Homlokzati hőszigetelések mechanikai rögzítése

2011-02-15 23:11:21 |

Homlokzati hőszigetelő rendszerünk akár 30-40 évig is szolgálhat minket, nem mindegy tehát, hogy milyen minőségben történik a kivitelezése. Az alábbiakban a korrekt rögzítés folyamatát foglaljuk össze a legnagyobb szigetelőanyag-gyártók ajánlásai alapján.

A hőszigetelés felhelyezésének első lépése a felület-előkészítés. Új épületeknél a hőszigetelést sima, egyenes falra, közvetlenül a tégla vagy beton alapra lehet elhelyezni, vakolat nem szükséges. A homlokzati vakolatrendszert kompletten alkalmazzuk, minden rétegénél a gyártó utasításait kell figyelembe venni. A munka megkezdése előtt a felületeket ellenőrizni kell; kiugrások, méretbeli eltérések nem megengedettek, mert a hőszigetelő bevonatrendszer a nagyobb egyenetlenségeket nem fogja eltakarni. Porózus anyagoknál szükség lehet egy alapozásra, hogy a ragasztóanyag kellően tapadjon. Ha a megengedett mértéknél nagyobb az egyenetlenség, a falazatot vakolni kell.
Új épületeknél meg kell tenni azokat az intézkedéseket, ami a vastagabb rétegből eredően befolyásolja a szerelvények (villámhárítók, díszítő elemek stb.), homlokzati rögzítőelemek (bilincstokozatok, kábelsínek stb.), gépészeti berendezések (légkondicionálók, elszívók stb.) elhelyezhetőségét, szerelhetőségét. A hőszigetelő rendszert úgy kell tekinteni, hogy felületéhez semmi nem rögzíthető. Bármilyen szerkezet kerül a homlokzatra, azt a falazatnak kell hordoznia.
Meglévő épületek felújításánál meg kell vizsgálni, hogy a vakolat tapadása megfelelő-e, ellenkező esetben a régi vakolatot részben vagy egészben le kell verni, és az egyenetlenségeket vakolatjavítással el kell tüntetni. Vakolatjavítás esetén legalább a meglévő vakolattal egyenértékű, azonos szilárdságú, megegyező rétegszámú és felépítésű kialakítás szükséges. Kisebb javítások esetén mérlegelhető a gyors dryvit ragasztós javítás is.
Ha vékonyabb, vályogtégla falakkal készült az épület (30-45 cm), akkor a dryvit rendszer alkalmazása esetén egy megbízhatóan erős és merev alapvakolatot kell biztosítani. A földanyagú falakra a meszes, cementes habarcs, vagy a műgyanta alapú diszperziós ragasztó, vakolat nem tapad. Ezért olyan vakolatot kell biztosítani a dryvit rendszerhez, ami nem csak a hőszigetelő rendszert képes hordozni, hanem tartósan együtt dolgozik a tartófallal.

Ragasztás

A szigetelőlapokat első lépésben ragasztással kell fixálni a helyükönA hőszigetelő táblákat a falazatra első lépésben ragasztással kell rögzíteni, az indító sort lehetőleg egy fém profilra kell ültetni. Ha azonban az indító fém profilt nem rögzítjük kellően a falra, illetve a hőszigetelő táblákra kerülő üveghálót nem hajtjuk rá a profilra (legalább egy cm-rel), előfordulhat, hogy a profil később leválik. A ragasztásnál meg kell akadályozni, hogy az illesztési hézagokba ragasztó kerüljön, ezzel megelőzhető a hőhíd kialakulása. A ragasztópogácsákat az előírások szerinti mértékben és helyen kell felhordani, majd a megfelelő kötés, száradás után lehet a mechanikai rögzítéseket is elkészíteni.
A ragasztás módját az alkalmazott hőszigetelő anyag típusa határozza meg. Vakolathordó lemezeken ajánlott, hogy legalább a felület 40%-a ragasztva legyen, de végezhető teljes felületen történő ragasztás is. Ragasztási szempontból a gyárilag felületnyomott, vagy gyárilag vágott felület egyenértékű. A dübelek vagy csavarok helyére minden esetben kerüljön ragasztópont, mert így a ragasztó megszilárdulása után a mechanikai rögzítés nem tudja behúzni a hőszigetelést, elkerülhető a hullámosság. Ha ragasztópontok között rögzítünk, akkor elkerülhetetlen a benyomódás.
Egyszerre annyi ragasztókeveréket készítsünk, ami 1-2 órán belül elfogy. Ha ezt követően a keverék sűrűsödik, ne hígítsuk vízzel, hanem dobjuk el, mert a cement 2 órán belül kötésnek indul, és úgy a cement szilárdsága, mint a diszperziós műgyanta megindult térhálósodási folyamatát felborító beavatkozás jelentősen megváltoztatja a ragasztó tulajdonságait, nem lesz megfelelő minőségű a ragasztás. Porragasztó esetén - víz kivételével - semmilyen más anyag nem adható a keverékhez (kötésgyorsító, képlékenyítő, homok, mész stb. használata tilos).

