Kompromisszumok nélküli sövényápoláshoz

Bosch AHS 550-24 sövénynyíró

Aki megbízható, nagy teljesítményű és ideálisan kezelhető gépet szeretne, az a Bosch cég sövényvágóiban aligha fog csalódni. Erről a cég rendelkezésünkre bocsátott egyik gépe alapján személyesen is meggyőződtünk.

Az AHS 550-24 ST gép már az első pillantásra megnyerő volt. Méretes markolata, ergonómikus első fogantyúja jó súlyelosztást és könnyű irányíthatóságot sejtetett. A fogantyúja előtt pedig, mint egy kardon, kosárszerű pajzs védi a gépet tartó kezeket a visszacsapódó ágaktól. A biztonsági kapcsoló hármas tagolású; az első fogantyún felül, annak oldalívén pedig belülről helyezkedik el. Bármelyiket nyomjuk meg, mind a három összehangoltan együtt mozgott. Így a gép a legkülönfélébb helyzetbe fordításakor is könnyen működtethető.
Bármelyik kapcsolót elengedjük, a gép 0,05 másodpercen belül blokkolva leáll. Ez nagyon fontos a biztonság szempontjából. Újra indításhoz előbb a biztonsági-, majd az indító kapcsolót kell benyomni.
A motor burkolatot ideálisan a két kezes kezeléshez úgy alakították ki, hogy optimális legyen a tömegkiegyenlítése, és ennek köszönhetően a gépek - még a 700 mm-es pengehosszúságúak is - könnyen megtarthatók, kezelhetők. Ez mindegyik hálózati Bosch sövénynyíróra érvényes, mivel a burkolatuk teljesen azonos, a súlyuk pedig 3,8 és 4,2 kg közötti. A burkolat üvegszálas műanyagból készül, emiatt nehezen reped ill. törik (szemben a hagyományos PE műanyag burkolatokkal).
Az általunk kipróbált AHS 550-24 ST 550 mm penge hosszúságú, de a 600 W-os gépek között találunk 400, 600-, és 650 mm-es pengéjűeket is. A penge minden típuson speciális acélból lézertechnikával kivágott darab, amelyeknek élét gyémántköszörüléssel finomítják. A késtávolság 24 mm, és az állókés hullámos élű fészkeiből még az ilyen vastagságú ágak sem csapódnak ki. Ez a kisebb teljesítményű "testvérekre" is igaz. Ezt is megtapasztaltuk; a vastag ágakat gépünk erőlködés nélkül vágta át.
Mindez a különleges csúszókuplungnak és a nagy áthúzó erővel bíró motornak köszönhető. A 600 és a kisebb 550 W-os gépek csúszókuplungjának a forgatónyomatéka egységesen 50 Nm, a 700 W-osaké pedig 80 Nm. Csak e felett csúszik meg, hogy a motor leégését megakadályozza. A kés végén élvédőt találunk, amely kerítés melletti vágás esetén megvédi a kést a kerítésbe akadástól, ill. függőlegesen a földre helyezve tolható, így a föld közelébe lehajló ágak is megerőltetés nélkül biztonságosan vághatók.
Az általunk kipróbált Bosch sövénynyírót, amelynek súlya 4 kg, még hosszabb munka során is könnyen tudtuk kézben tartani. A munka nem volt vele megerőltető, az átvágási teljesítménye pedig kiváló. Igaz nem mondható csendesnek (zajszintje 96 dB), de más gépekhez képest még mindig a legcsendesebb, a legkisebb a zajszintje. (Ez a többi Bosch kerti gépre is igaz.) A hatékonysága egyértelműen meggyőző, akár öregebb, fás sövények nyírásához is kiváló.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örökzöld sövények

A térhatárolási céllal ültetett sövények közül sokan részesítik előnyben az örökzöld növényekből kialakított zöld falakat, hiszen ezek lombhullató társaikkal ellentétben télen is zöldek, tömörek,...


Áthatolhatatlan növényfalak

Egy virágágyást szegélyező alacsony sövénynek csak esztétikai szerepe van. Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy egy sövény védje telkünket a betolakodóktól, akkor azt legalább két méter magasra...