Kamerás megfigyelőrendszerek

2010-10-06 00:20:14 | Módosítva: 2010-10-13 10:30:41

A biztonsági kamerás megfigyelésnek hatalmas piaca van, ahol nem csak a kínálat, de a kereslet is rendkívül szerteágazó. Minden gyártónak és kereskedőnek más-más elképzelése van a megfigyelési rendszerekről, és mindenki az általa preferált megoldást kínálja. Összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat.

Nagy értékű lakó- vagy céges ingatlannál gyakran merül fel az igény, hogy kamerák segítségével figyelhessük meg a házon belül és kívül történő eseményeket, ezeket megbízhatóan rögzíthessük több hónapon keresztül, és visszanézhessük akár a világ másik végéből is. Erre a legjobb megoldás egy számítógép alapú kamerás megfigyelő rendszer.
Persze ez csak első olvasatra tűnik ilyen bonyolultnak. Valójában egy hagyományos számítógépbe helyezett digitalizáló kártyáról van szó, ami a kamerákból érkező elektromos jeleket, egy szoftver segítségével rögzíti a számítógép winchesterén. Ugyanez a szoftver teszi lehetővé a lejátszást, a kamerák vezérlését, és még számtalan kényelmi és biztonsági funkció beállítását is. A kamerás megfigyelő rendszer óriási előnye az élő őrzéssel szemben, hogy csak egyszeri beruházást igényel, míg az őrszemélyzet folyamatos költséget jelent. A megfigyelő rendszer nem alszik el, és nem lehet megvesztegetni.

Mi alapján válasszunk?

Mielőtt valaki biztonsági rendszer telepítésére adná a fejét, jó ha tájékozódik a lehetőségeiről. Nem elengedő kiválasztani néhány szimpatikus árú és tudású biztonsági kamerát, hanem tudnunk kell, mit is várunk el azoktól, és mit képesek visszaadni a készülékek elvárásainkból.

Kompakt megfigyelő rendszerek

Forgatható kamerával nagy teret pásztázhatunk átAsztali DVD lejátszó méretű, olcsó, minimális tudású készülékek. Fontos megjegyezni, hogy az alacsony árért cserébe meg kell barátkoznia a gyenge képminőséggel és a nehézkes kezelhetőséggel annak, aki ilyet választ. Ami elsőre talán vállalható kompromisszumnak tűnik, arról fontos tudnunk, hogy majd pont akkor nem fogunk a révén használható információhoz, bizonyítékként használható felvételhez jutni, amikor baj van. Márpedig biztonsági rendszereket pont ezért vásárolunk! Leggyakrabban 4-8-16, alacsony felbontású, gyenge fényviszonyok között rosszul teljesítő kamera csatlakoztatható hozzájuk.

Számítógép alapú megfigyelő rendszerek

E rendszerek ár-teljesítmény viszonya a legjobb, de ezeken belül két kategóriát kell megkülönböztetni. Az első az egyszerű, hétköznapi számítógépbe szerelt, olcsó digitalizáló kártyával működő, gyakran számítástechnikai cégek kínálatában is felbukkanó rendszereké. Ezek az otthoni játéknak, érdekességnek megfelelők, de a nem szakszerűen kiépített megfigyelő rendszerek többre nem jók. Az ilyenek több okból sem garantálják a biztonságunkat. Ezeknek a rendszereknek évekig a nap 24 órájában tökéletesen kell működni. Ráadásul a velük rögzített anyagok bizonyítékként történő felhasználásával is adódhatnak gondjaink.
A másik kategóriát a kiszolgálók (szerver) minőségét képviselő, számítógép alapú, biztonságtechnikai cégek által gyártott, MABISZ minősített, rendőrségi telepítői engedéllyel kiépített, rendőrségi jegyzőkönyvbe vett rendszerek jelentik. Míg áruk mindössze 20-30 százalékkal magasabb a fentebb említettekénél, a biztonsági értékük, használhatóságuk, megbízhatóságuk azok sokszorosa.

