Kőburkolatok hidrofóbizálása

2015-01-22 09:02:03 | Módosítva: 2015-01-22 09:06:09

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos a külső felületek és főként a kőburkolatok vízlepergető bevonatos kezelése. Az építőanyagok többsége – így a különféle kőburkolatok is – a vizet a pórusaikba beengedik, a bejutó nedvesség pedig oldja a bennük lévő sókat. Ezek kiszáradáskor pedig elszíneződést, ún. „sókivirágzást” okoznak, melyek elősegítik az anyag mállását. Ráadásul télen a pórusokban a víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. E hatások ellen hidrofóbizáló bevonatokkal lehet védekezni.


A téli időszakra

Azzal, hogy egy építőanyag impregnáló bevonatot kap, gyakorlatilag vízlepergetővé válik. Ez megakadályozza a nedvesség bejutását az anyag belsejébe, és gátolja az ezzel járó erodáló hatást, ami különösen téli időben fejti ki káros hatását. Ezért fontos, hogy a kezelt felületek ne szívják magukba a nedvességet, így teljesen megóvhatók a téli fagykároktól és egyéb felületi elváltozásoktól. Az ilyen felületi impregnálások állagmegóvó hatásúak is.

A különböző kövek felülete – még a csiszoltak is – nem tökéletesen sima. Az egyenetlen felszínen megülnek a levegőben szálló porszemcsék, és ha víz kerül a felületükre, a nedvesség a pórusokba mossa a porszemcséket. Ez pedig a felületek elkoszolódását, elszürkülését okozza.


Természetesen az impregnált felületeken is megülhet a por, viszont, ha jön az eső, hó, akkor a bevonat nem engedi meg a szennyeződések beszívódását, hanem könnyen letisztíthatóvá teszi a kőfelületeket. Az impregnált részeket ezért sokkal könnyebb tisztán tartani nagynyomású mosással, gyakori sepréssel.

A kőburkolatok felszínébe jutó porszemcsék ezen felül táptalajt adnak a különböző felületi elszíneződést okozó organizmusoknak is, mint pl. a moháknak, algáknak. A kőfelületek megfelelő impregnálása ezt a folyamatot is gátolja, illetve jelentősen lelassítja. A megfelelően kezelt kőfelület nem szívja magába a nedvességet, amivel meg lehet óvni a téli fagykároktól is. Télen ugyanis a pórusokba jutott víz megfagy, kitágul így roncsolja a burkolatok anyagát.


A jó kőápoló, és impregnáló anyagnak azonban sok és számos szigorú követelménynek kell megfelelnie. Fontos, hogy legalább 70-90%-ban csökkentse a kezelt kőfelület nedvszívó képességét, de emellett hagyja meg az anyag páraáteresztő képességét, ne okozzon foltosodást, elsárgulást, vagy egyéb optikai elváltozást, valamint időjárásálló és UV álló is legyen. Ezért lényeges, hogy az ilyen felületeket milyen impregnáló anyaggal kezelik. A különböző felületkezelő beeresztő olajok ugyanis egy-két év alatt lebomlanak, és csak gyakori utókezeléssel biztosítható a kőfelületek vízlepergető hatása. Hatásosabbak az akril műgyanta tartalmú védőszerek, amelyek teljesen lezárják a kőburkolatok felületét, viszont gátolják a vízpára szabad mozgását. Az sem előnyös tulajdonságuk, hogy az UV sugárzás néhány év alatt lebontja az ilyen védőbevonatot. Ezért járófelületeken a hatásuk már a kopás miatt is rövid életű lesz, és foltosodásokat is okozhatnak.

A külső és főként a járófelületként használt kőburkolatoknak nagyon hatásos és hosszú távú védelmet biztosítanak a különféle szilikongyanta bevonatok. Ezek ugyanis nem külső bevonatot képeznek a kőburkolatok felszínén, hanem a pórusokba hatolva kémiai kötéssel kapcsolódnak a kőanyagokhoz, és akár évtizedes védelmet biztosítanak a kezelt felületeknek. Az alkalmazásuk is egyszerű, szórással, ecseteléssel felhordhatók.


Nem mindegy azonban, hogy milyen kőfajta milyen impregnáló szerrel lesz bevonva. Bizonyos termékek ugyanis csak beltérben biztosítanak tartós védelmet a kőburkolatoknak, míg a kültéri kőburkolatokhoz más jellegű szerek adnak csak hatásos védelmet. A különféle gyártmányok kiválasztásánál erre külön figyelmet kell fordítani, amit a használati útmutatók alapján viszonylag könnyű kiválasztani.

A kőfelületeket hidrofóbizáló szerekkel történő kezelést még a tél beállta előtt ajánlott elvégezni, mert e szerek 10 fok alatti hőmérsékleten már nem használhatók. Viszont az időben elvégzett és jól megválasztott szerrel történt kezelést követően a kőburkolatú utak, lépcsők letakarítása könnyen elvégezhető, mivel a csapadék nem képes megtapadni a felületükön.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beton padlók pormentesítése, festése

Családi- és társasházaknál többnyire az igénytelenebb helyiségek, pl. pincék, tárolók és garázsok padlója csaksimított beton. Ez vonatkozik a betonból készített kerti utakra is. Az ilyen...