, illetve lehetőségeinkkel.

Internetes árurendelés, televíziós shopból vagy éppen katalógusból történő vásárlás: mindez olyan távollévők között kötött szerződésnek minősül, melynek során távközlő eszköz segítségével kerül sor szerződés megkötésére. Ilyen távközlő eszköz lehet nyomtatvány, katalógus, megrendelő szelvénnyel, rádió, telefon, e-mail vagy akár fax is. Ami a közös: a szerződéses nyilatkozat megtételére két, egymástól távol lévő fél között kerül sor, távközlő eszköz segítségével.

Mivel ilyen esetben óhatatlanul felmerül az a kockázat, hogy az adott terméket nem nézhettük meg tárgyi valóságában, személyesen, mind az Európai Unió, mind a hazai jogalkotó speciális jogot biztosít számunkra. Amennyiben nem tetszik a termék, nem jó, vagy egyszerűen másra számítottunk, néhány kivételtől eltekintve indokolás nélkül elállhatunk a szerződéstől. Azaz ennek az elállásnak az sem feltétele, hogy a termék minőségi hibás legyen.

Indokolás nélküli elállás, időbeli és tartalmi korláttal

Amennyiben terméket vásároltunk ilyen módon, annak kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül van lehetőségünk élni elállási jogunkkal, míg szolgáltatás esetén a szerződéskötés napjától kezdődik a 8 munkanap. Mivel mindkét esetben szigorú szabályok kötik a kereskedőt, így tájékoztatnia kell a vásárlót az elállási lehetőségről, annak meg nem történte esetén a nyolc munkanap a későbbi tájékoztatástól indul csak el, legfeljebb azonban három hónapig élhetünk ezen jogunkkal. Fontos, hogy minden esetben írásban kerüljön sor az elállásra a későbbi bizonyíthatóság érdekében. Elállás esetén a vállalkozás legkésőbb harminc napon belül köteles a kifizetett összeget visszafizetni. A visszaszállítás költsége ugyan a fogyasztót terheli, de ezen felül egyéb költség, a nem rendeltetésszerű használatból eredő kár megtérítésén felül nem terheli a fogyasztót. Természetesen az elállási jog nem gyakorolható korlátlanul: így többek között hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta, vagy ha étel, szállítási vagy szabadidős szolgáltatás rendelésére irányuló kontraktusról van szó. Ezekben az esetekben természetesen, ahogy minden más jogügyletnél élhetünk minőségi kifogással, a jótállás és szavatosság szabályainak megfelelően adott esetben.

Ha kölcsönből rendelünk

Gyakran megtörténik, hogy kölcsönszerződéssel együtt kerül sor távollévők között kötött szerződés megkötésére. Fontos tudni, hogy amennyiben a termék árát vagy a szolgáltatás díját részben vagy egészben a vállalkozás által nyújtott kölcsön fedezi, a fogyasztó elállási jogának gyakorlása a fogyasztási kölcsönszerződést is felbontja. Ugyanez a szabály irányadó, ha a kölcsönt harmadik személy vagy szervezet nyújtja, ebben az esetben a vállalkozás köteles haladéktalanul az elállásról értesíteni a kölcsönt nyújtót.

Mivel a modern technika vívmányai szinte mindannyiunk lakásába befurakodtak, ezért nem árt óvatosnak lennünk. Ne féljünk az újdonságtól, de feltétlenül gondoljuk át, hogy azt az adott terméket ténylegesen a világhálóról kívánjuk-e megszerezni, és ha igen, legyünk figyelmesek: hasonlítsuk össze az egyes oldalakat azok ára, áruválasztéka, minőségi termékei és megbízhatósága szempontjából egyaránt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásvásárlási illetékek

Azzal többnyire mindenki tisztában van, hogy ha lakásvásárlásra szánja el magát, „pár forintnak” a zsebben kell lennie az adásvétellel kapcsolatosan felmerülő költségek fedezésére. Ez többek...


Klímadöntés előtt

Ismét közeledik az évnek az az időszaka, amikor már újra eszünkbe jut egy klíma szükségessége, de még nem annyira fontos, hogy a végleges döntést meghozzuk. Aztán nemsokára eljön annak az...