Csúcskategóriás megfigyelő rendszerek

A Sony, Panasonic, Samsung, Axis professzionális megfigyelő rendszerei. Itt a legjobb a képminőség, legmagasabb a megbízhatóság. Az ilyen rendszereket általában bankoknál, kiemelt biztonsági fokozatú helyeken telepítik. Áruk sokszorosa a számítógép alapú megfigyelő rendszereknek.

IP alapú megfigyelő rendszerek

Ezeknél a rögzítés nem a kamerák által megfigyelt objektum területén, hanem Internet segítségével távolról is nyomon követhetjük a ház körüli mozgástattól távol történik. Minden kamera magában foglalja a videó-szervert, így a helyszínen telepített központra nincs szükség. Az adatok internetes hálózaton jutnak el egy központhoz. Ez a megoldás kis megfigyelt terület és mindössze néhány (1-3) kamera esetén ajánlott, ezeknél költség-hatékony. Térfigyelő rendszerek esetében gyakran alkalmazzák ezt a megoldást. Nagyon megbízható, de az ára magasabb kategóriát képvisel

Mini megfigyelő rendszerek

A jól rejthető, alacsony-feszültségről működő rendszereket általában kiépített infrastruktúra nélküli helyeken, ideiglenesen felállított alkalmazásoknál - például egy rendezvényhez kitelepült értékesítési helyen - vagy gépjárművekben alkalmazzák. Mivel felhasználásuk kampányszerű - tehát nincs szükség 365 napon keresztüli, 24 órás működésre - állandó telepítésben történő felhasználásukat nem ajánljuk, hanem olyan esetekben javasoljuk, amelyek megfelelnek a fentebb vázoltaknak.

Személyiségi jogok

A jelenlegi jogi szabályozás alapján magánterületen belül gyakorlatilag mindenki azt és úgy rögzít, ahogy ő akar. Természetesen a magánterület nem azt jelenti, hogy a szobaablakból felvehetőek a járókelők az utcán!
Figyel a "Nagytestvér" - közterületen isSzemélyes adatot felvenni és felhasználni általában csak az érintett személy beleegyezésével szabad, aki számára követhetővé és ellenőrizhetővé kell tenni az adatfeldolgozás egész útját. Mindenkinek joga van tehát tudni, hogy ki, hol, mikor és milyen célra kívánja felhasználni az ő személyes adatát, azt rögzítik-e, hol és meddig tárolják, s ez alapján dönteni arról, adja-e előzetesen ahhoz a hozzájárulását. Az érintett személyeknek joguk van arra is, hogy a kamerákkal készült felvételekről információt kérjenek, azokat megtekinthessék, és függetlenül a képmás rögzítéséhez adott előzetes hozzájárulástól, ragaszkodhatnak a felvételek törléséhez is.
A rögzített képeket egyébként csak a megfigyelés szempontjából legszükségesebb ideig szabad tárolni. Ugyancsak a megfigyeltek beleegyezése szükséges ahhoz is, hogy a megszerzett adatait (képmását) az adatkezelő (munkáltató) mások részére továbbíthassa, nyilvánosságra hozhassa. A rendszer telepítése előtt, a tervezési fázisban ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell a biztonságtechnikai céggel.

Technikai fejlettség

Néhány éve a felvételeken a bankrablóról azt is nehéz volt eldönteni, férfi vagy nő, ma már az is megnézhető, hord-e kontaktlencsét. Ez az előrelépés a több megapixeles, digitális hálózati kameráknak köszönhető. Egy biztonsági kamerarendszer alapesetben nem túl bonyolult.
A különböző pontokon elhelyezett fix vagy mozgó kamerák a képet egy vagy több monitorra továbbítják, az egész mögött pedig van egy felvevő egység, ami a képeket tárolja a későbbi visszakereséshez. A kamerák lehetnek analóg vagy digitális eszközök, a digitálisak pedig különböző felbontásúak. Ma már a legnagyobb gyártók mindegyike kínál öt megapixeles vagy efölötti felbontású készülékeket, és itt is mindinkább elterjednek a képernyők világából átvett HD, Full HD elnevezések. Az eltérő felbontáson túl változhat az eszközök fényérzékenysége is, de jellemzően ma már ott, ahol egy ember szabad szemmel lát, ott a kamera is működik.

