Színkeverés

2018-05-23 08:28:16 | Módosítva: 2018-05-23 08:34:56

Lakásfelújításkor szinte mindig felmerül a kérdés, hogy a helyiségek falai milyen színűek legyenek. Az új szín megválasztása sok körülménytől függ; pl. a berendezés- és a kárpitok színétől, de főleg a falak szabadon maradó felületének nagyságától. Az éppen trendi színek nem biztosan alkalmasak a megfelelő miliő megteremtéséhez, mivel a falak színének kell megteremteni az adott helyiség harmóniáját, derűjét és bensőséges hangulatát, hogy jól érezzük magunkat benne. Jó, ha előre megközelítőleg meg tudjuk határozni azt a színt, amit látni szeretnénk otthonunk falain.


Jobb a számítógépes keverésre bízni

Természetesen nem szükséges alapos színtani ismeretekkel rendelkeznünk a színek kiválasztásához, viszont jó tudni, hogy az erős, merész színek általában nagyobb helyiségekben mutatnak jól, a kisebbekben inkább a pasztellszínű festékárnyalatok az előnyösek. Fontos a helyiségek bevilágítása is, mert az erős színű falak ezt a hatást jelentősen ronthatják is. A színválasztás tehát fontos kérdés, amit a különféle előre színezett gyári festékek és azok színkártyái könnyítenek meg, ám a bő színválaszték meg is nehezítheti a választást.

Kellő fantázia szükséges ahhoz, hogy a kisfelületű színminták alapján kiválasztott festék színe majd hogyan hat a falon. Megjegyezzük, hogy a fehér szín hatása szinte minden mennyezeten előnyös fényvisszaverő képessége miatt, sokan mégis lemondanak erről. Lehet ugyan más, pl. pasztellszínű is a plafon, ám csak a nagyon világos színűek az előnyösek még az erőteljesebb színű oldalfalak esetén is.


Szerencsére számos gyárilag előkevert színű festék közül lehet választani, de van más lehetőségünk is. Ez pedig a számítógépes színkeverés. A nagyobb festékszaküzletekben szinte mindenhol van számítógépes színkeverőgép, amivel a meghatározott színű festék kikeverhető. Ebben segítenek a gyártói színminta skálák, de egyben elbizonytalaníthat a mintalapok túl sok színárnyalata. Arra is számítani kell, hogy a festékszaküzletekben csak bizonyos gyártmányú festékek színkeverésére van mód.

Ha kevert színű festéket vásárolunk, akkor nem árt előbb egy kis mennyiséget kikevertetni, és a kódszámát vagy színszámát az adott gyártmány típusával együtt megjegyezni. A kikevert festéket ez után a fal egy részén kipróbálva eldönthető, hogy jól választottunk-e. Azt azonban kalkuláljuk bele a műveletbe, hogy száradás után a vizes falfestékek kissé kivilágosodnak. Ha megfelel a kikevert szín, akkor a keverési kódszám vagy színszám alapján már a szükséges mennyiséget is kikevertethetjük.


Fontos tudni, hogy a diszperziós falfestékek általában csak két rétegben biztosítanak ideálisan fedett, foltmentes felületet, ezért a kikevert festék mennyiségét ennek megfelelően kell megrendelni, a kódszáma vagy színszáma alapján. A faljavításokra utólag is ugyanazt az árnyalatú festéket tudjuk majd ezek alapján kikevertetni.

Az egy rétegben fedő falfestékek nem keverhetők egymással, ezeket csak a gyárilag megadott színben lehet alkalmazni. Az esetleges foltosságuk száradás után teljesen megszűnik, a felület homogén lesz, ám a színük ezeknek is kissé halványulhat, vagy erős színeknél erősödhet.

Ha azonban valaki mégis maga szeretné kikeverni a falra kerülő falfestékét, „alapanyagként” fehér színű festéket válasszon, a kétszeres átfestéshez szükséges mennyiségben beszerezve. Ezt, az adott gyártmányhoz ajánlott színező pasztát vagy színező festéket alkalmazva lehet a kívánt színűre változtatni. A keverést fúrógépbe fogott keverőfejjel alaposan és fokozatos adagolás mellett kell elvégezni. Ne feledjük, hogy kétszer ugyanazt a színt kézi színezéssel azonos árnyalatúra kikeverni lehetetlen.


A színezőanyagok önmagukban falfestésre nem alkalmasak, csak a megfelelő falfesték színezésére szolgálnak. Előbb mindig csak kevés színezőanyagot keverjünk az alapfestékbe, majd jól összekeverve ellenőrizzük a színét. Ha nem elég a telítettsége, újabb kevés színező hozzáadásával folytassuk a műveletet, míg el nem érjük a tetszésünknek megfelelő árnyalatot.

A festékszínező anyagok is számos színben kaphatók, jó tudni, hogy a fehér alapszínhez milyen árnyalat hozzákeverésével milyen színt kapunk. Fontos, hogy csak egy színűvel kísérletezzünk, mert a színezők összekeveréséhez nagy gyakorlat kell, és nem érdemes kockáztatni, mert melléfoghatunk a rossz színválasztással. Festéktípusonként adott, hogy egy festékhez mennyi színezéket lehet maximum hozzákeverni. Ezekkel ugyanis a fehér alapszínű falfestékből csak pasztellszíneket lehet kikeverni.


Zománc- és olajfestékek

Az átvonó zománcfestékek színválasztéka szerényebb, mint a falfestékeké, így ezeknél is szükség lehet az azonos gyártmányú alapszínek módosítására. Ezeknél azonban sokkal óvatosabbnak kell lenni, mert ezek nem ún. alapszínek, hanem többnyire már eleve kevert színű festékek, azaz külön pigmentekkel színezettek, és ezek keverésével csak hozzávetőlegesen lehet a bekevert festék színét megváltoztatni. Az adott színt általában fehér színű festék hozzáadásával lehet világosabbá tenni.

A keveréskor csak azonos összetételű és gyártású festékeket célszerű összekeverni. Egy kis mennyiségű keveréssel nagyjából meghatározható a várható kevert szín, ezeket az arányokat kell tartanunk nagyobb mennyiség bekeverésekor is. Korrigálásra nincs sok lehetőség. Egy szín beállításakor fokozatosan kell a színező festéket bekeverni, és az egész festékmennyiséget alaposan össze kell keverni. Ezzel elérhető, hogy a kikevert szín megközelítse az általunk elképzelt árnyalatot.


Az eleve kevert színű festékek összekeverésének eredményét is mindig kis mennyiségű próbával kell ellenőrizni. Ezt csak különleges esetekben célszerű megkísérelni, mert néha nagyon meghökkentő színeket kaphatunk.

Ritkán érdemes az olajfestékek keverésével az eredeti színt módosítani, célszerűbb a gyárilag színezett olajfestékeket használni, hiszen ezek is több színárnyalatban kaphatók a festékszaküzletekben. Ha mégis szükségesnek találjuk, lehetőleg bízzuk szakemberre, aki ebben kellően gyakorlott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakásfelújítás por nélkül

Életünk során többször is elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy otthonunkat, nyaralónkat, vagy épp munkahelyünket többé-kevésbé átalakítsuk, felújítsuk, megszépítsük. De bármit csinálunk is, szinte...


Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...