Kerámialapok a falon

Mivel lakáskultúránk az utóbbi évtizedben nagyot változott, a konyhák és fürdőszobák is egyre igényesebbek, a falakra kerülő csempeburkolatok is ehhez a minőségi szinthez igazodnak. Az alábbiakban a különféle csempeburkolatok igényes esztétikájának megteremtéséhez, és a burkolatok esetleges saját kezű kialakításához adunk tanácsokat.

Színek, formai és felületi hatások

A lakóterek színvilága hatással van ránk. Ezen túlmenően a divatirányzatokra is jobban figyelünk, hiszen a csempelapok bő választéka bármilyen igény kielégítését lehetővé teszi. Mivel összhangot kell teremtenünk a padló, a berendezési tárgyak és a helyiségek falai között, célszerű a csempék színárnyalatát ezekhez igazodva megválasztani. E tekintetben áprilisi számunk „Színek, hangulatok…” című cikke megfelelő eligazítást ad.
A burkolatot azonban további tényezők is befolyásolják. A lapok mérete pl. meghatározó jelentőségű. A négyzetes, vagy téglalap alakú csempék méretválasztéka az utóbbi években jelentősen bővült, és felületi kialakításuk, mintázatuk is nagyot változott. E mellett igen változatos kerámia bordűr elemekkel tehetjük igényesebbé leendő csempeburkolatunkat. Bár az ilyen burkolólapokat többnyire 2,5-3,5 -4 mm-es fugaközzel, hálósan szokás felrakni, beszerezhetők olyan pontos élcsiszolású, kőmintázatú lapok is, amelyekből szinte hézagmentes burkolatokat lehet kialakítani.
A csempelapok mintázatának összhatás szempontjából is komoly szerepe lehet a burkolat kialakításakor. Az is megszokott, hogy a burkolatot vízszintesen felragasztott bordűr elemekkel teszik változatosabbá, s felette akár más színű és mintázatú csempével folytatódik a burkolat. Ha csak a helyiség egy sarokrészét kívánjuk csempézni, akkor ezeket függőleges széldíszítésként is alkalmazhatjuk. A lapok felrakását esetenként a mintázat iránya is meghatározza. Ezek ugyanis egymás mellé helyezve szinte folyamatos mintát alkothatnak. Erre különösen ajánlatos figyelni márvány-, vagy más természetes kőmintázatú-, vagy felhősen sávmintázott lapoknál. Nem célszerű a leendő burkolatot túlcicomázni, mert az egyszerű, szolid burkolatok is mutatósak, és a felrakásuk is könnyebb.

Csempéző szerszámok, anyagok

Először is a csempézéshez kell egy – a kerámialap hosszához megfelelő méretű – csempevágó, vízszintmérő, hosszú egyenes léc, a ragasztó felkenéséhez fogazott kenő-, a fugázáshoz lehúzó gumilap. A nyílások kialakításához jól használható pl. a Dremel csempemarója. Továbbá a vágott élek lehúzásához szilíciumkarbid kő is jól jön, ám ezt jó minőségű csiszolóvászonnal is pótolhatjuk. A lapoknak ugyanis csak a felületén van kemény kerámia máz, az égetet kerámia laptest viszont könnyen csiszolható.
A kiválasztott csempelapokon kívül természetesen a lapok felragasztásához vékony rétegű ragasztóhabarcs szükséges. Kiválasztásakor a felhasználási körülményekre is gondoljunk, pl. konyhában, fürdőszobában általában vízálló-, kályhák, kemencék közelébe pedig hőálló ragasztót válasszunk. Ez vonatkozik a fugázó anyagra is. A pontos fugatávolságok megtartását műanyag csempekeresztekkel biztosíthatjuk, a rések vízmentes lezárását fugázó anyaggal, vagy speciális helyeken különböző színű, elasztikus réstömítő szilikonpaszták valamelyikével oldhatjuk meg.

