Szépek és hasznosak

Díszzöldségek

Méteres hüvelyű bab, kétméteres kolbásztök, sárga húsú paradicsom, szivacstök, elevenszülő hagyma, kétméteres spenótfa - és még sorolhatnánk a különleges zöldségnövényeket. Ezek nagyüzemi termesztésre sohasem kerültek, de házikerti nevelésre, és arra, hogy étrendünket változatosabbá tegyük, kiválóak. A különleges díszzöldségek nem csak a kertben díszítenek, hanem tálaláskor is sokféleképpen felhasználhatók.

Az, hogy egy zöldségnövény bekerüljön étrendünkbe, több évtizedes folyamat eredménye, hiszen a gasztronómiai ízlés alakulása nem változik egyik napról a másikra. Gondoljunk csak a burgonyára, amely ma már nélkülözhetetlen a konyhában, ám hosszú ideig csupán dísznövényként tartották számon.
Sok olyan zöldségfajt említhetnénk példaként, amelyek jelenleg is az "elfogadás" folyamatában vannak. A spárga, padlizsán, édeskömény, feketegyökér vagy az articsóka néhány évtizede még ismeretlenek voltak hazánkban. Napjainkban már itt-ott kaphatók ugyan, ám ezeket még nem fogyasztjuk olyan mennyiségben, mint a már régóta termesztett fajokat.
A hobbizöldség, vagy különleges zöldség kategóriába azok - az étrendünkben ritkaságszámba menő - fajok és a gyakori zöldségek különleges fajtái tartoznak, melyek soha nem kerültek üzemi termesztésbe. E fajok, fajták kerti felhasználása azért is előnyös, mert amellett, hogy a konyhában is hasznunkra vannak, többségük remekül beilleszthető egy egynyári dísznövény-ágyásba is. Ennek köszönhetően összemosható a konyhakert és a díszkert határa a portánkon.
Toronyban - ebben a Szombathelyhez közeli barátságos településen - Kopácsi Péter kertjében és üvegházában olyan különlegességek nevelkednek, amelyek némelyike első ránézésre nem is tűnik zöldségnövénynek.
- Immár közel húsz éve kezdődött a gyűjtőszenvedélyem, ami azóta is töretlen. Akkor egy újsághirdetés útján jutottam hozzá az első földicseresznye magjaimhoz. Lampionba zárt gyümölcseinek megjelenése is figyelemreméltó, az íze mellett. Ma már több mint száz különböző különleges zöldségfélével foglalkozom, és külföldi cserekapcsolataim révén bővítem a választékot.
-Évente a növényeimnek csak egy részét vetem el, a helyhiány miatt. Ennek előnye, hogy a kert így mindig más képet mutat, ám pontos nyilvántartást kell vezetni a magvak termőévéről, és csíraképességük lejárta előtt újra kell vetni az adott fajtát.
A nézelődő csak kapkodja a fejét, annyi érdekesség zöldell a kertben, és az üvegházban. A fal mellett egy futónövény tekergőzik, fénylő bőrszerű, szív alakú levelekkel: ez a jamszgyökér, ami Kelet-Ázsiából származik. Földben növekvő, több kilogrammosra gyarapodó gumójáért termesztik. Burgonyaként készíthető el, vagy megszárítva és őrölve lisztként használható. További különlegessége, hogy továbbszaporításra alkalmas mini gumói a szárán fejlődnek.
Szintén díszítőértéket is képviselnek a bazellák, más nevükön malabári spenótok - főleg a bordó színű változat. Levelei pozsgásak, szára kúszó. Kitűnően tűri az aszályos időszakokat is, emiatt egyszerű nevelni. Főzelékként fogyasztják őshazájában, de a bőrön bedörzsölve sebnyugtató hatású.
