Strandlopások megelőzésére ajánlások

2009-08-04 19:25:46 | Módosítva: 2009-08-04 19:27:10

A tolvajok kedvenc nyári vadászterülete a strandok, uszodák környéke. A hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, és a kijárat felé indul vele. Minden szezonban akad hol több, hol kevesebb strandi lopás. A strandok szarkái nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is, mint például mobiltelefon, videokamera vagy éppen pénztárca. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A legjobb védekezés a megelőzés. Ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, azokat inkább a csomagtartóban helyezzük el. A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat pedig egyszerűen hagyjuk otthon.
A strandokon az óvatosságra a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelősséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelőzhetőek a lopások. Elég, ha valaki odafigyel szomszédja holmijára, amíg Ő távol van.
Ha nem hozunk magunkkal ékszert és nagyobb mennyiségű készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat, benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet olyan, hogy meglopnak bennünket.

A rendőrségnek nincs könnyű helyzete a hasonló esetekben indított nyomozások során. Az esetek felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről legritkább esetben van információjuk. Egy-egy napon bár rengetegen megfordulnak egy strandon, nehéz szemtanúkat találni. A lopás ténye nem minden esetben kerül a rendőrség látókörébe, mert akit megloptak, gyakran szégyelli a saját figyelmetlenségét.
Amennyiben bűncselekmény sértettjévé, áldozatává válik, minél előbb tegyen erről bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon, és vegye igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét.


Nyári betörések megelőzése

A nyári szabadságok alatt magára hagyott otthonunkra is több veszély leselkedik. A folyamatosan lehúzott redőny, a postaládában összegyűlt levelek és reklám kiadványok, a fel nem vett telefon és kapucsengő sajnos jelzéseket adnak a betörő számára; nincs otthon senki, szabad a pálya.
A felsorolásból már néhány megoldási javaslat is kiolvasható. Ha tartósan elutazunk, beszéljük meg egy megbízható szomszéddal, akire lakásunk kulcsát is rá merjük bízni, hogy időnként menjen át otthonunkba. Szellőztessen ki, ezalatt húzza fel a redőnyöket, tárja ki az ablakot, öntözze meg a virágokat az erkélyen is, nem baj, ha látják a mozgást. Ürítse ki rendszeresen a postaládát, és vegye ki a reklámkiadványokat, akárhová is dobták be. Tegye ezt meg néha az eseti órákban is, gyújtson lámpákat, a TV készülék is működhet rövid ideig.
Az talán természetes, hogy az üresen hagyott lakás, ház minden ajtaja és ablaka legyen zárva, még a legkisebb hátsó szellőzőablakok is. Kertes ház bejárati ajtaját érdemes mozgásérzékelős lámpával is védeni. A tapasztalatok szerint a betörőt zavarja a fényár, hiszen a szomszéd is felfigyelhet rá. Természetesen a leghatékonyabb védelmet a magára hagyott lakás számára a különböző távfelügyeleti rendszerek valamelyike jelentheti. Arra azonban figyeljünk, hogy ebben az esetben nem járhat a szomszéd sem virágot locsolni hozzánk.
A ma már olcsón kapható programozható kapcsolós konnektorok segítségével ún. jelenlét-szimulátort is működtethetünk. A konnektorba dugott lámpa, rádió „véletlenszerű” bekapcsolásával azt a látszatot kelthetjük, hogy valaki van a lakásban.
A rendőrség szerint az elmúlt években ugyan valamelyest csökkent a betörések száma, idén várhatóan megáll a csökkenés. Ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy több lett a bűncselekmény, legfeljebb a bejelentések száma változik. Sok eset eleve azért marad rejtve a rendőrség elől, mert a tulajdonosok nem jelentik be a betörést – például a biztosítás hiánya miatt.

Bővebb információ a http://www.police.hu/ és a www.kih.gov.hu/alaptev/aldozatsegito honlapokon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: strand, lopás, tolvaj

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázat szélhámosok!

Trükkös lopások alkalmával a szélhámos elkövetők sok esetben hivatalos személyként lépnek fel. Úgy csöngetnek be a gyanútlan ügyfelekhez, mintha az energiaszolgáltató alkalmazottai lennének. A...


Személyi- és vagyonbiztonság a strandokon

A nyári meleg beálltával egyre többen keresik fel a strandokat. Afürdőzők mellett a bajkeverők és a tolvajok egyaránt megindulnak a vizek irányába. A forróságban igen kellemes időtöltés a...