A nem „hófehér leányszoba”

2010-09-22 22:13:30 | Módosítva: 2018-04-18 09:16:27

A romantikus regények hófehér leányszobája rég a múlté, sőt már a kifejezetten lányosnak mondott rózsaszín sem egyeduralkodó. Mert miért ne lehetne egy kislánynak a megszokottól eltérően kék, zöld, vagy akár lila szobája, ha azt szereti. Bátran térjünk el a hagyományoktól, és gyermekünkkel közösen válasszunk újat, szokatlant, esetleg meghökkentőt!

Képes ötletadó


A puritán berendezésű szobában az emelt ágy a legszembetűnőbb. Fiókos és nyílóajtós szekrények tartják a matracot. A színválasztás nagyon finom és lágy, az almazöld és tört-fehér megnyugtató hátteret ad. Különleges az átlóban színezett mennyezet is. A pasztellszínű ágytakaró, pedig kifejezetten nőies.


A szokványos pink-fehér színek egyáltalán nem szokványos összképet alkotnak. A beépített üveges szekrény ajtajára helyezett mintás anyagok terülő díszként dekoratív mintát hoznak létre, és takarják a bútor belsejét. A függöny, a szőnyeg és a bútorok is rózsaszínben pompáznak, mégsem a "habos-babos" szokvány romantika jellemzi a teret.


A skandináv stílusú tiszta színekkel berendezett szoba lágyságát leginkább az ágyfüggöny batisztja és a fonott bútorok adják. A megemelt ágy alatti függönyös rész kiváló tárolóhely. A derűs napsárga szín is több helyen megjelenik. A polcos szekrénybe helyezett cicás kislányt ábrázoló kép romantikus lélekre utal. Romantika fodrok nélkül.


Ebben a testvérek számára kialakított szobában a koptatott ágyak kaptak nagy hangsúlyt. A kockás vászontextilek és a madeira szoknyás matracok is régi időket idéznek. A színek önmagukban fiúknál is alkalmazhatók lennének, de az anyagválasztás és a fodrok egyértelművé teszik, hogy lányszobáról van szó.


Ez egy kék leányszoba, ráadásul angolosan zsúfolt, ahol semmi sem szokványos. A lányos romantika itt is a mintákkal és az anyaghasználattal teljesedik ki. Különösen szép, a tapétázott mennyezet a bordűr szegélyekkel. Mindez nem igényel plusz dekorációt. A falat az ágy köré épített, világosra festett faburkolat védi.


Piros-fehér, kevés natúrral. Nem csak a szín kevés, hanem a forma is, de mégiscsak lányokra jellemző. Alátámasztja ezt a hajlított konzolasztal lágy íve és légiessége. A karika formájú szőnyeg sem illene egy fiú szobájába. Határozott egyéniségű, biztos ízlésű fiatal hölgyet sejtünk a berendezés mögött.


Ebben a leányszobában érdekesen keveredik a marokkói stílus a szecessziós képzőművészettel. Mucha reprodukciója jól mutat a kasmírmintás ágytakaró, a dús függönyözés és a keleti dekorációs tárgyak között. Nem lóg ki a sorból a négybetűs áruház egyszerű fonott fotelja sem.


Szinte hihetetlen, hogy milyen nőies ez a szoba. Ha csak a színekről beszélnénk, az ibolya, a zöld, a narancs semmi ilyet nem sugallna. A harmonikus árnyalatok, a függönyredőzés a virágos képek és a szekrényfiókok színes betétei olyan finomságot eredményeznek, amit csak egy lányszobától várhat el az ember. A teljesen szokatlan bársonyos lila padlószőnyeg is csak egy hölgyé lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrénybe zárt ágyak

A kis alapterületű lakásokban egy kényelmes fekhely elhelyezése mindig gondot okoz. Ez még a kinyitható kanapékkal vagy hálóhellyé alakítható ülősarkokkal is csak kompromisszumok árán oldható...


Hálóhely elszeparáltan

Sok oka lehet annak, amikor nincs külön hálószoba a lakásban. De aludni akkor is kell, és a nyugodt alváshoz szükség van egy kényelmes, meghitt helyre. Ilyen esetekben legtöbbször az...