A ragasztó kis tételben kőműves kanállal, spaklival is összekeverhető, a lényeg a csomómentesség. Nagyobb mennyiségben ajánlott a fúrógépbe csatlakoztatható keverőszár alkalmazása, lehetőleg állítható fordulatszámú géppel. A por alakú ragasztó és a víz keverése során, a teljes átkeverés után legalább 5 percig hagyjuk pihenni a ragasztókeveréket, majd ismét végezzük el az átkeverést. Ekkor biztosított a cement tökéletes beoldódása, egyenletes eloszlása.

Dübelezés

Minden típusú falazóanyaghoz kaphatóak dübelekA hőszigetelő rendszerek mechanikai rögzítése (dübelezése) elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges. A viharos szél az épületek előtt elhaladva légnyomáskülönbséget, ezáltal erős szívóhatást hoz létre, amely képes arra, hogy részben vagy egészben letépje a hőszigetelésünket. A szélszívás ereje a terepszinttől felfelé haladva nő, ezért az épületeknél több magassági sávot különböztetünk meg: 0-8 méterig, 8-20 méterig és 20-100 méterig, ahol különböző értékekkel számolva választjuk ki a dübelek típusát és szükséges darabszámát. Hazánkban évente átlagosan 60-70 nap viharos (amikor a szél legerősebb lökéseinek sebessége meghaladja az 54 km/h-t), az erősebb viharok (72 km/h fölött) száma pedig évi 25-26, ezért nem árt, ha felkészülten fogadjuk őket. Ha rossz dübelt választunk, vagy rosszul határozzuk meg a szükséges darabszámot - és itt egy 25-40 évre szóló döntésről beszélünk -, nagyon kellemetlen élményekben lehet részünk.
A homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében a ragasztásos és a mechanikai rögzítés kombinált alkalmazása szükséges. Tudni kell, hogy a dübeles rögzítés-kiegészítés, rontja a hőszigetelés hatékonyságát. Négyzetméterenként 9-10 műanyag tárcsás dübel 20-25%-kal csökkenti a dryvit rendszer hatékonyságát. Ezért, ha szükséges a mechanikai rögzítés, akkor túl kell méretezni a hőszigetelést. Általános javaslat, hogy ragasztással együtt négyzetméterenként 8-9 tányéros dübelt használjunk. A dübelek tányérmérete minimum 50 mm legyen, a dübelszár keresztmetszete legalább 8 mm, hossz mérete a hőszigetelésen, vakolaton keresztül a fogadó alapba érjen be. Lehetőleg kerülni kell a fém dübeleket, mert ezek pontszerű hőhidat eredményeznek.

Háló, élvédők

A következő munkafázis az üvegháló felhordása, aminél arra kell ügyelni, hogy a háló alatt is legyen teljes felületű ragasztás, ne csak a felületén. Amennyiben a hálót nem szakszerűen ragasztották fel, kis idő múlva az elválik a hőszigetelő tábláktól, illetve a táblák illesztései kirajzolódnak a vékony vakolaton. Az üveghálót legalább 10 A hosszútávú biztonság érdekében kihagyhatatlan a dübellel történő rögzítéscm-es átlapolásokkal kell felhelyezni, és a sarkokon is duplán áthajtani, ennek elmulasztása okozza az illesztések feletti repedéseket. Ekkor kell elhelyezni az élvédő profilokat is a sarkokon. A csatlakozásoknál az illesztési hézagokat tartósan rugalmas tömítéssel kell ellátni.
Az üvegháló ragasztásának megkötése után kerül sor az alapozásra, majd a fedő vakolatra, melyet csak a teljes száradás után javasolt felhordani. Csak olyan időjárás mellett szabad a homlokzati hőszigetelő bevonatrendszert kivitelezni, amikor a külső hőmérséklet + 5 és 30 fok közötti, sem csapadék, sem erős szél nincs. Egy hirtelen jött zápor azonnal lemoshatja a vékonyvakolatot a műanyaghálóról.

Cikkünkhöz az Austrotherm és a Nikcell útmutatásai nyújtottak segítséget!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falak tisztítása, javítása

A falak az „épületek ruhái”, melyek sajnos néha elszennyeződnek, megsérülnek. E problémák többsége azonban nem jelenti azt feltétlenül, hogy teljes renoválásra, festésre van szükség, néha ennél...


Felújítással az energiaszegénység ellen

Felmérések szerint hazánkban legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység, továbbá a lakosság 15%-a nem képes a lakását megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Ez Európában a hatodik...