Régi rossz lakóklímájú tetőterekből újra élhetőt

Élhető tetőtér

2012-06-09 12:25:25 | Módosítva: 2012-06-09 12:25:25

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor azok a problémák jutnak eszünkbe, hogy „nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg van” ill. ezeken túl tapintásra hideg belső falfelületeket, nedvesedést, rosszabb esetben pedig penészedést is észlelhetünk. Ennek hátterében igen komoly hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága áll.

Elsőként kiemelhetjük, hogy mai műszaki követelményeket megnézve; akkor igen rossz szigetelő képességű és kis vastagságú – csupán 10 cm – anyag került elhelyezésre egyetlen rétegben a szarufák között. Mivel a fa igen rossz szigetelő, a szarufáknál vonal menti hőhidak keletkeztek. Másodsorban a belső oldalon a burkolat mögött gyakran előfordult a teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliák, kátránypapírok beépítése, ami páratechnikailag egyáltalán nem megfelelő. A rossz anyagválasztáson túl a szakszerűtlen kivitelezés is komoly problémát jelent: a fóliaátlapolások leragasztásának hiánya, a belső oldali páratechnikai fólia – elektromos vezetékek általi – átlyukasztása, ill. a csatlakozó szerkezetekhez – válaszfal, főfal, térdfal – történő hozzáragasztás teljes hiánya. Ezek mind hideg belső falfelületeket és nedvesedést, penészesedést idéznek elő.

Kívül gyakori hiba, hogy nincsen ellenléc a cseréptartó lécek alatt, így átszellőztetett légrés sem került kialakításra. Ha netán mégis volt légrés, akkor a megfelelő be- ill. kiszellőzés – az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén – nincs biztosítva, így a levegő sem tud keringeni, ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatt lévő szerkezetet. Ez nyáron a szigetelés hatékonyságát nagymértékben rontja, ill. télen az esetlegesen bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés emiatt megcsúszhat az eresz irányába, vagy akár be is szakadhat. Amennyiben a problémákat együttesen és véglegesen szeretnénk megszüntetni, akkor a rétegrendek újbóli kialakítása szükséges, ami csak kívülről valósítható meg. A tetőszerkezetben több elem is megmarad: a belső burkolat, a szarufa, ill. a megfelelő műszaki állapotú – nem törött, repedt, szétfagyott és lefagyott sarkú – tetőcserép.

Erre nyújt megoldást az URSA üveggyapot, XPS és SECO termékeinek kombinált alkalmazása. A belső oldalra párazáró SECO fólia kerül elhelyezése, a meglévő szarufákat pedig URSA XPS bakok segítségével magasítjuk, ami lehetővé teszi a szükséges hőtechnikai követelményeknek, vagy az ezen felüli igényeknek megfelelő vastagságú hőszigetelés kialakítását URSA üveggyapot elhelyezésével.

Előnyök:

  • Épületfizikailag helyére kerülnek a páratechnikai rétegek: véglegesen megszűnnek a lakótérben és az épület szerkezetében kialakult problémák.
  • Komplex megoldás: szarufa magasítás – hőszigetelés – alátét fólia.
  • Az XPS bakoknak köszönhetően minimálisra csökken a szarufa vonal menti hőhíd hatása.
  • Optimális ár-érték arány más megoldásokhoz képest.

Bővebb információ:
Varga Tamás alkalmazástechnológus
+36-20-9721-26
URSA SAlgótarján Zrt.
1037 Budapest, Szépvölgyi út 41.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tetőtér, ursa, beépítés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kádbeépítés

A régi építésű lakásokban számtalan átalakításra, felújításra lenne szükség. Ám ezek elvégzése jelentős anyagi ráfordítással jár, amit a tulajdonosok nagy része nehezen tud vállalni. Ilyen...


Erkélyek télen

Az erkélyek nyitott területnek a hasznosítása még nyári időszakban is jórészt a tulajdonos igényességétől függ. Szerencsére egyre többen törekednek a lakótelepeken és a családi házaknál is az...