Sátorrúd javítás

2012-12-28 12:42:29 | Módosítva: 2018-04-18 10:44:37

A téli pihenésből szánjunk egy-két órát túrafelszerelésünk javítására, felújítására. Néhány egyszerű lépésben megjavíthatjuk sátorrúdjainkat, alig pár forintból.

A manapság kapható sátrak rúdjait - készüljenek bármilyen anyagból is – vékony gumikötelek tartják össze. Ezek idővel megnyúlnak, elszakadnak. A javításhoz mindössze néhány méter gumikötélre lesz szükség – ezt Röltexben vagy barkácsáruházban szerezhetjük be, illetve segítségünkre lehet egy kis méretű, kombinált- és egy úgynevezett önzáró vagy más néven Morse-fogó.

A rudakat összekötő, elöregedett gumikötelet vágjuk el, húzzuk ki. Amennyiben szükséges, óvatosan egyenesítsük ki a rudakat

Az új gumikötelet érdemes duplán alkalmazni! Vágjuk félbe, egyik végére kössünk csomót, majd húzzunk rá egy fém alátétet.

Ezt követően a kötelet toljuk át sorban a rudakon, egyelőre csak lazán. A korábbi kötéllel vagy egy drótdarabbal segíthetünk magunkon. Ha átment a kötél a rudakon, toldjuk össze őket, majd a kilógó, dupla gumivégre is helyezzünk fel egy fém alátétet.

Ami hátramaradt, az a gumi megfeszítése. Ezt nem kell túl feszesre csinálni, de nagyon lazán se hagyjuk. A feszítésnél jön képbe az önzáró fogó, amivel a megfeszítés után meg tudjuk akadályozni, hogy a gumi vége visszacsússzon a csőbe. Rögzítés után kössünk rá egy csomót és kész is vagyunk!

+ Fordítsunk időt a cövekek kiegyengetésére is, amit legegyszerűbben satuba fogva, kézzel vagy kalapáccsal tehetünk meg. Az jövő évi, első sátorállításnál nagyon hálásak leszünk magunknak!

(forrás: http://www.instructables.com/)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Természetes fény otthonunkban

Az őszi-téli időszak beköszöntével egyre több időt töltünk mesterséges világítás mellett. A természetes fény hiánya okozta kedélyállapot romlással, szinte mindannyian találkozunk ilyenkor. Ügyes...


Gyorsnövésű árnyékadók

Tél végén mindenki egy kis napfényre vágyik, nyáron meg árnyékra. Mindig az kell, ami épp nincs, de a komfortérzetünk növelése érdekében egy jó hír: árnyékot tudunk csinálni, napsütést nem. Főleg...