Szánkózz az Ezermesterrel!

2012-02-06 11:41:57 | Módosítva: 2012-02-06 11:41:57

Régen hazánkban a szánok, szánkók a szegények szállítóeszközei voltak, míg a gazdagok lovas szánokat hajtottak saját szórakozásukra. Azonban a szánkó nem volt annyira létszükséglet, mint a skandináv, finnugor népeknél, így az ottani változatos szánkóformák hazánkban nem terjedtek el. A sportszánkók is csak a 19. század végén jelentek meg itthon – a szánkózás azóta is közkedvelt téli sportja gyermekeknek, felnőtteknek.

A tradicionális szánkó szerkezete nagyon egyszerű – régen (főleg Erdélyben) minden gazda maga készítette. Elöl felfelé görbülő két talp; a talpakba rendszerint 2–2 lábat (sulykot) állítana be véséssel. A lábakat a talpakra keresztben 1–1 eplény (első és hátsó keresztfa) fogja össze, a szánkó orrán pedig keresztülhatol az orradzófa, (a szántalpak felkunkorodó végein keresztfa), amely nemcsak a szán vontatását teszi lehetővé, de pl. az alföldi szánoknál ez merevíti a rudat is. Ugyanakkor ma már nagyon sok stílusú és kivitelű szánkót lehet kapni.

Milyen szánkót válasszunk? A legnépszerűbb még mindig a klasszikus 1-2 személyes faszánkó, mely készülhet gőzhajlított kőrisfából, pántos, vagy léces ülőrésszel, dupla lakkozással, acél talpakkal megerősítve. A fém megerősítés növeli a csúszás hatékonyságát, és egyben védi a fa részeket a túlkopástól. Hossza 60-130 cm közötti, az igényektől függően.

Választhatunk formatervezett, bébi üléssel is ellátható műanyag szánkót, különleges hidegtűrő műanyagból, ami könnyű (4-5 kg), és szintén acél koptatósínnel van ellátva, így nagyon stabil: 100kg-ig terhelhető. Minden korosztály számára megfelelő lehet.

A legújabb “sportszánkók” - a svájci fejlesztésű “airboard” és “skeleton”- főként az extrém sportok kedvelőinek lettek kialakítva. Az előbbi ultramodern légpárnás szánkó, alakja fánkhoz hasonló, de anyaga szintetikus gumi (TPU), ami nem kopik el a havon, nem lyukasztják ki a hó alól kiálló faágak és kövek sem. Könnyű szállítani, mivel leeresztve kis helyen elfér. A skeleton, vagyis “hasaló szánkó” - mely nevét a fémvázas szerkezetéről kapta - főleg a profi versenyzők eszköze.

Mire figyeljünk szánkózás közben? A kisebb gyerekeket ne hagyjuk egyedül a terepen, amit érdemes előzőleg bejárni, ellenőrizni, nem torkollik-e betonútra, nincs-e rajta veszélyes akadály (farönk, nagyobb kő). Olyan lejtőn sem szabad lecsúszni, aminek az alját nem ismerjük, vagy nem biztonságosan lankás lefutású. Részesítsük előnyben a szánkópályákat, és kerüljük a sí-, snowboard-pályát, mert a különböző sportok űzői nem feltétlenül tudják kiszámítani egymás mozgását. A pályán menjünk lassabban, ha zsúfolt, és tartsuk be a biztonságos - legalább 20 méteres - követési távolságot. Odafigyeléssel elkerülhetjük a legjellemzőbb szánkós sérüléseket (törés és agyrázkódás).

Szánkók kaphatók az Ezermester bolthálózatnál:

1092 Budapest, Ferenc krt. 28.
1084 Budapest, Rákóczi tér 6.
1117 Budapest, Móricz Zs. krt. 14.
1117 Budapest, Váli u. 2.
1117 Budapest, Váli u. 4.
1185 Budapest, Üllői út 829.
1222 Budapest, Borkő u. 12.
1222 Budapest, Háros u. 131.
2011 Budakalász, József A. u. 73.
2510 Dorog, Hantken Miksa út 8.
2344 Dömsöd, Dózsa Gy. u. 1.
2330 Dunaharaszti, Némedi út 10.
5130 Jászapáti, Kossuth L. u. 25.
6900 Makó, Kossuth u. 22.
7100 Szekszárd, Rákóczi út 43.
5008 Szolnok-Szandaszöllős, Munkácsy M. u. 28.
9012 Győr-Ménfőcsanak, Mérföldkő u. 9.
2045 Törökbálint, Munkácsi M. u. 1/A.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szánkó, ezermester

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester Extra 2014/3. énOtthonom: lakásátalakítás, bútorozás

Lapozzon bele!Digitálisformában megvásárolható itt!


Szerszámgép helyzet a barkácsboltokban

Semmiképpen nem vitába szállva a GfK Hungária véleményével, valamivel árnyaltabb képet mutatnak az Ezermester Magyar Barkács Kft. hálózatából szerezhető tapasztalatok. Ezek az üzletek inkább a...