Szerszámgép helyzet a barkácsboltokban

2010-02-14 17:39:31 | Módosítva: 2010-02-14 17:56:27

Semmiképpen nem vitába szállva a GfK Hungária véleményével, valamivel árnyaltabb képet mutatnak az Ezermester Magyar Barkács Kft. hálózatából szerezhető tapasztalatok. Ezek az üzletek inkább a szélesebb értelemben vett barkács üzletág termékköreivel, mint kimondottan szerszámgép értékesítéssel foglalkoznak. Ennek ellenére a lebonyolított forgalom jelentős részét adják a gépek.

Mindjárt a téma kibontása elején érdemes különbséget tenni a felhasználók csoportjai között. Jellemzően a sajátmárkás vagy alig ismert (no name) kategóriába tartozó gépeket házi felhasználásra, viszonylag ritkán előforduló alkalmakra vásárolják, a lakossági felhasználók.
Ugyancsak ilyen minőségű gépeket vásárolnak, méghozzá jelentős mennyiségben, azok a vállalkozók, akik a gépeket nem saját maguknak, hanem olyan alkalmazottaiknak a munkavégzéséhez veszik, akik nem folyamatos, vagy rendszeres munkatársak, hanem csak alkalmi vagy egyszeri foglalkoztatottak. Ezekben az esetekben gyakran előfordul, hogy a megvásárolt gépet olyan igénybevételnek teszik ki, amelyre az nem képes, illetve az elvégzett munka minősége is erősen megkérdőjelezhető. Ezek a tapasztalatok sajnos nem erősítik az adott kisebb márka jó hírét, pedig csak a felhasználás intenzitása miatt fordulnak elő meghibásodások. A kategória viszonylag magas eladási darabszámát ez a jelenség is komolyan befolyásolja.
Egészen eltérően viselkednek azok a professzionális vásárlók, akik vagy maguknak, vagy olyan munkatársaiknak, alkalmazottaiknak keresnek gépeket, akikkel hosszú távon együtt dolgoznak, és akiktől magas színvonalú, minőségi munkát várnak el. Ezekben az esetekben kizárólag magas minőségű világmárkák kerülnek a kosárba, melyek forgalmazását a nagy áruházláncok nem preferálják. Szerencsére nem csak a szerszámgép kereskedőknél, hanem a különböző barkácstermékeket forgalmazó üzletekben is szép számmal találhatunk ilyeneket. A gépekhez tartozó kiszolgálás és szerviz színvonala ugyan valamivel alatta marad a márkakereskedőknél tapasztalhatónál, ezt azonban kárpótolhatja a gépválaszték sokrétűsége, a sikeres és hatékony munkához nélkülözhetetlen, minőségi termékek jelenléte.
Összefoglalva: Bár a statisztika számai egyértelműnek tűnnek, nem ismerve a kisebb üzletekben realizálódó értékesítés pontos számait, árnyaltabbnak mondható az a kép, amely egyértelműen a barkács áruházláncoknak ítéli a szerszámgép kereskedés elsöprően domináns szerepét.

Bak Péter
Ezermester Magyar Barkács Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester Extra 2016/2. Nyári kert: haszon és díszkertek

Lapozzonbele!Digitálisformában megvásárolható itt!


Ezermester Extra 2014/1. énKertem: kert és terasz

Lapozzon bele!Digitálisformában megvásárolható itt!