Homlokzati hőszigetelések mechanikai rögzítése

2011-02-15 23:11:21 |

Homlokzati hőszigetelő rendszerünk akár 30-40 évig is szolgálhat minket, nem mindegy tehát, hogy milyen minőségben történik a kivitelezése. Az alábbiakban a korrekt rögzítés folyamatát foglaljuk össze a legnagyobb szigetelőanyag-gyártók ajánlásai alapján.

A hőszigetelés felhelyezésének első lépése a felület-előkészítés. Új épületeknél a hőszigetelést sima, egyenes falra, közvetlenül a tégla vagy beton alapra lehet elhelyezni, vakolat nem szükséges. A homlokzati vakolatrendszert kompletten alkalmazzuk, minden rétegénél a gyártó utasításait kell figyelembe venni. A munka megkezdése előtt a felületeket ellenőrizni kell; kiugrások, méretbeli eltérések nem megengedettek, mert a hőszigetelő bevonatrendszer a nagyobb egyenetlenségeket nem fogja eltakarni. Porózus anyagoknál szükség lehet egy alapozásra, hogy a ragasztóanyag kellően tapadjon. Ha a megengedett mértéknél nagyobb az egyenetlenség, a falazatot vakolni kell.
Új épületeknél meg kell tenni azokat az intézkedéseket, ami a vastagabb rétegből eredően befolyásolja a szerelvények (villámhárítók, díszítő elemek stb.), homlokzati rögzítőelemek (bilincstokozatok, kábelsínek stb.), gépészeti berendezések (légkondicionálók, elszívók stb.) elhelyezhetőségét, szerelhetőségét. A hőszigetelő rendszert úgy kell tekinteni, hogy felületéhez semmi nem rögzíthető. Bármilyen szerkezet kerül a homlokzatra, azt a falazatnak kell hordoznia.
Meglévő épületek felújításánál meg kell vizsgálni, hogy a vakolat tapadása megfelelő-e, ellenkező esetben a régi vakolatot részben vagy egészben le kell verni, és az egyenetlenségeket vakolatjavítással el kell tüntetni. Vakolatjavítás esetén legalább a meglévő vakolattal egyenértékű, azonos szilárdságú, megegyező rétegszámú és felépítésű kialakítás szükséges. Kisebb javítások esetén mérlegelhető a gyors dryvit ragasztós javítás is.
Ha vékonyabb, vályogtégla falakkal készült az épület (30-45 cm), akkor a dryvit rendszer alkalmazása esetén egy megbízhatóan erős és merev alapvakolatot kell biztosítani. A földanyagú falakra a meszes, cementes habarcs, vagy a műgyanta alapú diszperziós ragasztó, vakolat nem tapad. Ezért olyan vakolatot kell biztosítani a dryvit rendszerhez, ami nem csak a hőszigetelő rendszert képes hordozni, hanem tartósan együtt dolgozik a tartófallal.

Ragasztás

A szigetelőlapokat első lépésben ragasztással kell fixálni a helyükönA hőszigetelő táblákat a falazatra első lépésben ragasztással kell rögzíteni, az indító sort lehetőleg egy fém profilra kell ültetni. Ha azonban az indító fém profilt nem rögzítjük kellően a falra, illetve a hőszigetelő táblákra kerülő üveghálót nem hajtjuk rá a profilra (legalább egy cm-rel), előfordulhat, hogy a profil később leválik. A ragasztásnál meg kell akadályozni, hogy az illesztési hézagokba ragasztó kerüljön, ezzel megelőzhető a hőhíd kialakulása. A ragasztópogácsákat az előírások szerinti mértékben és helyen kell felhordani, majd a megfelelő kötés, száradás után lehet a mechanikai rögzítéseket is elkészíteni.
A ragasztás módját az alkalmazott hőszigetelő anyag típusa határozza meg. Vakolathordó lemezeken ajánlott, hogy legalább a felület 40%-a ragasztva legyen, de végezhető teljes felületen történő ragasztás is. Ragasztási szempontból a gyárilag felületnyomott, vagy gyárilag vágott felület egyenértékű. A dübelek vagy csavarok helyére minden esetben kerüljön ragasztópont, mert így a ragasztó megszilárdulása után a mechanikai rögzítés nem tudja behúzni a hőszigetelést, elkerülhető a hullámosság. Ha ragasztópontok között rögzítünk, akkor elkerülhetetlen a benyomódás.
Egyszerre annyi ragasztókeveréket készítsünk, ami 1-2 órán belül elfogy. Ha ezt követően a keverék sűrűsödik, ne hígítsuk vízzel, hanem dobjuk el, mert a cement 2 órán belül kötésnek indul, és úgy a cement szilárdsága, mint a diszperziós műgyanta megindult térhálósodási folyamatát felborító beavatkozás jelentősen megváltoztatja a ragasztó tulajdonságait, nem lesz megfelelő minőségű a ragasztás. Porragasztó esetén - víz kivételével - semmilyen más anyag nem adható a keverékhez (kötésgyorsító, képlékenyítő, homok, mész stb. használata tilos).

