Épületautomatika ma már nem luxus…

2014-08-15 11:04:32 | Módosítva: 2014-08-15 11:15:10

Napjainkban mindenhonnan az energia-megtakarítás szlogenje „csöpög”..., ennek szellemében energiát használni csak ott, csak akkor és csak annyit szabad, amennyi a kellő komfort eléréséhez kell. Ebből az „annyi” feltételre sok tényező van hatással, pl. az épület szigetelése, a hőtermelő hatásfoka, automatika stb.


Az „ott” és „akkor” feltételre szinte csak a megfelelő automatika van hatással. Ebből fakadóan az egyik leghamarabb megtérülő energetikai beruházás egy korszerű (és megfelelő!) automatika használata…

Gondoljunk bele:

– Házunk minden helyiségében azonos hőmérsékletet szeretnénk-e tartani (nappali, háló, fürdő)?

– Házunkban minden helyiséget egyszerre szeretnénk-e fűteni (amikor a háló­ban alszunk, akkor a nappalit is)?

– Házunkban levő helyiségek használata állandó-e (nem megyünk el otthonról)?

– Ha az ablak nyitva, akkor is szeretnénk-e fűteni?

Ha a kérdésekre igen a válasz, akkor Önnek nincs szüksége automatikára, és a lakosság igen kis százalékához tartozik…

Napjainkban a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozása szinte alapkövetelmény, ha energia megtakarításáról beszélünk. Ekkor minden helyiségre egyedileg meghatározhatunk egy időprogramot (mikor használjuk), és hőmérsékleti alapjeleket (milyen hőfokot szeretnénk tartani, amikor ott vagyunk, és milyet, amikor nem).

A meghatározott hőmérsékleti igények alapján vezéreljük a hőtermelő kazánt vagy hőszivattyút.

Ezen követelmények teljesítésére hozták létre a Synco Living lakásvezérlő rendszert, ami maximálisan 12 egyedi helyiség szabályozását teszi lehetővé. A rendszer moduláris felépítésű, bővíthető, és rádió jelekkel kommunikál, így egyszerűen telepíthető a meglevő épületekbe is utólagos kábelezés nélkül.

A rendszer főbb jellemzői:

– Egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás; radiátorral, padlófűtéssel vagy falfűtés/hűtéssel rendelkező helyiségeknél, akár 12 zónában. A helyiségek igénye alapján indíthatjuk a hőszivattyút vagy a kazánt.

– Világítási, árnyékolási (redőny) vezérlőfunkciók.

– Szellőztető berendezés működtetése (fokozat kapcsolás, szűrőfigyelés, fagyvédelem).

– Meleg víz készítés vezérlése.

– Távollét program: minden, vagy bizonyos világítások kikapcsolása távollét esetén, bizonyos árnyékolók zárása, fűtés takarékra állítása.

– Pánik program: világítások felkapcsolása, hangjelzés.

– Szabadság program (tartós távollét).


Ha nincs otthon, lakását akkor is ellenőrizheti:

A rendszer – egy webszerverrel bővítve – távolról is elérhető, így az interneten, okostelefonon keresztül ellenőrizhetjük, beállíthatjuk ingatlanunk állapotát. Probléma esetén SMS vagy e-mail riasztást kaphatunk.

Önnek ugye már van korszerű épületautomatika rendszere? Ha nincs, szívesen segítünk, keresse fel honlapunkat további információkért:


www.syncoliving.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

io-homecontrol®

Ha megkérdeznénk lakástulajdonosokat mi is a legfontosabb elvárás egy otthon-automatizálási rendszerrel kapcsolatosan, valószínűleg elsőként említenék a megbízható rádiós működtetést, más...


Okosotthon és épületautomatika

MESTER+Az okosotthon szó a legtöbbek számára a kényelmet, a biztonságot és az energia-megtakarítást jelenti. Alapvetően ez igaz, de ennél azért sokkal többet tud egy okosház, azonban a legtöbben...