Fényes jövő előtt áll a LED világítás

2011-12-18 22:56:02 | Módosítva: 2011-12-19 08:39:17

Jól vizsgázott a LED világítás egy szociális bérházakban végzett gyakorlati alkalmazásban. Az új technológia jelentős energiafogyasztás- és költségmegtakarítást eredményez, és a lakók életét is biztonságosabbá teszi.

Az Energiamegtakarítási Egyesület (EST) által jegyzett tanulmány (melyről a BBC cikke számolt be) több mint 4250 db LED fényforrás (összesen 35 helyszínen) hatékonyságát mérte és elemezte.


Az EST állítása szerint, mivel a LED fényforrások ma már nagy számban kaphatók kereskedelmi forgalomban, egy ilyen vizsgálat elvégzése időszerűvé vált.

Az előrejelzések szerint az új tecnológia 2015-re dominánssá válhat a fényforrások piacán.

„Szerettük volna kipróbálni a dolgokat valós körülmények között, hogy valódi képet kapjunk hatékonyságukról, ahelyett, hogy a gyártók által megadott állításokra támaszkodnánk” – mondta el James Russill, az EST technikai fejlesztések managere. „Olyan időket élünk, amikor forradalom megy végbe a fényforrás-iparban” – tette hozzá.

„A LED-ek jelentik az előremutató irányt az egész iparnak véleményem szerint. Rengeteg előnnyel rendelkeznek. Kisebbek, fényesebbek. Azon kevés technológiák egyike, melynél az éles teszt megmutatta, hogy minden szempontból jobban teljesít, mint a korábbi világítási technológia, melyet felvált, ugyanakkor kevesebb energiát használ.”

A LED világítás fogadtatása

A 35 telephelyen végzett mérés alapján, a tanulmány szerzői kiszámolták, hogy a LED világítás 3 millió kilówattóra (kWh) megtakarítást eredményezett a korábbi világításhoz képest.

„Az éles teszt megmutatta, hogy a LED világítás megőrzi vagy növeli az épületrészek megvilágítási szintjét, és emellett energiamegtakarítást is eredményez”.

„A visszajelzések alapján a LED-ek által keltett magasabb színhőmérséklet szintén javította a környezet láthatóságát, melyet a lakók nagyra értékeltek”.


„Az elektromos áram árának emelkedésével a magas hatékonyságú LED technológia még vonzóbb befektetéssé fog válni”.

Russill véleménye szerint a technológia térhódítása természetes módon meg fog történni. Rengeteg embert ismerek, akik LED fényforrásokba ruháztak be bármiféle támogatás vagy más ösztönző hatása nélkül”.

„Mint minden új technológia esetén a kezdeti beruházás költséges. Ezek a termékek újak a piacon. De az emberek előre tekintenek és belátják, hogy az élettartamuk jóval hosszabb.”

„A LED-ek idővel átveszik az uralmat a piacon, mert véleményem szerint rengeteg előnnyel rendelkeznek, de egy támogatási rendszer bevezetése előnyös lenne, hogy felgyorsítsa a folyamatot”.

A technológiai előnyök mellett, a lakóktól érkezett visszajelzések élettani előnyökre is felhívták a figyelmet.

„Többen megjegyezték, hogy a a LED-ek fénye frissebb, fényesebb, és közelebb áll a természetes fényhez. Az általános vélemény szerint az új világítás kellemesebbé tette a lakóhelyet.”

A tanulmány szerint a jobb, fényesebb megvilágítás az emberek biztonságérzetét is növelte.

„Olyan kültereken is felszereltünk LED fényforrásokat, mint az erkélyek és parkolók. Az emberek megjegyezték, hogy a külterek biztonságosabb érzetet keltettek a jobb megvilágítás miatt.”

„Ez a lépcsőházakra is igaz volt, melyekre sokan úgy tekintenek, mint ahol sötét alakok gyakran fordulnak meg”.

A „fénykibocsátó diódák” (LED-ek) már évek óta körülvesznek minket.

Hagyományosan elektronikus eszközökben használták visszajelzőként, pl. készenléti (standby) üzemmód jelzésére tévében. Ennek oka, hogy a LED-ek csak piros színben voltak elérhetők, de az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményekképpen ma már többféle színben megtalálhatók, és a kibocsátott fény sokkal erősebb, ragyogóbb.

Fehér fényt (melyet általános megvilágításra használunk) kibocsátó LED számos technikával létrehozható. Például piros, zöld és kék LED fényforrások összekeverésével.

Az állítják, hogy a LED-ek akár 100.000 órát is képesek világítani. A hagyományos izzók körülbelül 1.000 órára, míg a kompakt fénycsövek 15.000 órára képesek.

A technológiának emellett sokkal jobb az energiata-hatékonysága is. 90%-kal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos izzók.

A hosszú élettartam és az alacsony fogyasztás gazdaságossá és ezzel együtt vonzóvá teszi a LED-eket. Noha a kezdeti beruházás drágább, az üzemeltetési és a karbantartási költségek alacsonyabbak.

Forrás: BBC

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED világítás az otthonunkban

A lakás egyik legfontosabb pontja a világítás. Nemcsak a fény minősége, hanem annak ára is fontos, hiszen nem mindegy mennyi energiát fogyasztunk el. Sokan az ár miatt nem merték eddig lecserélni...


Ledszalagok

Ledes világítással sokat és sokszor foglalkoztunk már, hiszen tartós és gazdaságos megoldást kínál a hagyományos izzószálas és fénycsöves fényforrásokkal szemben. A ledszalag egy külön...