Csomagok szállítás

Módosítva: 2015-04-26 11:05:19

Nem csak nyári probléma, de az utazási idényben még gyakoribb a tetőcsomagtartós szállítás. Ennek biztonságáról gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot.

Először is; mit tegyünk a tetőre, és mit a csomagtartóba. Általános tanácsként azt mondhatjuk, hogy amíg fér, mindent a zárt csomagtérbe, hiszen ott védve van az időjárástól és némileg a lopástól is. Ennek a méreteken kívül a terhelhetőség szab határt, különösen, ha utasokkal is tele vagyunk. Muszáj hát számolnunk; nézzük meg, hogy csomagjaink és a szállított személyek együttes súlya nem haladja-e meg a forgalmi engedélybe szereplőösszsúly mértékét. Arra is legyünk figyelemmel, hogy a csomagtérbe rakott nehéz tárgyak a gépkocsit farnehézzé teszik, ami megváltoztatja a menettulajdonságokat, és a hátul "leült" gépkocsi a bakkanóknál könnyen leérhet. Ha van szabad utashelyünk, a nehezebb tárgyakat inkább oda tegyük, igyekezzünk előbbre hozni.

Súlyelosztás szempontjából kedvezőbb a tetőcsomagtartóra rakott csomag, stabilitás és légellenállás szempontjából viszont nem. A tetőcsomagtartón lévő rakomány jelentős többletfogyasztást is eredményez. Ide egyébként is csak max. 50 kg teher helyezhető el, és ha módunk van, akkor inkább vegyük elő a téli síléctartó boxot vagy csomagszállító boxot, mert ezeknek sokkal kisebb a légellenállása, és a csomagok rögzítésével sem kell külön bajlódnunk. Keskeny síboxból akár kettő is lehet a tetőcsomagtartón, egymás mellett.

E nélkül is igyekezzünk a tetőcsomagtartóra merev falu, viszonylag kis légellenállású táskát, pl. biztonságosan záródó bőröndöt tenni. Az eredeti bőröndzárat fejeljük meg egy átkötő hevederrel, hogy semmiképpen ne nyílhasson ki menet közben. Rögzítésére ne rugalmas gumipókot, mindenféle spárgákat használjunk, mert ezek nem biztonságosak. A kereskedelemben sokféle rögzítő heveder kapható, ezek nem csak erősek, hanem csak annyira rugalmasak, hogy a kötés ettől nem tud meglazulni. Még inkább ajánljuk a feszítőszerkezettel kiegészített hevedereket, mert ezekkel lehet igazán szilárd rögzítést elérni. Kerékpárt csak gyári kerékpárrögzítővel szállítsunk, szilárd rögzítését nem csak a felszereléskor, hanem hosszabb úton menet közben is ellenőrizzük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autódiagnosztika mobilon

Eredetileg a környezetvédelemre nagyon érzéken Californiában kötelezték az autógyártókat arra, hogy a gépkocsik kipufogógázának mérését és ellenőrzését tegyék lehetővé – viszonylag egyszerű...


Csomagrögzítés, szállítás

Mindaddig, amíg baj nem történik, nem is gondoljuk, hogy hasznát vehetnénk a csomagrögzítő vagy szállítást segítő eszközöknek. A csomagrögzítéseket sokan azután kezdik használni, miután lerepült...