Csak sima aljzatra

PVC padló fektetés

Ezeket a padlókat csak simított felületre szabad lerakni. A felületi egyenetlenségek ugyanis hamar "átnyomódnak" a padló felszínére, és idő előtti kopásokat idézhetnek elő. Az egyenetlenségek eltüntetését önterülő aljzatkiegyenlítő felterítésével lehet eltüntetni. Ha régebben is PVC burkolat volt az aljzaton, akkor azt a ragasztóréteggel együtt maradéktalanul el kell távolítani.

Következő lépésben a szükséges padlólemez mennyiségét kell meghatározni. Minden oldalról legalább 10 cm-nyi ráhagyással számoljunk, mégpedig a falbeugrások figyelembevételével. Erre a pontos beszabás miatt van szükség. A felmért mennyiség alapján válasszuk ki a számunkra ideális szélességű tekercset. Mivel a PVC padlólemezek mintázata általában sem hossz, sem kereszt irányban nem hangsúlyozott, olyan tekercsszélességet válasszunk, amelyből a legkevesebb hulladék mellett tudjuk a helyiség padlóját lefedni. A toldást lehetőleg kerüljük. Már a vásárláskor gondoljunk a padlószegélyre is, mert az teszi majd teljesen befejezetté az új burkolatot.
A megvásárolt padlót legalább egy napig szoktassuk a helyiség klímájához, mégpedig kiterítve, vagy nagyon laza tekercsbe állítva, hogy visszanyerhesse az eredeti állapotát. Miután kisimult az anyag, fektessük az aljzatra, és a túlnyúló széleiket vágjuk le. E művelethez éles marokkés és acélvonalzó szükséges. Előbb az egyik oldalon, minimális visszavágásokkal igazítsuk egy lehetőleg hosszú, egyenes falrészhez. Az esetleges lineáris mintázatok a fallal párhuzamosak legyenek.

A PVC padlók leragasztása házilag is könnyen megoldható

Több figyelmet igényel a falbeugrásokba, sarkokba történő beszabás. Előbb mindig az oldalfal, majd az ezen túlnyúló részt lefedő darab kontúrját jelöljük be egy filctollal. Ilyen esetekben a padlót középen felhúzva ideiglenesen rövidítsük meg. A felesleges részeket vágjuk le. A sarkoknál a túlnyúló rész átlós irányú bevágását követően lehetőleg acélvonalzó mentén vágjuk le a felesleges padlószélt. Egyszerű ajtótokoknál hasonlóan járjunk el, a tagoltabb szélkiképzésűeknél azonban ajánlatos kartonsablon alapján kivágni a tok helyét. Ha toldásra kényszerülünk, akkora az átfedéssel egymásra fektetett padlólemezek alá helyezzünk acéllemez csíkot, és acélvonalzó mellett mind a két anyagot egyszerre vágjuk át.
A PVC padlókat általában teljes felületükön célszerű leragasztani, ám kisebb felületek és vékony padlóanyagoknál használhatunk kétoldalas ragasztószalagot is. Ezzel a széleken kívül átlósan is rögzítsük a padlót, mert ezzel is csökkentjük a mozgási lehetőségét.
A teljes felületén leragasztott padló jobb megoldás. E célra diszperziós padlóragasztót használjunk, amit 2 mm fogmélységű kenőlappal egyenletesen kell felteríteni. A ragasztót a beszabott padlólemez felének visszahajtását követően ajánlott az aljzatra felteríteni, majd szikkadás és kiszellőzés után rásimítható a felhajtott padlólemez. A légbuborékokat hengereléssel kell alóla kinyomni. A ragasztás csak két szakaszban végezhető el, de így kivédjük a padlóanyag nyúlását, hullámosodását. A ragasztott padlót csak 24 óra elteltével lehet használatba venni, és 72 óra múlva érheti nedvesség.
Befejező művelet a szegély felszerelése. Ez lehet műanyag szegélyléc, amit sarok és véglezáró elemekkel és dübeles, csavarozott rögzítő lemezekkel lehet a falra erősíteni. A lágyszegély helyigénye elhanyagolható, és csak ragasztással lehet a padlóra erősíteni, ám ez kevésbé elegáns megoldás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, PVC

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerámia padlók javítása

A kerámialapokkal burkolt padlók dekoratívak és könnyen tisztán tarthatók ezért olyan kedveltek. Viszont fajtától és gyártmánytól függetlenül a felületük elég érzékeny a leeső eső súlyos és éles...


Polikarbonát választás

Az üregkamrás polikarbonátlapok szinte megjelenésük óta megosztják az érdeklődőket. Még ma, jóval azanyag magyarországi megjelenése után is, nagyon sok „szakcég” téves vagy félinformációk alapján...