Hobbi baromfiudvar

2010-10-06 00:43:09 | Módosítva: 2014-02-11 12:01:52

Nagyanyáink színes baromfiudvaraira sokan nosztalgiával gondolunk, ám a színes és hasznos állatokat a mai kertekből sem kell feltétlenül nélkülözni. Tőlünk nyugatabbra egyre divatosabbak a hobbi-baromfiudvarok.

Ebben az esetben ne a hagyományos tyúkólra gondoljunk, hanem olyan, a képeken is látható építményekre, melyek esztétikai hatással is bírnak, nem foglalnak el nagy helyet, ám arra elegendők, hogy néhány szárnyast tartsunk bennük elsősorban hobbi céllal, de nem lebecsülve a várható tojáshozamot sem.
A régi baromfiudvarok tarka világa abból eredt, hogy sokféle állat él bennük: tyúkok, kacsák, ludak, pulykák, galambok. A különböző fajok együtt tartása csak akkor oldható meg, ha elegendő életteret tudunk biztosítani számukra, ehhez pedig sok helyre van szükség. Amennyiben kisméretű hobbi baromfiudvar építéséra adjuk fejünket, inkább csak 1-2 fajt tartsunk benne, azokat is úgy, hogy az erőviszonyok kiegyenlítettek legyenek. Mondjuk a kis testű fürjeket nagytestű tyúkokkal összezárni nem szerencsés, mert az egyoldalú küzdelem véres kimenetele előre borítékolható. A többféle állat összezárása azért sem szerencsés, mert táplálékigényük is különböző lehet. De a sokszínűségről nem kell lemondanunk, hiszen ha törpetyúkokkal népesítjük be a baromfiudvart, azoknak számos szín-, és formaváltozata van, mint a kontyos, gatyás, kopasznyakú stb. Így a színek is változatosak lesznek, de az erőviszonyok is kiegyenlítettek maradnak.

Baromfi ól és berendezése

Mint a képeken is látható, nagyon szép, és a leendő lakók igényeinek is megfelelő hobbi baromfi ólakat készíthetünk. A lényeg, hogy legyen egy olyan hely, ahol elbújhatnak a madarak, például a tojás, kotlás idejére, de legyen egy kifutó is.
Áthelyezhető ketrecben mindig friss fű áll az állatok rendelkezésére.A kisebb építmények előnye, hogy áthelyezhetők, így alattuk a fű nem károsodik, hiszen mielőtt már látszana, hogy egyre megviseltebb a gyep a baromfik munkálkodása révén, egyszerűen arrább toljuk a ketrecet. Nem tartozik szorosan ide, de régen készítettek olyan nagyméretű legeltető kereteket, melyek gyakorlatilag kerekeken guruló, alj nélküli ketrecek voltak. Egy ilyenbe 3-4 juh befért, és ha lelegelték a ketrecük alatt a füvet, fejükkel kicsit arrább tolták a ketrecüket a friss fűre. Ez is hasonló megoldás azzal, csak a tyúkudvar lakói maguktól nem tudják majd áthelyezni a ketrecet.
Legjobb, ha baromfiház fából készül, a rácsozat pedig műanyaggal bevont drótháló. Ennek előnye, hogy könnyen tisztítható, hátránya, hogy egyes állatok addig csipkedhetik, amíg le nem koptatják a bevonatot.
Speciálisan baromfiféléknek többféle etető és itató készül. Azok a jó itatók, amelyek részben zártak, így a madár nem tud fürdeni a vízben, nem piszkolja be azt. Etetőből is érdemes olyat választanunk, amelybe teljesen be kell dugja a fejét a madár. Ezzel megelőzhetjük, hogy a takarmányba belelépjen és szétkapirgálja.
A tojóládának a madarak méretéhez kell igazodniuk. Az almozás főleg a lábtollazatos, azaz "gatyás" madarak esetén lényeges.

A lakókról

Sokféle baromfi közül választhatunk, ha a hobbi-ólunkat szeretnénk benépesíteni. A pulykák nagytestűek, a gyöngytyúkoknak pedig a mozgásigényük a túl nagy, ezeket inkább ne rakjuk ilyen kis építménybe, és a struccokat is felejtsük el... De alkalmasak ezek az épületek például fürjek tartására, amelyek értékes tojásukkal némi hasznot is hoznak. A tyúkok közül a kistermetű dísztyúkok tartásával érdemes megpróbálkozni, ezek szépek, és a tojástermelésük sem elhanyagolandó. Vízi szárnyasok közül számos gyönyörű kacsaféléből választhatunk, ám arra számítsunk, hogy ezeknek az állatoknak a megfelelő tartásához némi vízfelületre is szükség van, amiben úszhatnak. A díszrécék hátránya, hogy folyamatosan mindent nedvesen tartanak maguk körül, így tisztántartásuk sok munkával jár.
A galambdúcba szoktatott galambok takarmányozásuk nagy részét maguk megoldják, hiszen megkeresik táplálékukat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: baromfi, tyúkól, kotló, tyúk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Haszonállat a kertben

Mint ahogy a természetben is, az állatok és a növények együtt élnek egy helyen, egy kert is akkor működik kiegyensúlyozott biológiai rendszerként, ha fajösszetétele minél változatosabb. Egy kert...