Hajtáshervasztó betegség

A csonthéjasok és közülük is különösen a meggyfák szenvedhetnek hajtáshervadással járó gombafertőzéstől. A hajtáshervasztó moniliás betegség előidézője, egy gombabetegség, tudományos néven (Monilia laxa). A gyümölcsrothadást előidéző gomba kórokozójával (M. fructigene), egyszerre szokott megjelenni, de a hajtáshervasztó gomba veszélyesebb. A védelem hiányában fertőzötté váló fák egyre inkább legyengülnek, pár év alatt teljesen tönkre is mehetnek.
A fertőzés tünete, hogy közvetlenül a virágzást követőn, a virágcsomók és hajtáscsúcsi részek elkezdenek hervadni, és napok alatt teljesen el is száradnak. Mindezt feltűnően erős mézgaképzés kíséri. A betegség kialakulásának kedvez, ha virágzáskor hideg, esős, nyirkos, ködös az idő. Terjedése a fák elhanyagolása, gondozatlansága esetén a legerőteljesebb.
Életmódja részben rejtett. Az előző évben fertőzés miatt elhalt vesszőkben, gallyakban, de még inkább a mumifikálódott, felszínen maradt termésmaradványokon telel át. Tavasszal viszont, még a virágzást megelőzően tömegesen képződnek szaporító képletei (konidiumai), amelyeket a szél vagy a rovarok eljuttatnak a nyíló virágokra. Kicsírázásukat elősegíti a csapadékos, ködös, párás időjárás is. Csíratömlőjük a bibenyíláson keresztül bejut a virág belsejébe, behálózza a teljes virágcsomót, majd eljut a hajtásokba, és tovább növekedve eléri a gallyakat is. Itt elzárja a vizet szállító edénynyalábok útját, aminek következtében elindul hervadásuk és száradásuk. Egyre mélyebbre hatolva újra ki is telelhetnek. A legveszélyeztetettebbek mindig a meggyfák, miután érzékenyebbek rá, mint más csonthéjas társuk. A díszfákat is előszeretettel fertőzi, leginkább a rózsamandulát és az aranycserjét, más néven aranyesőt.
A legjobb védekezés ellene, ha laza metszéssel levegős szerkezetűvé alakítjuk a koronát, ez csökkenti a kórokozó fertőzések veszélyét. A megelőzése érdekében ugyancsak el kell távolítani a fertőzött részeket. Erre a legmegfelelőbb idő még a kihajtás előtt a nyugalmi időszak. A fertőzött részek metszésekor egy kis arasznyi egészséges részt is vágjunk le. Így biztosabb a fertőzés megállítása. Távolítsuk el azokat az ágakat is, amelyeken mézgafolyást észlelünk.
A széllel és az esőcseppekkel is terjedő szaporító képleteinek tömege ellen vegyszeres védekezés szükséges. Ez a kezelés csak virágzáskor hatásos. Ajánlatos már rügypattanás előtt rézszulfát vagy rézoxiklorid tartalmú növény védőszerrel lemosásszerű permetezést végezni. Párás és esős időben minél gyakrabban végezzük el a permetezést. Általában ezek a szerek nem veszélyeztetik a méheket, mégis inkább szélmentes időben használjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: betegség, hajtás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lánc nélküli bicikli

A padovai nemzetközi kerékpárvásár egyik figyelemre méltó újdonsága volt a Csepelen készült Stringbike. Ötletgazdája Kohlheb Róbert és eddig csak egy tízdarabos előszéria készültbelőle. A...


Ismét versenyeznek az alternatív hajtású járművek Budapesten

Ismét megrendezi az alternatív hajtású járművek versenyét az MVM Magyar Villamos Művek szombaton Budapesten, az eseményen napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók,...