Káprázatos klemátisz

A klemátiszok a legszebben virágzó kúszó cserjék. Hatalmas virágai miatt nagyon látványos. Kacsszerűen csavarodó levélnyeleivel és csavarodó hajtásaival kapaszkodik, akár 3-4 méter magasra is felkúszhat. Levelei felszínükön kopaszak, fonákjukon pedig némileg szőrösek. Színük halvány vagy közép zöld, szélük ritkán karéjos. Virágai hármasával, az évi hajtások végén fejlődnek ki. Virágszíne nagyon sokféle és változatos, a fehértől a pirosas rózsaszínen át egészen a kékesliláig terjedhet. A virágok színe változhat a helyi éghajlattól is. A melegebb éghajlaton például sötétebb a színük. Virágzása kora nyártól egészen októberig is eltarthat.

Igényei miatt elterjedése csak a nyugat-dunántúli kertekre korlátozódott. Számára nem megfelelő helyen növekedése gyenge, virágai pedig kicsik maradnak.
A jó vízgazdálkodású, tápdús, laza és közepesen kötött talajt kedveli. Vízigénye miatt a talajnak tartósan kiszáradnia nem szabad, azonban a megrekedő és pangó vizet sem tűri el. Páraigénye szintén magas, fényigénye ezzel szemben mérsékelt. A délkörüli erős napsugárzást nem viseli el, ezért ilyenkor javasolt a védelme. Hőigénye miatt a tövére télen takarást kíván, de ezt sem szabad túlzásba vinni.
Ápolása és kezelése annál egyszerűbb minél megfelelőbbek számára a helyi adottságok. Különös odafigyelést igényelnek a halványrózsaszín, fehér, valamint a világos alapszínen kékkel és lilával csíkozott fajtái, mert ezek általában igényesebbek és kényesebbek.
Öntözésénél, különösen a nyári időszakban, ügyelni kell, hogy folyamatosan nedves, nyirkos legyen a talaj. A túlöntözésre szintén vigyázni kell. Tápanyag ellátása is lehetőleg oldott formában, tápoldatozással történjen.
Metszése a tél elmúltával, kora tavasszal, az új hajtások megjelenése előtt volt időszerű. Mindenekelőtt el kell távolítani róla az elhalt sérült részeket, majd a többi hajtást, illetve vesszőjét vissza kell vágni. Hajtásaihoz támasztékot használjunk, de ez legyen elég erős, hogy elviselje a buja növekedést és az erős szélterhelést. Falirácsra történő felfuttatása esetén a falfelület és a rácselemek között pár centiméteres hézag legyen, ami lehetővé teszi, hogy a hajtások körbefonhassák a rács elemeit. A hajtások felvezetése, illetve rögzítése nem túl szoros kötéllel, lehetőleg még azelőtt történjen meg, hogy teljesen elhajolnának a karótól vagy összegabalyodnának. A kis hajtásai szinte szétválaszthatatlanul képesek egymásba fonódni.
Téli takarása szalmával történjen, a tőrész köré. Ezenfelül a téli elfagyástól megvédhetjük, ha a vesszőt 60 cm magasan szalmával bekötjük. Ez azonban ne legyen nagyon vastag, mert akkor a vessző ugyan megmarad, de a rajtuk lévő rügyek elpusztulnak.
Károsítói lehetnek a gyökérgubacs, a szamóca fonálférgek és az őszibarack-iszalag levéltetvek. Ezeken kívül még a lisztharmat és az aszkohitás betegségek is károsíthatják. Az iszalaghervadás miatt akár egy nap alatt hirtelen elszáradhat. A leggyakoribb betegségek - amik általában csak a nagyvirágú fajtákat támadják - a talajlakó gomba (ami a gyökér sérülésein át hatol be) és a hervadást okozó gomba. Ezért vigyáznunk kell, hogy a gyökerek ne sérüljenek, akár karózástól, akár kiültetéskor, mert akkor a gombafertőzésnek szabad út nyílik a növény felé.
Növényvédelem szükséges bármilyen kártevő vagy kórokozó fellépésekor. A vegyszeres védelem - gombaölő beöntözéssel - már a telepítésnél vagy kiültetésnél történjen meg, majd tavasztól nyár közepéig két-három hetente ismételjük meg.
Szaporítását házilag hullámos bujtással érdemes megpróbálni. Ilyenkor viszont két év is szükséges, hogy a bujtatott fás rész kigyökerezzen, és alkalmas legyen önálló nevelésre.
Nagyon mutatós kis növény, lugasra, kerítésre fák törzsére felfuttatva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Futó és talajtakaró növények

A futó, kúszó vagy terülő növényeket többféleképpen hasznosíthatjuk kertünkben. Alkalmasak lehetnek talajtakarásra, térelválasztásravagy eltakarandó részek fedésére.