A fekete-fehér kamerának nagyságrendekkel kevesebb fényre van szüksége a jó minőségű kép előállításához, mint a színesnek. Míg a színes kamerának 1 Lux körüli fényre van szüksége, addig a fekete-fehérnek 0,01 Lux-ra. Ez nagyságrendben azt jelenti, hogy a színes kamerának legalább két izzólámpa fénye kell, míg a fekete-fehér egy gyertya, vagy az utcáról beszűrődő közvilágítás fényénél is működőképes. Ahol ez is kevés, ott a rendszerek digitális hőkamerákkal egészíthetők ki.
A rögzítő egységek is messze többet tudnak az egykori VHS-felvevőknél. A digitális jelet merevlemezen tárolják, de a megapixeles felbontás megnövekedett adattömege miatt ma már nem ritka, hogy egy-egy komolyabb biztonsági kamerarendszer mögött önálló, a szerverparkokból ismert adattároló dolgozik. A háttértárolók nem csak rögzítési feladatokat látnak el. A rendszerekhez komplex keresési modulok csatlakoznak, amelyekkel az időponton kívül akár mozgásra, fényviszonyok változására vagy igény szerint más eseményekre is rá lehet keresni, akár távolról is.
Természetesnek számít, hogy egy esemény hatására - mozgás, fény, füst, hőmérséklet, a behatolásérzékelő jel - a felügyelő szoftver automatikusan riaszt, értesíti az üzemben tartót és a hatóságokat, és ezzel egy időben megkezdi a képek továbbítását is egy tetszőleges, külső számítógépre.

Bizonyíték erejű?
A komoly, számítógép alapú, digitális rendszerek úgynevezett digitális vízjellel látják el a felvételt. Ez arra jó, hogy azonnal egyértelművé teszi egy felvételről, hogyha ahhoz hozzányúltak, hogyha annak a folyamatosságát megszakították, ha azt szerkesztették. Az ezzel ellátott felvételeket a rendőrség, vagy a bíróság azonnal elfogadja bizonyítékként.

Költségek

A vezeték nélküli összeköttetés megkönnyíti a telepítést, viszont rádiójelekkel zavarható a vételA rendszerek kiépítési, üzemeltetési költsége az egyik legsarkosabb kérdés. Az egyedi igények és kiépítések az árat széles skálán változtatják, de általánosságban egy jó nevű, megfelelő felbontású digitális kamera nagyjából nettó 150-200 ezer forintba kerül. A szükséges alapszoftverek 30 ezer forint körül beszerezhetők, ugyanennyibe kerül a hardver is. Ezek a számok csak az alapkiépítést jelentik, intelligens keresések, hőkamerák vagy önálló adattároló rendszerek ezt az árat akár egy nagyságrenddel is emelhetik. A technológiai lehetőségek mára többnyire a valós igények előtt járnak, az elképzeléseknek leginkább a pénztárcánk szab határt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kopet avatarja

Kopet         Titkoskamera

Miután harmadszorra törtek be kint a pincénél azóta vennem kellett egy ilyen megfigyelő rendszert, csakhogy én pár tízezerből megúsztam távirányítós akksis kamerával , nem 150-ből.....Ajánlom a titkoskamera.hu-t a kedves cikkírónak mielőtt százezres költségekről beszél.

Hasznos tanácsok autósoknak

A közúti közlekedési balesetek meghatározó része gondatlan – a lehetséges következményeket figyelmen kívül hagyó, jogsértő – magatartásra vezethető vissza. Az a tény, hogy a balesetek túlnyomó...


Személy- és vagyonvédelem nyomkövetővel

A GPS nyomkövetők ma már bárki számára – viszonylag olcsó áron – elérhetők, és a személy- és vagyonvédelem olyan fokát valósítják meg, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Személyek,...