Zöld időjósok

Az időjárás változásaira mindenki kíváncsi már ősidők óta, hisz tervezett programjaink sikere, vagy kudarca múlhat rajta. Ezen kívül az ízületi, keringési és számos más betegségben szenvedők közérzetére is hatással van.

Így a XXI. század elején többféle módot találhatunk arra, hogy szakavatott meteorológusok tanácsait figyelembe véve döntsünk: vigyünk e magunkkal esernyőt vagy sem, ha pár órára kimozdulunk otthonról? Ám ha sem a TV-ben, sem a rádióban nem mondanak éppen időjárás jelentést, és újság sincs kéznél, csak körbe kell nézzünk, és a növények segítenek eldönteni a dilemmát, mert rövidtávú előrejelzésben verhetetlenek.
Megbízhatóságukhoz nem fér kétség, mivel gyors reakcióiknak köszönhetően tudják megvédeni magukat a természeti ártalmaktól. A növények jelzéseinek megfejtése nem nehéz dolog, ráadásul szép számmal találunk zöld időjósokat környezetünkben, sőt esetenként lakásunkban is.
Egyesek "könnyezéssel" jelzik a csapadék érkezését. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) prognózisát pár órával az időjárás változása előtt adja tudtunkra, hasonlóan néhány hazánkban vadon élő kollegájához, amelyek leggyakrabban a vízparti vegetáció tagjai. Ezek például a nyílfű, a kolokán, a hídőr, a fás szárúak közül a nyár-, éger- és a fűzfélék. Hosszabb távú csapadékjelentés érdekében pedig a vadgesztenyét (1-2 nap), és a juharokat vizsgáljuk, mivel ez utóbbi növénycsoport megfigyelések szerint 3-4 nappal az eső eleredte előtt elkezd már könnyezni.
A könnyezésnek - guttációnak - élettani okai vannak, amelyek a vízfelvétellel és a levegő páratartalmának megváltozásával szorosan összefüggnek. A növények a tápanyagokat vízben oldva veszik föl, emiatt egész testükben szinte folyamatos a vízforgalom. A párologtatás a gázcsere-nyílásokon keresztül történik. Ez hűti is a növényt (mint az embereket az izzadás), továbbá elősegíti az összefüggő vízoszlop mozgását, ami a gyökértől a száron keresztül a levelekig tart, és a tápanyagokat is szállítja. Ha a levegő páratartalma emelkedik (ez pedig eső előtt mindig így van) a gázcsere-nyílásokon nem tud zavartalanul kiáramlani a vízgőz a környezetben lévő szintén magas koncentráció miatt. De a tápanyagáramlásnak ekkor is folytatódnia kell, ezért a növény a vizet cseppekben préseli ki magából.

Növényeink hamarább jelzik az időjárás változásait, mint a meteorológusok?

Más zöld időjósok egész "viselkedésükkel" utalnak a verőfényes napsütés közelgő megszűnésére. Szép időben virágjuk nyitott, leveleiket a lehető legnagyobb felülettel fordítják a Nap felé. Az égi háború közeledtével azonban szirmaikat összecsukják, megvédve magukat a vízcseppek károsító hatásától. Így tesz a kertekben gyakran fellelhető körömvirág (Calendula officinalis), ami meteorológiai tudományán kívül egyik leghasznosabb gyógynövényünk; a rózsák többsége és az úton-útfélen megtalálható pitypang valamint az apró szulák is.
Egyre több kertben tartanak kis tóban, vagy dézsában tavirózsákat. Ezek virágai reggel 8 óra körül nyílnak, este 20 óra körül csukódnak, majd a zárt virág kissé a víz alá merülve éjszakázik, mert a víz lassabban hűl le a levegőnél. Ha reggel nem jönnek elő a virágok, eső várható.
Külön említést érdemelnek a madársóskafélék (Oxalis sp.), amelyek leveleiket éjszakára összecsomagolják. Míg napközben a leginkább négylevelű lóheréhez hasonlítanak, este felé a levélnyélhez simulva térnek nyugovóra. Abban az esetben, ha reggel nem simulnak ki, az időjárás hamarosan megváltozik. A virágjukat összecsukókhoz hasonlóan itt is a sérülések megelőzése a cél.
Egyes megfigyelések szerint a nektártermelés intenzitása növekszik a levegő páratartalmának növekedésekor. Ebből következik, hogy ha a virágok körül a szokottnál több rovar serénykedik, az is a csapadék közeledtét jelzi. Ezt legkönnyebben a fehér akácon, loncokon vehetjük észre. Régi népi megfigyelés az is, ha a vöröshagymának a héja vékony, akkor enyhe, ha pedig vastag és durva akkor hideg tél várható.
Amióta világ a világ, az ember képtelen befolyásolni az időjárást, csupán alkalmazkodni tud hozzá, de néha ez is elegendő. Remélhetőleg ezt az alkalmazkodást fogja megkönnyíteni, ha ezentúl megfogadjuk azon élőlényeknek a "tanácsait", amelyek nem képesek egy épület vagy egy esőkabát védelmét kihasználni, ha megérkezik a zivatar. Ők is jól tudják ezt, ezért sokkal hamarabb elkezdenek készülődni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: időjós, időjárás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fejezzük be az építkezést, felújítást!

Év elején sokan vágtak bele lakás- vagy ház átalakítási projektbe, de mindig könnyebb valamit elkezdeni, mint befejezni. Így sokan vannak, akiknek még nem sikerült pontot tenni a megkezdett...


A klímaváltozás hatása a kertjeinkben

A növénytermesztésben az utóbbi évtizedekben jelentősen nőttek a termésátlagok, főleg a nemesítői munka és a technológiák fejlődésének köszönhetően. A termésátlagok azonban nem növelhetők a...