Kád, vagy zuhanykabin?

2011-08-20 00:30:12 | Módosítva: 2011-08-22 09:34:24

A fenti kérdés általában fürdőszoba felújítások előtt szokott felmerülni és megválaszolásához mindig több egyedi körülményt kell alaposan mérlegelni. Az átalakítás mindenképen nagy felfordulással jár, ám ilyen esetekben viszonylag könnyű a kád sorsáról dönteni. Más esetekben is felmerülhet a zuhanykabin iránti igény, főleg idősebb emberek gondolnak rá, akiknek egyre nehezebb a kádba belépni és onnan biztonsággal kiszállni.

A kádak beépítési magassága általában 55 cm körüli, amit az idősebbek egyre nehezebben képesek biztonságosan átlépni. Az átlagos fürdőszobák ráadásul nem mondhatók tágasnak és a zuhanykabinok helyigénye többnyire fele a kádakénak. A kérdést azonban nem árt alaposan megfontolni, mert az átalakítás – a várható felforduláson kívül - jelentős kiadással is jár.

A kád előnyei és hátrányai

Elsősorban kényelmes, relaxálásra alkalmas, nagyon kellemes a teletöltött (?) kád meleg vízében ellazulni. És természetesen zuhanyozni is lehet benne. A közben kifröcskölő víz ellen zuhany függönnyel, vagy elegáns üveg zuhanyajtóval lehet védekezni. Viszont nehéz benne felállni és kilépni belőle, különösen az idősebbeknek. Még akkor is, ha a kád oldalán ezt kapaszkodó is segíti. Léteznek természetesen olyan kádak is amelyek egyesítik a zuhanyfülke és a kád előnyeit.

A kádak vízfelhasználása pazarló, hiszen egy teli kádhoz 100-200 l víz szükséges. A kád egy kis fürdőszoba alapterületének majd a felét elfoglalja. Általában masszívan be van építve, ezért a cseréje nem könnyű. Az viszont tagadhatatlan, hogy bár sok helyet foglal el, ám a kis helyiség terét csak a közlekedés szempontjából csökkenti, a légterét nem szűkíti. Egy jó állapotú, és igényes burkolatú fürdőszobában levő jó állapotú kád zuhanykabinra cserélésére bizony elég nyomós érvek kellenek, különös tekintettel az átalakítási munkák tetemes kiadásaira.

Divatos zuhanykabin

Az tagadhatatlan, hogy a zuhanyozás egyre kedveltebb, élénkíti a vérkeringést, és ezért pezsdítő a hatása. E mellett a zuhanyozáshoz kevesebb víz szükséges, mint a fürdéshez, feltéve, hogy szappanozáskor nem folyik el feleslegesen a víz. Akinek pedig a fárasztó az állás, az választhat olyan zuhanykabint, amelyben le is lehet ülni. A zuhanyozóba való be- és kilépés nem jelent akadályt, kivéve, ha mély medencés a zuhanytálca. Ezeket azonban fürdésre is lehet használni, igaz szűkösebb körülmények között.

A kabinokba szerelt több fúvókás zuhanypanelek a vízmasszázsra is módot adnak. Mindezen lehetőségek azonban a kabin típusától és felszereltségétől függenek. A változatos szolgáltatási lehetőségek és nem utolsó sorban a kabin igényes dizájnja azonban jelentősen növelik az igényes kivitelű zuhanykabinok árát. A beszereléshez szükséges járulékos költségek pedig további invesztációt igényelnek.

Mivel jár a csere?

A zuhanykabinok többségükben hátfal nélküli műanyag, illetve biztonsági üvegparavánból és különféle tartószerkezetekből állnak, a zuhanytálca pedig vagy tartozéka a paravánnak, vagy külön kell kiválasztani a típushoz megfelelő kialakítású, anyagú és alakú tálcát. A kád lefolyója általában nem használható a kabinhoz. A födémbe süllyesztett lefolyó a legritkább esetben kerülhető el, hiszen azt a helyiség padlóösszefolyójába süllyesztve kell bekötni. Ha ilyen nincs, akkor a tálcát legalább 10 cm-re megemelve kell beépíteni. A gondosan kivitelezett vízszigetelő réteg sem hagyható el.

Az oldalfalak burkolata is kritikus, a régit csak abban az esetben lehet megtartani, ha hátfallal kiegészített kabin kerül beépítésre. A régi burkolat így megmaradhat, bár a vízhálózat bekötéséhez szükség lehet falba süllyesztett bővítésre. A régi csőkiállások ugyanis igen ritkán használhatók ott, ahol vannak. Ha teljes burkolat csere is cél, akkor ez nem probléma. A zuhanyfülke környezetét nagyon gondos vízszigeteléssel kell ellátni a burkolás előtt, mert csak így kerülhetők el a későbbi beázások. Erre nagyon ügyelni kell, mert különösen az padlószintbe süllyesztett zuhanytálcák, illetve padlóösszefolyók nem megfelelő szigeteltsége később komoly beázási károkat okozhat.

