A demográfiai változásokra keresnek választ a nemzetközi konferencián

Elöregedés, bevándorlás: átalakulás előtt az európai városok

2010-07-20 16:16:29 | Módosítva: 2010-07-20 16:18:06

Volt idő, amikor a népességfogyás valami megfoghatatlan, távoli problémának tűnt, ma pedig már azon aggódunk, hogy fogja eltartani az egyre kevesebb aktív dolgozó az egyre több nyugdíjast. Ám arról még mindig kevés szó esik, hogy a demográfiai változások – a bevándorlás, az elöregedés – alapjaiban formálhatják át az európai településeket. Milyen lesz a jövő városa? Koordinálatlanul szétterül, összezsugorodik vagy épp besűrűsödik? Az Európai Városi Tudáshálózat (EUKN) budapesti konferenciáján többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ szeptember 13-án és 14-én.

Európai óriási demográfiai átalakulás közepén áll, miközben a legtöbb ország lakossága öregszik, egyre jelentősebbé válik a bevándorlás szerepe is. A hatások olykor ellentétes folyamatokat váltanak ki: egyes nagyvárosok elnéptelenednek, mások egyre több új lakost vonzanak. De a növekedés is sokféle lehet: vannak települések, amelyek szétterülnek és mindenféle rendszer nélkül terjeszkednek, míg máshol a határok nem változnak csak a népsűrűség lesz egyre nagyobb. Nem könnyű megjósolni, mit hoz a jövő, de ami még nehezebb: az a felkészülés a változásokra. Azok ugyanis számos kihívást jelentenek.

Európa lakossága elöregszik, ami egyrészt a hosszabb várható élettartamnak, másrészt a kevesebb gyermeknek köszönhető. Vagyis megváltozhat az „átlagember”, amihez a város igazodik. Lehet, hogy átalakul a lakáspiac vagy épp a közösségi közlekedés, hogy megfeleljen az új igényeknek?

De nem csak öregszik, folyamatosan változik is a lakosság: a családosok vagy gyermekvállalás előtt állók, ha tehetik már ma is gyakran otthagyják a belvárosokat és a kertvárosokba, agglomerációs kistelepülésekre költöznek. Érdemes-e megállítani ezt a folyamatot? És ha igen, akkor egyáltalán lehet-e?

Az elvándorlás mellett egyre nagyobb szerep jut a bevándorlásnak is: a vidék „kiürül” egész Európában, ám kérdés, hogy a kistelepülésekről nagyvárosokba költöző emberek hogyan igazodnak el az új környezetben?

Sokan sokfelé próbálják megtalálni a megoldást. Magyarországon is vannak sikeres kísérletek, az idősek vagy épp a hajléktalanok bevonására, a városrehabilitációra, esetleg egy korábban „kirekesztett” városrész integrálásra. 2010. szeptember 13-14-én a hágai Nicis Intézet és a VÁTI Nonprofit Kft épp azért rendezi meg az Európai Városi Tudáshálózat (EUKN) konferenciáját, hogy az európai döntéshozók, politikusok, kutatók és szakemberek megismerhessék a már bevált példákat, tapasztalatot cseréljenek, esetleg tanulhassanak egymás hibáiból.

A rendezvény, amelynek előadásanyagai könyv formájában is olvashatók lesznek, a holland Belügyi és Királysági Kapcsolatok Minisztériuma és a Lakásügyi, Területrendezési és Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a magyar Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készüljünk fel a nyári hőhullámokra

2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta. Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől: a 100 évvel ezelőtti időszakhoz...


Háromkerekű Kawasaki koncepció

Valamikor világosan elkülönült az autó és a motorkerékpár fogalma, a ketté és a négykerekű. Újabban azonban – a városi igények, és a biztonság – sorra termelik a két kategória közötti háromkerekű...