Régi légelszívók tisztítása

2009-07-22 22:40:19 | Módosítva: 2009-07-28 09:50:02

A régi szagszűrő műanyag kosarában van az aktívszenes zsákháló, amibe szitált aktív granulátumot kell tölteniA régi típusú légelszívók közel sem olyan "puccosak", mint mai utódaik, ám a jól karbantartottak még ma is jól szuperálnak. Légszállításuk is megfelelő, és alig hangosabbak a mostaniaknál. Viszont ezeket gyakrabban ajánlatos tisztítani, mert műanyag paplanos zsírfogóik bizony 2 havonta telítődnek. Hátrányuk, hogy az aktív szenes szűrőtöltetük cseréje már elég nehezen és körülményesen oldható meg.

A több évtizede jól funkcionáló, hazai gyártmányú légelszívók alsó, leemelhető része rejti a zsírfogó paplant, ami könnyen kiemelhető, és többszöri mosogatószeres, melegvízben való átgyúrásuk, majd intenzív átöblítésük, kiszárításuk után visszaszerelhetők az ugyancsak teljesen megtisztított, áttört felületű fenéklemezre. A zománcozott lemezfelület nem túl dekoratív, de jól tisztítható.
Gondot az aktívszenes szűrő granulátumának a cseréje okoz. Az eredeti granulátumot a felső armatúrába erősíthető, kettősfalu műanyag kosár és az abba elhelyezett zsákháló fogta össze. A kb. 0,5 kg-nyi szén granulátum 4-6 hónap alatt telítődik, és csak a granulátumot kell kicserélni. Beszerzése viszont ma már egyre nehezebb, szénkeféket és aktívszenes szűrőket árusító szaküzletben célszerű keresni. Általában 1 kg-os csomagban szerezhető be, ami az ilyen légelszívóknál két töltetcserére elegendő.

A zsírfogó paplant belülről alakos huzalok szorítják az alsó, perforált fedőlaphoz, és gyakran tisztítandó A granulátumot célszerű átszitálni, hogy a por ne juthasson ki a háló szemcséi közül. A háló feltöltése és a nyílás összeöltése, majd a tartókosárba helyezett friss töltet lezárása után a szűrőegység a légszívó motor elé rögzíthető. A tiszta zsírfogós alsó takarórács visszahelyezését követően pedig az elszívó már újra üzemkész. Ha az aktívszenes szűrőbe nem szerezhető már be a granulátum, a páraelszívó teljesítményét ez nem befolyásolja, és a beszívott levegő zsírgőzét a zsírfogó paplan továbbra is hatékonyan csökkenti.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...


Konyhai elszívó oldalfalba

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan lehet nagy átmérőjű furatot készíttetni beton-, illetve tégla falba. A cikkünkben leírt betonpanel fúrás nem öncélúan történt. A cél egy oldalfali...