Szemfényvesztésnek tűnhet, de sokaknak bevált

2022-11-01 18:16:10 | Módosítva: 2022-11-01 18:20:01

A technika fejlődésével egyre gyakrabban találkozhatunk olyan eszközökkel gépekkel, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy léteznek ilyenek. Az egészségmegőrzésben két házilag használható és megfizethető árú kisgép igencsak elterjedt. Egyik a chi gép (csí gép), másik a fehérzaj generátor.

   

Chi gép: mozgás, fekve chi géppel

A chi gépek lényege, hogy fekvő helyzetben ráhelyezzük a lábainkat és a gép az egész testet átmozgatja úgy, hogy közben a kezelt gyakorlatilag pihen. Ez az átmozgatás a kínai görgetős masszázs és az aranyhalak úszás mozdulatainak kombinációját utánozza. A ringató mozgás fokozza a nyirok és vérkeringést, pihentet, stressz oldó hatású, kíméletesen átmozgatja a gerincoszlopot, így a kínai gyógyászat elveit követve harmonizálja az életenergiákat, és szabaddá teszi azok áramlását a test energiaközpontjai között.
Aki nem hisz az ilyesfajta életenergia áramlás és energiaközpontokról szóló keleti irányzatokban, annak is érdemes egy próbát tenni. A mozgásszegény életmódunkból, és az ülőmunkánkból adódó mozgásszervi problémák enyhítésére és megoldására is sokaknak bevált ez az eszköz. A chi-gép napi használata külsőleg és belsőleg is kedvezően befolyásolja szervezetünk kiegyensúlyozott működését. Míg a nyugati orvoslás a betegségek célzott leküzdésére koncentrál, addig a keleti gyógyászat komplexebben kezeli, mindent mindennel összefüggően veszi az egészségügyi problémákat. Míg például a nálunk használt gyógynövényeket egy adott betegségre ható hatóanyagaik miatt alkalmazzuk, keleten rengeteg „panacea” gyógynövényt ismernek, ami elvileg mindenre jó. És ebben van némi igazság is, hiszen ezek a növényen ugyan nem csodaszerek, de adaptogén hatásúak, azaz az emberi szervezet ellenálló képességét fokozzák, segítik a káros hatásokkal szembeni alkalmazkodást.

Kicsit ilyen ez a chi gép is, hiszen egy speciális irányú test-átmozgatással egyszerre lehet stresszoldó hatást, vérkeringés fokozást, gerinc és szinte teljes mozgásszervi átmozgatást elérni, melyek együtt a szervezet öngyógyító képességét fokozzák. És az sem hátrány akármilyen gyógykezelésről is legyen szó, ha az ember hisz annak eredményességében és a gyógyulásban, mert ezt kísérletekkel kimutatták, hogy akár 65 százalékkal is javíthatja a terápia eredményességét a placebo hatás.

A chi gép kimondottan jó szolgálatot tesz a jelen társadalmi helyzetben, amikor az emberek elfoglaltak, és sokszor nincs idejük, energiájuk, vagy a napi robot után kedvük sportolni. Bár a rendszeres sportot ez a kezelés nem helyettesíti, de akár TV nézés közben is átmozgat. A mozgásszegény életmód idővel rossz keringéshez vezet, ami később károsan hat a szív- érrendszerre, illetve az idegrendszeri működésre, valamint túlsúlyt okoz. A készüléket úgy tervezték, hogy alkalmas legyen a vérkeringés javítására, fáradtság megszüntetésére, az alvászavarok elmulasztására és egyben arra is, hogy használatával kedvezően befolyásoljuk teljes szervezetünk optimális működését. A chi gépek többsége normál és automata üzemmódban is használható (utóbbiban hol felgyorsul, hol lelassul a kezelés tempója). Mindkét üzemmódban többféle kezelési sebesség-fokozat található a nagyon lassútól, a nagyon gyors fitnesz fokozatokig.

E gépek által keltett passzív testmozgatás a végtelenített 8-as „aranyhal” mozgást utánozza, mely mozgásformával a keleti kultúrákban a gerinc betegségeit, elváltozásait korrigálták, amikor a földön feküdt a páciens, és lábaikat lágyan jobbra-balra mozgatták a gyógyítást végző szerzetesek.