A ragasztó kis tételben kőműves kanállal, spaklival is összekeverhető, a lényeg a csomómentesség. Nagyobb mennyiségben ajánlott a fúrógépbe csatlakoztatható keverőszár alkalmazása, lehetőleg állítható fordulatszámú géppel. A por alakú ragasztó és a víz keverése során, a teljes átkeverés után legalább 5 percig hagyjuk pihenni a ragasztókeveréket, majd ismét végezzük el az átkeverést. Ekkor biztosított a cement tökéletes beoldódása, egyenletes eloszlása.

Dübelezés

Minden típusú falazóanyaghoz kaphatóak dübelekA hőszigetelő rendszerek mechanikai rögzítése (dübelezése) elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges. A viharos szél az épületek előtt elhaladva légnyomáskülönbséget, ezáltal erős szívóhatást hoz létre, amely képes arra, hogy részben vagy egészben letépje a hőszigetelésünket. A szélszívás ereje a terepszinttől felfelé haladva nő, ezért az épületeknél több magassági sávot különböztetünk meg: 0-8 méterig, 8-20 méterig és 20-100 méterig, ahol különböző értékekkel számolva választjuk ki a dübelek típusát és szükséges darabszámát. Hazánkban évente átlagosan 60-70 nap viharos (amikor a szél legerősebb lökéseinek sebessége meghaladja az 54 km/h-t), az erősebb viharok (72 km/h fölött) száma pedig évi 25-26, ezért nem árt, ha felkészülten fogadjuk őket. Ha rossz dübelt választunk, vagy rosszul határozzuk meg a szükséges darabszámot - és itt egy 25-40 évre szóló döntésről beszélünk -, nagyon kellemetlen élményekben lehet részünk.
A homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében a ragasztásos és a mechanikai rögzítés kombinált alkalmazása szükséges. Tudni kell, hogy a dübeles rögzítés-kiegészítés, rontja a hőszigetelés hatékonyságát. Négyzetméterenként 9-10 műanyag tárcsás dübel 20-25%-kal csökkenti a dryvit rendszer hatékonyságát. Ezért, ha szükséges a mechanikai rögzítés, akkor túl kell méretezni a hőszigetelést. Általános javaslat, hogy ragasztással együtt négyzetméterenként 8-9 tányéros dübelt használjunk. A dübelek tányérmérete minimum 50 mm legyen, a dübelszár keresztmetszete legalább 8 mm, hossz mérete a hőszigetelésen, vakolaton keresztül a fogadó alapba érjen be. Lehetőleg kerülni kell a fém dübeleket, mert ezek pontszerű hőhidat eredményeznek.

Háló, élvédők

A következő munkafázis az üvegháló felhordása, aminél arra kell ügyelni, hogy a háló alatt is legyen teljes felületű ragasztás, ne csak a felületén. Amennyiben a hálót nem szakszerűen ragasztották fel, kis idő múlva az elválik a hőszigetelő tábláktól, illetve a táblák illesztései kirajzolódnak a vékony vakolaton. Az üveghálót legalább 10 A hosszútávú biztonság érdekében kihagyhatatlan a dübellel történő rögzítéscm-es átlapolásokkal kell felhelyezni, és a sarkokon is duplán áthajtani, ennek elmulasztása okozza az illesztések feletti repedéseket. Ekkor kell elhelyezni az élvédő profilokat is a sarkokon. A csatlakozásoknál az illesztési hézagokat tartósan rugalmas tömítéssel kell ellátni.
Az üvegháló ragasztásának megkötése után kerül sor az alapozásra, majd a fedő vakolatra, melyet csak a teljes száradás után javasolt felhordani. Csak olyan időjárás mellett szabad a homlokzati hőszigetelő bevonatrendszert kivitelezni, amikor a külső hőmérséklet + 5 és 30 fok közötti, sem csapadék, sem erős szél nincs. Egy hirtelen jött zápor azonnal lemoshatja a vékonyvakolatot a műanyaghálóról.

Cikkünkhöz az Austrotherm és a Nikcell útmutatásai nyújtottak segítséget!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Kárpitozott homlokzat

2015 júniusában a Fatra cég technikusai felkérést kaptak egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott...