A nyári orgona

Az illatos nyári orgona, tudományos néven (Buddleja davidii) kínai származású. Alakja felfelé törő, nyúlánk, tojásdaddá váló, laza cserje. Magassága 2-4 méter közé tehető, feltéve, ha nem fagy vissza télen 1-2 méteresre. Igen gyors növekedésű cserje. Hajtásai négyélűek, virágzatban végződők Levelei keskenyek, 10-20 cm hosszúak, lándzsás alakúak, viszonylag vastagok, de puha tapintásúak. Színük feltűnően méregzöld.

Virágai csöves pártájúak, és bár aprók, de tömött, dús bugavirágzatba tömörülten jelennek meg. Erős, intenzív méz illatuk kifejezetten vonzza a lepkéket. Virágszínük eredően lila, de vannak lilás sötétkék, lilás rózsaszín, és tiszta fehér fajtái is. Virágzása július elejétől indulva, akár októberig is eltarthat. Virágai ezalatt folyamatosan nyílnak.
Igényei nem kifejezetten szerények. Fényigénye annyira nagy, hogy már a félárnyéktól eltorzul az alakja, és a fény irányába elhajlik. Kifejezetten melegigényes. A jó vízgazdálkodású, tápdús, laza kerti talajt kedveli. Öntözése csak a hosszan csapadék nélküli időszakban szükséges, de azért tartósan soha ne száradjon ki a talaja. A bokor tövig visszavágása csak akkor indokolt, ha télen erős fagykárt szenvedett, vagy csúnyán felkopaszodott. Megfelelő metszés nélkül felnyurgul, ami azt jelenti, hogy virágait már csak magasan a kopasz ágak tetején hozza, ez pedig aligha látványos. Elegendő csak az előző évben fejlődött ágakat rövidre, kis arasznyira visszavágni, így virágzása különösen szép és mutatós lesz.
Károsítói, általában jó ellenálló képessége miatt nem igen adódnak, legfeljebb az erős téli fagyok károsíthatják. Szaporítása tavaszi magvetéssel, vagy fásdugványozással lehetséges.
Legjobb elhelyezés számára, ha tápdús, laza talajú, napos, de védett helyre kerül. Ilyen például a napsütötte gyepes terület, ahol magányosan vagy csoportosan is nagyon mutatós. Olyan helyre tegyük, ahol lehetőleg egész nyáron rálátunk, hiszen állandóan nyíló virágai miatt csodálatos látványt nyújt a kertünkben, nem beszélve varázslatos illatáról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: orgona

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.