Fényes jövő előtt áll a LED világítás

2011-12-18 22:56:02 | Módosítva: 2011-12-19 08:39:17

Jól vizsgázott a LED világítás egy szociális bérházakban végzett gyakorlati alkalmazásban. Az új technológia jelentős energiafogyasztás- és költségmegtakarítást eredményez, és a lakók életét is biztonságosabbá teszi.

Az Energiamegtakarítási Egyesület (EST) által jegyzett tanulmány (melyről a BBC cikke számolt be) több mint 4250 db LED fényforrás (összesen 35 helyszínen) hatékonyságát mérte és elemezte.


Az EST állítása szerint, mivel a LED fényforrások ma már nagy számban kaphatók kereskedelmi forgalomban, egy ilyen vizsgálat elvégzése időszerűvé vált.

Az előrejelzések szerint az új tecnológia 2015-re dominánssá válhat a fényforrások piacán.

„Szerettük volna kipróbálni a dolgokat valós körülmények között, hogy valódi képet kapjunk hatékonyságukról, ahelyett, hogy a gyártók által megadott állításokra támaszkodnánk” – mondta el James Russill, az EST technikai fejlesztések managere. „Olyan időket élünk, amikor forradalom megy végbe a fényforrás-iparban” – tette hozzá.

„A LED-ek jelentik az előremutató irányt az egész iparnak véleményem szerint. Rengeteg előnnyel rendelkeznek. Kisebbek, fényesebbek. Azon kevés technológiák egyike, melynél az éles teszt megmutatta, hogy minden szempontból jobban teljesít, mint a korábbi világítási technológia, melyet felvált, ugyanakkor kevesebb energiát használ.”

A LED világítás fogadtatása

A 35 telephelyen végzett mérés alapján, a tanulmány szerzői kiszámolták, hogy a LED világítás 3 millió kilówattóra (kWh) megtakarítást eredményezett a korábbi világításhoz képest.

„Az éles teszt megmutatta, hogy a LED világítás megőrzi vagy növeli az épületrészek megvilágítási szintjét, és emellett energiamegtakarítást is eredményez”.

„A visszajelzések alapján a LED-ek által keltett magasabb színhőmérséklet szintén javította a környezet láthatóságát, melyet a lakók nagyra értékeltek”.


„Az elektromos áram árának emelkedésével a magas hatékonyságú LED technológia még vonzóbb befektetéssé fog válni”.

Russill véleménye szerint a technológia térhódítása természetes módon meg fog történni. Rengeteg embert ismerek, akik LED fényforrásokba ruháztak be bármiféle támogatás vagy más ösztönző hatása nélkül”.

„Mint minden új technológia esetén a kezdeti beruházás költséges. Ezek a termékek újak a piacon. De az emberek előre tekintenek és belátják, hogy az élettartamuk jóval hosszabb.”

„A LED-ek idővel átveszik az uralmat a piacon, mert véleményem szerint rengeteg előnnyel rendelkeznek, de egy támogatási rendszer bevezetése előnyös lenne, hogy felgyorsítsa a folyamatot”.

A technológiai előnyök mellett, a lakóktól érkezett visszajelzések élettani előnyökre is felhívták a figyelmet.

„Többen megjegyezték, hogy a a LED-ek fénye frissebb, fényesebb, és közelebb áll a természetes fényhez. Az általános vélemény szerint az új világítás kellemesebbé tette a lakóhelyet.”

A tanulmány szerint a jobb, fényesebb megvilágítás az emberek biztonságérzetét is növelte.

„Olyan kültereken is felszereltünk LED fényforrásokat, mint az erkélyek és parkolók. Az emberek megjegyezték, hogy a külterek biztonságosabb érzetet keltettek a jobb megvilágítás miatt.”

„Ez a lépcsőházakra is igaz volt, melyekre sokan úgy tekintenek, mint ahol sötét alakok gyakran fordulnak meg”.

A „fénykibocsátó diódák” (LED-ek) már évek óta körülvesznek minket.

Hagyományosan elektronikus eszközökben használták visszajelzőként, pl. készenléti (standby) üzemmód jelzésére tévében. Ennek oka, hogy a LED-ek csak piros színben voltak elérhetők, de az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményekképpen ma már többféle színben megtalálhatók, és a kibocsátott fény sokkal erősebb, ragyogóbb.

Fehér fényt (melyet általános megvilágításra használunk) kibocsátó LED számos technikával létrehozható. Például piros, zöld és kék LED fényforrások összekeverésével.

Az állítják, hogy a LED-ek akár 100.000 órát is képesek világítani. A hagyományos izzók körülbelül 1.000 órára, míg a kompakt fénycsövek 15.000 órára képesek.

A technológiának emellett sokkal jobb az energiata-hatékonysága is. 90%-kal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos izzók.

A hosszú élettartam és az alacsony fogyasztás gazdaságossá és ezzel együtt vonzóvá teszi a LED-eket. Noha a kezdeti beruházás drágább, az üzemeltetési és a karbantartási költségek alacsonyabbak.

Forrás: BBC

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ívelt képernyő és más újdonságok

Az ívelt képernyőnek köszönhetően tévézési élményei új szinteket fognak elérni.


LED lámpák fényereje

Az üzletek polcairól lassan kivesznek a hagyományos izzószálas, halogén és az energiatakarékos lámpák. A régi izzókat most már csak LED-es fényforrásokkal lehet helyettesíteni. Lecserélésük nem...