Kompromisszumok nélküli sövényápoláshoz

Bosch AHS 550-24 sövénynyíró

Aki megbízható, nagy teljesítményű és ideálisan kezelhető gépet szeretne, az a Bosch cég sövényvágóiban aligha fog csalódni. Erről a cég rendelkezésünkre bocsátott egyik gépe alapján személyesen is meggyőződtünk.

Az AHS 550-24 ST gép már az első pillantásra megnyerő volt. Méretes markolata, ergonómikus első fogantyúja jó súlyelosztást és könnyű irányíthatóságot sejtetett. A fogantyúja előtt pedig, mint egy kardon, kosárszerű pajzs védi a gépet tartó kezeket a visszacsapódó ágaktól. A biztonsági kapcsoló hármas tagolású; az első fogantyún felül, annak oldalívén pedig belülről helyezkedik el. Bármelyiket nyomjuk meg, mind a három összehangoltan együtt mozgott. Így a gép a legkülönfélébb helyzetbe fordításakor is könnyen működtethető.
Bármelyik kapcsolót elengedjük, a gép 0,05 másodpercen belül blokkolva leáll. Ez nagyon fontos a biztonság szempontjából. Újra indításhoz előbb a biztonsági-, majd az indító kapcsolót kell benyomni.
A motor burkolatot ideálisan a két kezes kezeléshez úgy alakították ki, hogy optimális legyen a tömegkiegyenlítése, és ennek köszönhetően a gépek - még a 700 mm-es pengehosszúságúak is - könnyen megtarthatók, kezelhetők. Ez mindegyik hálózati Bosch sövénynyíróra érvényes, mivel a burkolatuk teljesen azonos, a súlyuk pedig 3,8 és 4,2 kg közötti. A burkolat üvegszálas műanyagból készül, emiatt nehezen reped ill. törik (szemben a hagyományos PE műanyag burkolatokkal).
Az általunk kipróbált AHS 550-24 ST 550 mm penge hosszúságú, de a 600 W-os gépek között találunk 400, 600-, és 650 mm-es pengéjűeket is. A penge minden típuson speciális acélból lézertechnikával kivágott darab, amelyeknek élét gyémántköszörüléssel finomítják. A késtávolság 24 mm, és az állókés hullámos élű fészkeiből még az ilyen vastagságú ágak sem csapódnak ki. Ez a kisebb teljesítményű "testvérekre" is igaz. Ezt is megtapasztaltuk; a vastag ágakat gépünk erőlködés nélkül vágta át.
Mindez a különleges csúszókuplungnak és a nagy áthúzó erővel bíró motornak köszönhető. A 600 és a kisebb 550 W-os gépek csúszókuplungjának a forgatónyomatéka egységesen 50 Nm, a 700 W-osaké pedig 80 Nm. Csak e felett csúszik meg, hogy a motor leégését megakadályozza. A kés végén élvédőt találunk, amely kerítés melletti vágás esetén megvédi a kést a kerítésbe akadástól, ill. függőlegesen a földre helyezve tolható, így a föld közelébe lehajló ágak is megerőltetés nélkül biztonságosan vághatók.
Az általunk kipróbált Bosch sövénynyírót, amelynek súlya 4 kg, még hosszabb munka során is könnyen tudtuk kézben tartani. A munka nem volt vele megerőltető, az átvágási teljesítménye pedig kiváló. Igaz nem mondható csendesnek (zajszintje 96 dB), de más gépekhez képest még mindig a legcsendesebb, a legkisebb a zajszintje. (Ez a többi Bosch kerti gépre is igaz.) A hatékonysága egyértelműen meggyőző, akár öregebb, fás sövények nyírásához is kiváló.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszcserjék metszése

Ha díszkertünk lakóit nézzük a talajtakarók a legalacsonyabbak, az évelők magasabbak, azután következnek a díszcserjék, melyek igen változatos méretűek, majd pedig a fák következnek a sorban. A...


Biztonság, kényelem és elegancia

A függőleges vágásoknál a határ a fejmagasság, hiszen e fölött az akár szúrós, vagy tüskés nyesedék pont a vágást végző személyre hull. Ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy mégis miért ezt a...