A tökfélék óriási választéka él itt. A kolbásztök termése a két méteres hosszúságot is elérheti, zsenge korában pedig kiválóan regenerálódik. Így az is megoldható, hogy csak egy étkezésre szánt darabot vágunk le belőle, a többi a száron hagyva tovább növekszik. A szivacstök belseje hálós, rostos szerkezetű. Az ebből készült mosdószivacsok nálunk is egyre gyakrabban kaphatók, de emellett virágkötészeti célokra és mellények béléseként is alkalmazzák.
A maghéj nélküli olajtöknek a magján csupán egy vékony hártya van, ami megszárítva egyszerűen ledörzsölhető, így már a bontással sem kell vesződni. A lopótök és a laskatök már ismertebbek a hazai kertekben; előbbiből a borok fejtéséhez használt eszközt készítették, utóbbinak előnye pedig, hogy főzéskor vékony csíkokra esik szét, így szükségtelen előtte aprítani. Népies nevét is ennek köszönheti: régen istengyalulta töknek hívták.
Az uborkák közt is találunk mókás, ám praktikus teremtményeket. Az indiai tüskésuborka felületét, apró, lágy "tüskék" borítják. Íze picit savanyúbb a megszokottnál, és van egy kellemesen kesernyés mellékíze is, ezért kiváló étvágygerjesztő. Másik figyelemreméltó zöldség a banánuborka - neve görbült alakjára utal. Elég nagy termései vannak, melyek nyersen uborkaként készíthetők el, éretten pedig sárgadinnye ízűek.
-Vannak növények, melyek kiváló íze csak feldolgozva élvezhető, ilyen az egynyári áfonya is. Gyümölcsei nyersen fanyarak, ám lekvárként eltéve ízük névadójukéra hasonlít - tér rá vendéglátónk a konyhai trükkökre.
-Ezek a növények dísz- és konyhakerti növényként is használhatók egyszerre. Tálaláshoz díszítésként jól mutatnak az apró paradicsomok, amiknek van körte alakú sárga, vagy piros bogyójú változata is. De az egyik legmeghökkentőbb látványt a fekete színű paprika nyújtja. Ezeket mi is előszeretettel fogyasztjuk - sorolja a hobbikertész.
A paradicsomok közt a törpe növésű cserepes paradicsom akár szobában is tartható, ha elegendő fényt tudunk biztosítani számára, de itt van még a téli paradicsom is. Ez egy nagyon kemény húsú változat, aminek köszönhetően ősszel leszedve, hűvös helyen közel két hónapig is eltartható.
Ez a felsorolás csak töredéke a hazánkban már beszerezhető különleges zöldségnövényeknek. Terjedésüket és az irántuk tanúsított érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vetőmag-kereskedő cégek házikerti kiszerelésű magválasztékában is egyre több található meg közülük. Emellett az Interneten is gombamód szaporodnak a magcsere-fórumok. A hobbizöldségek közül érdemes egyet-egyet kipróbálni, hiszen nevelésük semmivel sem nehezebb, mint a közönséges zöldségféléké, és látványuk mellett ízeik is változatosak.
Nem csak a zöldségek között találunk kettős hasznosítású (dísz- és haszon) fajtákat. A vörös levelű díszszilvák, díszbarackok ugyanebbe a kategóriába sorolhatók a gyümölcsök között. Lombjukkal tavasztól őszig díszítenek, és emellett a gyümölcsüket is élvezhetjük, még ha valamivel kisebb mennyiségben is, mint a csak étkezési célra tartott társaiknak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tibula avatarja

Tibula         Jamszgyökér

Ha valaki tud eladó jamszgyökér gumót, írjon egy emailt a sramana@freemail.hu- ra!

Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...


Alternatív kiskert: ládában, zsákban

Sokan azt gondolják, hogy értékelhető mennyiségű zöldséget csak szabadföldben lehet megtermelni, de ez nincs így. A ládában, vagy termesztő-zsákokban történő növénynevelés átmenetet képez, mert...