Többféle változatban

Fakerítések

2013-09-06 14:04:22 | Módosítva: 2014-02-11 11:29:06

A faanyagok jó megmunkálhatóságuknak és - megfelelő felületkezeléssel - időtállóságuknak köszönhetik elterjedésüket. Viszonylag olcsók, és a különböző fa szerkezetek házilag is könnyen elkészíthetők, felszerelhetők. A fakerítések puhafából és keményfából is készülhetnek. A fenyőlécből készültek olcsóbbak, de jóval komolyabb felületkezelés szükséges állapotuk megóvásához, mintha akácból, tölgyből vagy bükkből készül a kerítések esetén.

A faanyag legyen száraz, mert ha nedvesen használjuk fel, akkor idővel a száradása során még repedezhet, de más probléma is van ezzel: a kelleténél nagyobb nedvességtartalmú faanyag nem fogadja be, nem szívja be a felületkezelő anyagokat, így azok kevésbé tudják kifejteni jótékony hatásukat.


Jó, ha a megvásárolt kerítésanyag már eleve valamilyen gombásodás elleni kezelésen túlesett. A fakerítések klasszikus típusai között vannak a jelképes ágyásszegélyek, melyek különféle magasságokban kaphatók, és a kész táblákat egyszerűen csak a földbe kell nyomni a lábaiknál. E lábakat - melyek a földbe kerülnek - régen égették, mert a felületén keletkező hamu védett a talajnedvesség rontó hatásától. Ma már inkább folyékony bitumennel kezeljük le, mert az teljesen elzárja a faanyagot a talaj nedvességtartalmától, illetve az ennél sokkal korszerűbb fatelítéses módszerrel tartósítjuk.


A vadászkerítés nagyobb az ágyásszegélyeknél, és vannak a normál méretű kerítések, melyek állhatnak deszkákból, lécekből, vagy átláthatatlan lamellás táblákból. A nagyobb, hagyományos térhatároláson túl biztonsági funkciókat is ellátó kerítések esetén legjobb, ha vasvázra csavarozzuk a fa elemeket, így sokkal tartósabb szerkezetet kapunk, és évek múlva, amikor a lécezést cserélni kell, a váz akkor is még újszerű lesz. Ilyen esetben a lécek felcsavarozása után pár hónappal a csavarokat húzzuk meg újra, mert a fa száradása következtében valószínűleg lazulni fognak még. Ezt azért fontos, mert ha laza csavarozással megy neki az ősznek és a télnek a kerítés, a csapadék befolyik a csavarfuratokba, és ott sokáig áll majd, nem szárad ki könnyen, és ez a fa élettartamát jelentősen lerövidíti.


Ha nem oldható meg a fémvázra szerelés, akkor mindenképpen használjunk oszloptartó vasalatokat, hogy a talajjal ne a fa részek érintkezzenek! Ezekből számtalan változat kapható: földbe üthető oszlophüvely, betontuskóba rakható, dübelezhető vasalat, áruk pedig 1000-3000 Ft között van, ami eltörpül ahhoz képest, ha a megvásárolt, felszerelt, felületkezelt, azaz ekkorra már jelentősebb költséggel bíró kerítésünk oszlopai elkorhadnak, és az egész kidől…

A festés

A fakerítéseket felépítésükkor megfelelő felületkezeléssel kell ellátni, ami megvédi a fát a környezeti ártalmaktól. E felületkezelés évek során felmerülő hibáit azonban folyamatosan érdemes javítani, így hosszú évekig megóvható a fakerítés. A fából készült kerítéseink és kültéri tárgyaink (asztalok, székek, hinták stb.) sajnos korhadásnak indulhatnak a tél, tavasz alatt, az időjárás okozta sérülések nyomot hagyhatnak rajtuk, ezért érdemes ezeket is felújítani nyáron. 


Nedvesebb levegő hatása még kihathat a fa kerítések állapotára, ezért ezt a munkát szárazabb, már melegebb napokon ajánlatos elvégezni. Kövessük az előrejelzéseket, és ha 1-2 nap távlatában esőt jósolnak, akkor inkább halasszuk el a munkát, mert az esős napok párával is járnak. Ha az időjárás is kegyes hozzánk, csak akkor fogjunk hozzá a fa kerítés festéséhez. A fakerítéseket leginkább a korhadás fenyegeti, emiatt néhány évenként fakonzerváló szerrel kell kezelni őket. Csak a teljesen kiszáradt faanyagot tudjuk hatékonyan kezelni, és azt is csupán száraz időben, különben nem szívódik be kellőképpen a festék.


A felületet fel kell érdesíteni, meg kell csiszolni a régi felületet, eltávolítani a lejövő régi festéket; majd portalanítani kell, hiszen anélkül nem fog megtapadni a festék. Alapozzuk le a felületet. Az alapozó beszívódik a pórusokba, így véd a penészedés, gombásodás és rovarkártevők ellen. Néhány óra száradási idő után a színtelen alapozó rétegre kerüljön a színtelen vagy színes kültéri lazúr. 

Lazúrok közül találunk a boltokban oldószeres, és vizes alapúakat is. Utóbbiak jóval környezetkímélőbb megoldást nyújtanak, amellett hogy ma már azok tartóssága sem marad el oldószeres társaiktól. Ha nem natúr hatást szeretnénk elérni, akkor a legfelső réteget egy fedőfesték adhatja, amihez UV álló kültéri zománcfestékre van szükségünk. Amennyiben nem vagyunk túl jártasak a kültéri munkálatokban, vásárolhatunk olyan festék is, ami alapozó és fedőréteg is egyben. Időt is spórolhatunk ezzel, hiszen nincs szükség a két réteg közötti száradási időre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A tartósság titka

A faanyagok kül- és beltéri felhasználásának lehetőségei szinte korlátlanok. A természetes anyag kellemes érzete legtöbbször felülmúlja a fém, kő vagy műanyag építőanyagokét, azokat ridegnek,...


Gabion kőkosaras építmények

Ezek az acél huzalhálós szerkezetek ugyan nem ismeretlenek az ingatlantulajdonosok körében, mégis kevesen ismerik fel alkalmazásuk előnyeit. Főleg földmű szerkezeteknél nagyon előnyösek, ám...