A zuhanyfülkék jellegzetességei

A kiválasztásukhoz először is az alap méretüket kell figyelembe venni. A tálcás kivitelűek közül a legkisebb a 70x70 cm-es, ami bizony elég szűk. A 80x80, 90x90 cm-es méretűekben viszont már kényelmesen lehet zuhanyozni. Az alakjuk lehet sarkos, lekerekített, vagy ún. csapottsarkú, ötszög alakú.
Az ajtó nyitása sem mellékes, mert a nyíló ajtókhoz hely kell, míg az oldalra gördülő ajtajúaknál ezzel nem kell számolni. Mindez a kis fürdőszobákban nagyon lényeges szempont, hiszen ezekben a mozgást megnehezítheti. Az sem mindegy, hogy merre nyílik az ajtó, azaz honnan lehet kényelmesen a kabinba lépni. Ehhez legalább 70 cm-nyi hely kell, de jobb, ha ennél több a szabad hely. A kabinok, paraván oldalak általában 180-220 cm magasak, és csak az igényes minőségű, 6-8 mm vastag biztonsági üvegből készülteknél nincs felső tartó, merevítő keret.

A gördülő ajtóknál nagyon lényeges a görgők csendes működése és tartós kivitele. Az olcsó kabinoknál előfordul, hogy a kabinfalakat keretezett műanyag táblák alkotják, ám ezek nehezen tarthatók tisztán, és elég sérülékenyek is. A biztonsági üvegből készültek legalább 4 mm vastagságúak, ám az igényesebb változatokat már 6-8 mm-es üveg határolja. Különleges tisztítószerrel nem gond az üvegfelületek rendszeres tisztítása, ami esztétikailag fontos.

Teljes átalakításnál, vagy új építésű lakásokban nem ritka a padló szinten kialakított, egyedi kivitelezésű zuhanytálca, ám régi lakásokban ez kevésbé lehetséges, ezért ilyenkor a fülkéhez igazodó zuhanytálcát kell alkalmazni. A beépítés szakszerűsége nagyon fontos, mert a legtöbb esetben a peremükre támaszkodnak a paravánelemek, illetve azok kerete. A szivárgásmentes csatlakoztatásuk kimondottan szakmunkát igénylő feladat. Ezért is célszerű a beépítési munkát a forgalmazó által ajánlott szakemberrel elvégeztetni, aki garanciát vállal a beépítés minőségére.

Azt tehát, hogy maradjon-e a kád, vagy helyére divatos és elegáns zuhanykabin kerüljön-e, mindig alaposan meg kell fontolni. Nem is biztos, hogy a cserével jól kihasználható hely nyerhető a kis alapterületű fürdőszobákban. A kabinok eltérő mértékben ugyan, de vertikálisan több helyet foglalnak el, mint a kádak, mivel ezek csak alul „terülnek el”. Így a helyiség tágasságát kevésbé csökkentik, mint a mégoly légiesen átlátszó üvegezésű zuhanykabinok. Helymegtakarítás természetesen van, de csak nagyon átgondolt szaniter elhelyezésekkel lehet ezt igazán és esztétikusan is kihasználni. Lakberendező, vagy a fürdőszoba stúdió tervezőjének a tanácsait is érdemes megfontolni, a munkát pedig leinformálható szakemberekkel kell elvégeztetni, mert ez garancia arra, hogy később semmivel ne legyen gond.

Biztonság és higiénia a kabinban

A zuhanyfülkékben – még a nagyobb méretűekben is – elég szűk a hely, ezért tusolás közben óvatosabban ajánlatos mozogni. Az idősebbek különben is könnyebben elveszíthetik az egyensúlyukat, megcsúszhatnak a túl sima tálca felületén, de ez másokkal is előfordulhat. Ezért már eleve célszerű olyan zuhanytálcát választani, amelynek felülete nem teljesen sima. A finoman bordázott, vagy rácsszerű profil kialakítású zuhanytálcák ezt a veszélyt jelentősen csökkentik.
A tálcák felülete utólag is csúszás-mentesíthető, ám ennek lehetőségéről már a vásárláskor érdemes tájékozódni a forgalmazónál. A padlószintjében kialakított, kerámialap burkolatú tusolókban pedig szinte kötelező a saját biztonságunk érdekében. A kabinba nem árt egy méretesebb kapaszkodót is felszerelni.
Az intenzívebb páraképződés is okozhat problémákat. A zuhanykabinokban a kádaknál nagyobb a páraképződés ezért - különösen a kis légterű fürdőszobákban - fokozott gondot kell fordítani a tisztálkodás utáni intenzív levegőcserére. Ez alapos szellőztetéssel, vagy az elszívó rendszer hosszabb működésével biztosítható. Zuhanyozás után a paravánokat is ajánlatos szárazra törölni, mert ezzel nemcsak tiszták és szárazak lesznek, de a páraképződés is csökkenthető. Az intenzív szellőztetéssel a falak penészesedését, gombásodását előzhetjük meg. A falakra pedig eleve penész gátló adalékot tartalmazó falfestékek valamelyike kerüljön.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Baumit hidegburkolati ragasztási rendszerek

Az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott a hidegburkolatok szerepe a belső terek tervezésekor. Míg korábban amolyan „szükséges rossznak” tekintették a fehér csempével burkolt felületeket –...


Fugázás felsőfokon

A hidegburkolás két különálló, egymást követő munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából. A két munkafázis végül együtt adja meg a burkolat...