Burkolási munka

A csempézés megkezdése előtt a falat előbb megfelelően ki kell javítanunk. Az egyenetlenségeket, repedéseket gyorsan kötő javító habarccsal töltsük ki. A fal síkját vízszintesen és függőlegesen hoszszú, egyenes léccel ellenőrizzük, a jelentősebb mélyedéseket ugyancsak javító habarccsal töltsük fel a léc síkjáig. Ha a fal előzőleg festve, vagy tapétázva volt, a régi festékréteget, tapétát teljesen távolítsuk el, és nem árt, ha át is csiszoljuk a felületet. Régi csempére sem lehetetlen újat ragasztani, ám az alapként használt burkolat minden darabjának szilárdnak kell lennie, és ilyenkor csak speciális csemperagasztót szabad használni.
Az alapvonal kijelölése fontos feladat. Mivel a padló szintje nem biztos hogy vízszintes, ennek megállapításához a padlóra állítsunk egy sor csempét. A szintező lécet tegyük a tetejükre, és állítsuk be pontosan vízmértékkel. A kezdősor alapvonala a legalacsonyabban álló csempe felső pereme lesz, amit vízszintbe állítva jelöljünk fel a falra. A vonal alatti csempéket felül ehhez a vonalhoz, alul pedig a padlóhoz igazítva vágjuk méretre. A csempéket hézagoló kereszteket használva ragasszuk fel; rakjuk fel a kezdősort alkotó, majd folyamatosan az azok feletti lapokat.
Ha sarok is van a falon, akkor ebből kiindulva haladjunk oldalirányba. A saroknál ágyazzunk a ragasztóba éllezáró idomot. A ragasztót mindig fogazott kenőlappal és max. 1 m2-nyi felületre terítsük fel, s a hézagoló keresztek csempék közé helyezésével biztosítsuk az azonos fugahézagokat. Ha nem saroktól sarokig csempézünk, akkor az utolsó csempesort rögzítő ragasztóba ágyazzunk műanyag élzáró sínt, ami lekerekített élével korrektül zárja le a csempeburkolat szélét. Élzárót érdemes akkor is használnunk, amikor falkiszögeléseket, mellvédfalak tetejét és keskeny oldalát csempézzük. A sarkok lekerekítettségét a végzáró elemekkel tudjuk korrekten kialakítani. A burkolat sík felületét minden egyes felragasztott kerámia lapnál egyenes élű léccel ellenőrizzük, ha kell a kiálló lapot lágy ütögetéssel állítsuk a többivel egy síkba. A szintbeállítást függőlegesen, vagy átlós irányban is végezzük el, hogy egy lap se álljon ki, vagy legyen alacsonyabban a többinél. Mivel a fogazott simítólappal felterített ragasztóréteg általában max. 4 mm vastag, könnyű a lapokat ütögetéssel szintbe állítani.

Fugázás

A csemperagasztó viszonylag gyorsan köt, ezért a hézagolók kiemelése (bent is hagyhatjuk) után elvégezhetjük a fugahézagok kitöltését. E célra a szélesebb fugákba spatulyával préseljük be a tejföl sűrűségűre bekevert, kiválasztott színű fugamasszát, mégpedig két oldalról lehúzva. A keskenyebbeket viszont elég, ha gumilappal lehúzva töltjük fel masszával. A felesleges anyagot távolítsuk el, majd nedves szivaccsal töröljük át a csempéket. Amint a massza már kissé megkötött, – ehhez általában 20 perc szükséges – a fugákban levő massza felületét kerek fa- vagy műanyagrúddal simítsuk el. Ezzel zömítés közben simára is dolgozzuk a résekbe töltött massza felületét. Így a csempe szélénél kissé mélyebbre kerül, és a kontúrja egyenletes szélességű lesz. A kész burkolatot töröljük lágyan szárazra, s a munkát befejezettnek tekinthetjük.

 

Csempézett konyhapultok

Ha a konyhai munkapultok felülete erősen felkopott, és cseréjük akadályba ütközne, jól kiválasztott csempelapokkal könnyen felújíthatók. Ilyen esetekben a burkolandó felületet durva csiszolópapírral érdesítsük fel, majd portalanítás után hozzákezdhetünk a burkolólapok felragasztásához. A munkához Flex-, vagy Super Fix ragasztót használjunk.
A burkoláshoz gres lap az ideális, ám az nehezen szabható. A csempelapok mázas felülete ugyan kényes a mechanikai sérülésekre, viszont kőmintázatuk dekoratívabb, fényes felületüket pedig könnyebb tisztántartani. A csempelapok élét egyenesre csiszolva szinte hézag nélkül, illetve keskeny fugákkal ragaszthatók a munkalapokra, vagy akár az asztal lapjára is. Fugázásra azonban ilyen esetekben is szükség van, hogy az egész felület vízzáró legyen. A széleken alkalmazhatunk műanyag, vagy fém élzáró idomokat, de a csempelapok élére vasalt élfóliával a kerámialapok és az asztallap élét együtt is lefedhetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai innovatív ötletek

A fürdőszoba kialakítás, felújítás gyors, tiszta és hatékony módja az évtizedek óta széles körben alkalmazott WEDI építőlemezek használata, melyek Styrofoam, extrudált polisztirol habból...


Felület restaurálása mosdókon, kádakon, mázas kerámián

Otthonunkban számos olyan tárgy van, amelyek felülete többé-kevésbé karcálló, ám vannak esetek, amikor minden óvatosságunk ellenére akaratlanul okozunk sérülést még ezeken a tárgyakon is....