A gépeken általában 5 perctől - 30 percig beállítható, és működés közben is változtatható a kezelés időtartama. A test a kezelés végén enyhén „pezsegni” kezd, ez azt jelenti, hogy a speciális mozgás hatására a vér megtelik oxigénnel és szinte érezni lehet „a vér frissülését”. A géppel történő 15 perces kezelés körülbelül egyenértékű egy másfél órás tempós séta hatásával. A ringató mozgás hatására a porckorongok is több folyadékhoz juthatnak és regenerálódhatnak, így nem nyomják többé a gerinccsatornából kilépő idegeket, tehát javulhat a hátfájás, a migrén, a fülzúgás.


Fehér zaj: zajjal a zaj ellen, fehér zaj generátor

Másik érdekes kisgép a fehér zaj generátor, mely azoknak segíthet, akik nem tudnak elaludni az éjszakai zajoktól. Az elv kicsit a „kutyaharapást szőrivel” mondáshoz hasonló, hiszen a gép generál egy egyenletes, monoton zajt, mellyel kizárhatjuk az éjszaka zavaró és olyan zajait, melyek változatosságuk miatt akadályozzák az alvást. Definíciója szerint a fehér zaj olyan, a hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amelynél a hang nyomásszintje állandó. Tehát egy folyamatosan ismétlődő, egyforma hangról beszélünk, amilyen például a porszívó vagy a hajszárító zúgása is. A fehér zaj szerepe hogy elnyomja a többi zajt, így az agyunknak csak egyféle hangforrással kell foglalkoznia.


Ez a kisgyerekeknél azért lehet különösen fontos, mert állandó zajban élnek. Ami idővel megszokható, ezért van az, hogy a felnőttek jelentős részének már fel sem tűnik az otthoni gépek alaphangja (hűtőszekrény, klíma), a lakásba beszűrődő utcai zajok, a szomszédtól áthallatszó zörejek, de a kisgyerekeknek ezek még ingerforrások. Ám ha ezeket az alapzajokat egy monoton hanggal, a fehér zajjal elnyomjuk, könnyebb az elalvás, és alvás közben is kisebb a felriadás esélye, mondjuk kutyaugatásra.


De a készülék nem csak az alvásban segít, kutatások szerint segíti a koncentrációt is. Tehát ha éppen fókuszált munkavégzést végez valaki, például tanul, vagy olyan dolgot csinál, amihez nagy odafigyelés szükséges akkor a fehér zajjal növelhető az ehhez szükséges teljesítőképesség.

Azonban a fehér zaj sem jön be mindenkinek, így egy ilyen gép beszerzése előtt érdemes előbb kipróbálni. Ez nagyon egyszerűen kivitelezhető, hiszen az internetről is letölthetünk többféle fehér zajt. Fontos a megfelelő hangerősség beállítása is, mert ha túl halk, akkor nem nyomja el a környezet zavaró zajait, ha pedig túl hangos,  akkor ez is zavaró lehet. Gyerekek altatásánál is használható a fehér zaj, ám ha nem rendszeresen van rá szükségünk, akkor egy telefonos mobilalkalmazást is elegendő letöltenünk, mely ilyet generál, nem kell feltétlenül egyből gépet vásárolnunk. A nagy hangerő nyugtalanságot és egyéb egészségügyi károkat is okozhat. Az átlagos emberi hang 50 dB körüli erősségű, de amikor például egy gyereket altatunk, mi is halkabban beszélünk, tehát ez iránymutató lehet a fehér zaj hangerejének a beállításában.


A rossz alvás egész közérzetünket meghatározza másnap, hosszabb távon fennálló alvászavarok pedig nem csak lelki, hanem fizikai tüneteket is okozhatnak. A hirtelen zajok zökkentenek ki legjobban az alvásból, ezek hatását tompítja a fehér zaj. A fehér zaj blokkolja ezeket a kellemetlen jelenségeket, így a rosszabb alvókat is képes mélyebb álomba ringatni.

És ha már itt tartunk, létezik rózsaszín zaj is, ez annyiban tér el a fehér zajtól, hogy míg a fehér minden frekvencián azonos erősséggel szólal meg, a rózsaszín nagyobb intenzitással és hangerővel rendelkezik a mélyebb tartományokban. A rózsaszín zaj szintén javíthatja az alvás minőségét, ez főleg olyanoknak ideális, akiknek a füle érzékenyebb a fehér zaj magasabb frekvenciáin megszólaló hangjaira. Emellett segíthet többek közt a fülcsengéssel küzdő embereknek is. A frekvenciáktól függően megkülönböztethető még vörös és barna zaj is…


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni wellness - háromszázezer alatt

Szaunák, masszázskádak, masszázspanelek... számos kényeztető, az ellazulást segítő, sőt, az egészségre is jótékonyan ható otthoni wellness elem honosodott meg hazánkban az utóbbi években....